Bogdan Daradan
Publicat în 11 octombrie 2012, 19:32 / 200 elite & idei

Natalia Intotero s-a întâlnit cu mai multe comunităţi româneşti din zona oraşelor Bor şi Belgrad din Serbia

Natalia Intotero s-a întâlnit cu mai multe comunităţi româneşti din zona oraşelor Bor şi Belgrad din Serbia

Natalia Intotero s-a intalnit la Bor cu liderii asociaţiilor româneşti din Serbia de Răsărit, ascultand cu atentie problematica complexa cu care romanii/vlahii din Timoc se confrunta.

Liderii romanilor/vlahilor din Timoc au explicat  faptul ca nu au institutii de cultura, scoala in limba materna, ca nu au mass-media,ca autoritatile sarbe au fraudat alegerile pentru Consiliul national, ca sunt anchetati etc. S-a cerut, a cata oara, fonduri pentru publicarea Atlasului lingvistic din zona Timocului realizat de cercetatori eminenti de la Cluj impreuna cu colaboratori locali.

Pentru linistea lor, autoritatile sarbe au trimis la intalnire si doi dintre informatorii securitatii sarbe, putand astfel sa fie la curent ca romanii timoceni si Romania nu pun la cale cine stie ce scenariu “Kosovo” invocat de extremistii sarbi gen primul ministru al Serbiei Ivica Dacic.

Dupa vizita la Bor, Intotero a vizitat Biserica Ortodoxă Română din Malainiţa, primul lăcaş de cult ortodox din Serbia în care limba liturgică este româna, iar in cadrul intalnirii cu parintele Boian Alexandrovic “şi-a manifestat aprecierea faţă de realizările Bisericii Ortodoxe Române din Serbia, în ciuda dificultăţilor cu care se confruntă, şi a întărit susţinerea pe care Departamentul este deschis să o ofere consolidării poziţiei şi rolului acesteia în rândul comunităţii româneşti de aici”, asa cum anunta un comunicat al DRP.

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

PoliticAdrian Hatos: Investițiile masive și susținerea economiei private trebuie combinate cu reforme care să eficientizeze și să profesionalizeze aparatul de stat

EconomieGruia Stoica a cumpărat terenul pe care se află fabrica sa de vagoane din Debrecen, Ungaria, în urma unei investiţii de 6,5 milioane de euro

ExternRadu Magdin: Options and possible solutions from an Eastern European perspective

SocialCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

EvenimenteSilviu Nate: „Jordan – A Stable and Peaceful Country in a Turbulent Region. A Review of Jordan’s Policy in the Last Decades and Some Future Perspectives”

CulturaIonuţ Vulpescu: Al cui ziceaţi că e Brâncuşi?

EditorialPetre Guran: „În Hristos v-ați și îmbrăcat”Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe