Adriana
Publicat în 23 octombrie 2012, 10:40 / 333 elite & idei

Nicuşor Dan: Dacă voi înfiinţa un partid, ar fi după alegeri

Nicuşor Dan: Dacă voi înfiinţa un partid, ar fi după alegeri
+ Observator

În alegerile locale pentru Primăria Capitalei a ieşit al treilea, după Sorin Oprescu şi Silviu Prigoană, şi nici în Consiliul General nu a intrat, întrucât Legea electorală le e mai puţin prielnică independenţilor decât celor înregimentaţi politic. ­Într-un ­interviu acordat „României libere”, Nicuşor Dan explică în ce fel va folosi capitalul politic obţinut la alegerile locale, când a strâns, cumulat, 72.000 de voturi, şi la ce soluţii a recurs pentru a compensa faptul că el personal nu candida la alegerile parlamentare din 9 ­decembrie.


După ce aţi pierdut alegerile pentru Primăria Generală şi după ce aţi ratat şi intrarea în Consiliul General, în timpul care s-a scurs, ce s-a mai întâmplat în Bucureşti?

Nicuşor Dan: Procesul cu Consiliul nu e terminat, în sensul că există încă o contestaţie care urmează să fie judecată de tribunal. Pe de altă parte, lucrurile care s-au întâmplat dau un semn că actualul Consiliu General nu se va opune niciunui proiect al lui Oprescu. Şi sunt aşa: aprobarea studiului de fezabilitate pentru autostrada suspendată sau, de fapt, inelul median, un proiect preluat de Oprescu din planul de trafic din 2000. Autostrada lui era nord-sud, acesta este un segment dintr-un inel, la 100 milioane euro pe kilometru, în condiţiile în care pentru autostradă preţul este în jur de cinci milioane pe kilometru. După asta, un proiect extrem de nociv, şi pentru care Consiliul General a aprobat PUZ-ul, este aşa-numita penetrare Ciurel, o şosea expres care vine din autostrada Bucureşti-Piteşti şi ajunge la Semănătoarea şi care încurajează traversarea Bucureştiului pe linia est-vest, prin Piaţa Unirii. Apoi, e vorba de cele două pasaje, Charles de Gaulle şi Piaţa Presei, două lucrări de infrastructură care sunt împotriva a ceea ce înseamnă o viziune despre oraş în ziua de azi. Continuă, vedem în tot oraşul, operaţiunea foarte scumpă de schimbare de borduri şi înlocuit trotuare. Contractele, însumate, valorează 400 milioane euro, în condiţiile în care ştim că Guvernul a tăiat banii pentru centura de sud şi pentru metroul Drumul Taberei-Piaţa Universităţii. ­Centura de sud costă în jur de 200 milioane, metroul costă în jur de 300 milioane.

Sunt unele semne că Sorin Oprescu se pregăteşte pentru campania din 2014, iar ­Guvernul s-a implicat în susţinerea unor proiecte de anvergură pe care Primăria Generală vrea să le ­deruleze. Mă refer la cazul ­RADET, la cel al viitoarei Săli Polivalente şi altele. Credeţi că proiectele acestea, ­chestionabile sub ­aspectul utilităţii, dar care pot lua oricând faţa, au legătură şi cu ­perspectiva 2014?

N.D.: Eu cred că Sorin Oprescu va candida şi cred că în PSD există, cel puţin într-o parte, susţinere pentru Sorin Oprescu în perspectiva lui 2014. Acum, chiar faptul că un om ca Sorin Oprescu ajunge să fie candidat prezidenţial cu şanse este tragicomic pentru situaţia în care se află România.

Dar de două ori a câştigat Bucureştiul.

N.D.: E un om care a furat când şi-a făcut dosarul de profesor universitar, e un om care nu-ţi răspunde la întrebări, e un om care s-a dovedit că încalcă legea şi numai noi (Asociaţia „Salvaţi Bucureştiul”) avem opt sau nouă procese câştigate împotriva lui şi, nu în ultimul rând, e un om care a cheltuit patru miliarde de euro, în mandatul lui de primar, care nu se văd. Acesta ar fi profilul personajului. După asta, în ceea ce priveşte investiţiile pe care Guvernul vrea să le facă în Bucureşti, ele sunt în continuare o cârpeală, dacă vorbim de RADET, spre exemplu. Nu există voinţa de a reforma sistemul de producere a energiei termice, care costă probabil un miliard de euro, ci există numai această subvenţie continuă care face ca preţul gigacaloriei în Bucureşti să fie mai mic decât în multe alte localităţi. O subvenţie care ajunge către 200 milioane euro. Este, deci, o cârpeală permanentă care duce la întreţinerea aceluiaşi sistem făcut în anii ’70 de Ceauşescu, când soluţia din secolul XXI presupune centrale mai mici, cu o eficienţă de două ori mai mare, cu pierderi mai mici pe reţea. S-ar putea ca lucrurile de care vorbeam mai sus să ia ochii, dare ele nu rezolvă, de fapt, problema.

Consiliul Local, unde USL are majoritatea, îl sprijină pe Sorin Oprescu, dar a venit acest tip de sprijin şi dinspre consilierii din afara USL?

N.D.: USL are o majoritate consistentă, în rest nu am prea urmărit ce fac ceilalţi. Publicul nu mai are acces la şedinţele de consiliu. Pur şi simplu s-a hotărât că la şedinţele de consiliu, care sunt publice conform legii, se asistă  dintr-o sală din primărie, prin televizor, la care îi poţi vedea pe consilierii generali. Opoziţia nu prea contează decât, eventual, ca să facă scandal, dar la vot majoritatea asta consistentă, de două treimi, pe care USL o are trece toate proiec­tele lui Oprescu.

Articol publicat pe www.romanialibera.ro

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis și Martin Schulz au discutat despre noua configurație politică a UE: Este importantă unitatea europeană în contextul creșterii forțelor extremiste

PoliticKlaus Iohannis și Martin Schulz au discutat despre noua configurație politică a UE: Este importantă unitatea europeană în contextul creșterii forțelor extremiste

EconomieIonut Stanimir: Post inspired by Andreea Voinea who was instrumental in launching #Joblandia.ro

ExternAndrei Vlășceanu: Europa a votat. Cutremur politic în Franța. Republica Moldova, scandal de spionaj

SocialAndreea Paul: Ela și aventurile din Orașul Portofel

EvenimenteAndrei Stoian: Honored to be one of the 4 young innovators awarded at the Young Innovators “4 under 40 Gala”, organized by Rotary Club Bucuresti Nord

EditorialAlexandru Grumaz: Suntem sau nu în al Treilea Război Mondial?

CulturaCristina Popescu: Romfilatelia introduce în circulație o emisiune de mărci poștale înscrisă într-o apreciată tematică de colecție, cea a Faunei, cu titlul BuburuzeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe