Adriana
Publicat în 3 aprilie 2012, 10:43 / 438 elite & idei

Nicuşor Dan: 100 de minciuni sau promisiuni neonorate ale lui Sorin Oprescu

Nicuşor Dan: 100 de minciuni sau promisiuni neonorate ale lui Sorin Oprescu

Nicuşor Dan trage un semnal de alarmă în legătură cu Sorin  Oprescu. El candidează pentru funcţia de primar general.

 Nicușor Dan (foto  stânga) a făcut pentru EVZ un inventar al tuturor promisiunilor nerespectate cu  care Sorin Oprescu a încercat să seducă electoratul bucureștean începând cu 2008.

Stă cu chirie. A lăsat un salariu mare, în Franţa, unde îşi luase  doctoratul în matematică pentru nişte idealuri. Deocamdată legate de Bucureşti.  Nicuşor Dan a vorbit, într-un interviu acordat EVZ, despre nelegiuirile  primarului Sorin Oprescu.
EVZ: Vă rugăm să vă prezentaţi Nicuşor  Dan:
M-am născut în Făgăraş. În 1987 şi 1988 am câştigat Olimpiada  internaţională de matematică. În anul 1989 am venit la Facultatea de matematică din Bucureşti. Am stat trei ani. În 1998 mi-am luat un doctorat în matematică la  Paris după care m-am întors în România . Din 2000 până în 2006 am fost  directorul executiv al unei şcoli universitare căreia i-am pus bazele împreună cu un grup în anul 2000, Scoala Normală Superioară Bucureşti, o unitate de  învăţământ de elită care să ţină în România studenţi excepţionali de la ştiinţe  exacte. Din anul 2008 sunt preşedintele Fundaţiei “Salvaţi Bucureştiul”. Cele  mai mari succese au fost modificarea legii urbanismului în 2009, ca să nu se mai  permită în cartiere blocuri cu prea multe etaje.

Totuşi se mai întâmplă Pentru că nu se respectă legea dar  trendul este descrescător şi Legea este cât de cât utilizabilă. Înainte putea să vină oricine şi să facă ce vrea. Alte succese? Mediatice şi în  instanţă, unde am câştigat  23 de procese. Care ar fi cel mai  important proces câştigat în instanţă? Probabil blocarea Proiectului Aqua  Parc în parcul Tineretului. Era vorba de şapte hectare de parc ce ar fi urmat să devină restaurante, parcări…Un proiect semnat de Piedone. De fapt am câştigat  procese cu toate primăriile, mai puţin cu cea din sectorul 6 şi cu cea  generală. Aveţi o Asociaţie care se cheamă „Salvaţi Bucureştiul”. De  ce anume ar trebui să fie salvat? În 2008 perspectiva noastră era pe  mediu, patrimoniu şi urbanism. Acum ea este mai vastă şi ţine de dezvoltarea în  general a oraşului. Adică şi de bani, pentru că se risipeşte enorm în Capitală. Adică să ieşim din obsesia asta hai să facem şosele şi să ne îndreptăm şi către  alte obiective ce pot fi şi productive. Aveţi o pregătire de  urbanism? Doar de matematiciam. Nu am nici pregătire de jurist dar am  câştigat destule procese pledând eu în instanţă. Cât priveşte urbanismul am  asistat la atâtea dezbateri încât am experienţă şi am o ideie, deşi nu pot spune  că sunt urbanist. Ce vă recomandă pentru candidatura la Primăria  Generală? Faptul că nu sunt din sistem, sunt un om onest, nu sunt asociat  cu nici o gaşcă şi am blocat proiecte de milioane de euro. Şi faptul că am  dovedit abilităţi manageriale în învăţământ. 

Aţi  lansat  un document care se cheamă “100 de minciuni sau promisiuni neonorate ale  Primarului General Sorin Oprescu”. Care sunt cele mai mari, ce atârnă foarte  greu în evaluarea bucureştenilor? Nu am vrut să facem o analiză ci un  document suplu care poate fi citit de cât mai multă lume. Avem, de exemplu  promisiuni de dezvoltare. Un nou spital municipal, parteneriate publice private  cu companii de IT…Nu s-a întâmplat nimic. Vom atrage bani, 140 de milioane de  euro pentru grădiniţe şi parcări. Nu numai că nu au atras dar, acum câteva zile  un comunicat de la Standard & Poor reclama faptul că întrerup colaborarea,  scad raitingul şi nu găsesc pe site-ul Primăriei suficiente date ca să continue  evaluarea. Aşadar nu numai că nu a reuşit să atragă bani dar şi-a şi tăiat craca  de sub picioare. A mai promis Oprescu terminarea retrocedărilor şi nu a făcut  nici 10%. A mai promis dezvoltarea unui centru  de proiectare urbană, un loc de  reflecţie care să dea repere de dezvoltare. Acesta a fost desfiinţat. Ar mai fi  nişte treburi delirante de genul: vom lua toate cablurile de pe stâlpi în 30 de  zile, vom organiza olimpiada de vară la Bucureşti în 2020. Orice deszăpezire va  dura patru ore. În trei ani vom scoate hipermarketurile afară din Bucureşti. Mai  sunt chestiuni care ţin de respectarea legii.

Interviu complet, publlicat pe www.evz.ro

Ultima ora:

ObservatorAndreea Negru: Evoluția viitoare a bursei depinde de creșterea considerabilă și sustenabilă a lichidității, deziderat posibil doar în condițiile atragerii de companii puternice

PoliticOana Țoiu, despre victimele violenței domestice: ”Nu poate nimeni în locul lor să apeleze la autorități, însă sunt câteva lucruri care le pot fi de ajutor”

EconomieAndreea Negru: Evoluția viitoare a bursei depinde de creșterea considerabilă și sustenabilă a lichidității, deziderat posibil doar în condițiile atragerii de companii puternice

ExternRadu Carp: Umbra lui Putin în Italia post-Draghi – între Rousseau şi Montesquieu

SocialNicoleta Munteanu: Povestea româncei care este parteneră într-o companie care are în responsabilitate peste 6 miliarde de euro şi care a dezvoltat singură un program unic pentru copiii din toate şcolile din România

EvenimenteFlavia Popa şi Ciprian Stănescu – Climate Change Summit şi cum schimbăm paradigma mediului

CulturaDan Mircea Cipariu: ORLAN, file de corp și auto-hagiografie

EditorialSilviu Cerna: Metamorfozele banilor, cauze şi efecte-Banii electroniciClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe