OraNoua.ro
Publicat în 12 aprilie 2017, 14:31 / 256 elite & idei

Nicușor Dan, despre legea salarizării unitare: Suntem într-un teatru al absurdului

Nicușor Dan, despre legea salarizării unitare: Suntem într-un teatru al absurdului

Președintele Uniunii Salvați România (USR), Nicușor Dan, a acuzat miercuri, într-o conferință de presă la Zalău, „lipsa de responsabilitate” a coaliției de guvernare privind proiectul legii salarizării unitare a sistemului bugetar, ce n-a fost pusă în dezbatere publică dar nici propusă în mod oficial, calificând situația legată de acest important act legislativ ca „un teatru al absurdului”.

„Avem un ministru care apare cu legea asta la televizor, Guvernul nu și-o asumă, o trimite la Parlament, nici Parlamentul nu și-o asumă. Deci noi discutăm în spațiu public de o lege foarte importantă, care n-a fost pusă în dezbatere publică cu actorii sociali și pe care nimeni n-o propune în mod oficial. Deci suntem într-un teatru al absurdului. Asta e observația mea generală. E o lipsă de responsabilitate aici. (…) Toată societatea e de acord că e nevoie de o lege a salarizării unitare, dar tocmai pentru că e o lege extrem de importantă, dezbaterea publică pe acest proiect trebuie să fie una serioasă și să n-o vedem la televizor și proiectul purtat dintr-o parte în alta”, a declarat liderul USR.

Prezentă la conferința de presă, deputatul USR Cosette Chichirău a detaliat poziția partidului referitoare la legea salarizării unitare.

„Noi credem că ideea principală, de fapt, este alta și anume: ce obținem noi, de banii ăștia? Pentru că chiar dacă am avea banii aștia, nu știu — plus 10 miliarde, plus 25 de miliarde de lei, întrebarea esențială este dacă administrația publică livrează servicii de banii ăștia. (…) În prezent avem 1,2 milioane de bugetari, fără să avem o analiză clară dacă ei își fac treaba. Dar cea mai importantă idee în dezbaterea asta este ce obținem noi de banii pe care-i cheltuim și cum putem face administrația mai performantă. Al doilea lucru foarte important este impactul pe politica fiscală și al treilea este impactul pe salariile din privat. Asta este viziunea noastră macro-economică”, a afirmat Cosette Chichirău.

Deputatul USR a precizat că, din punctul său de vedere, există o deconectare între creșterea de cheltuieli și scăderea de taxe, iar creșterea salariilor bugetarilor va pune presiune pe salariile private, va crea inflație și va duce ori la creșterea șomajului, prin concedieri, ori la creșterea economiei subterane și încetinirea angajărilor.

Cosette Chichirău a mai adăugat că ar fi nevoie de o evaluare obiectivă a angajaților din sistemul public și o ierarhizare conectată cu piața privată.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera: Securing the Future and unlocking Cybersecurity Solutions

PoliticMarco Badea: S-au încheiat discuțiile între Biden și Putin. SUA au avertizat cu ”sancţiuni severe”. Rusia a amintit de al Doilea Război Mondial

EconomieFlorin Georgescu: România a asigurat echilibrele macroeconomice numai în cadrul programelor încheiate cu FMI, Banca Mondială și CE / Aplicarea terapiei de șoc a reprezentat o succesiune de „victorii à la Pirus”

ExternIulian Fota: Chiar daca pericolul razboiului impotriva Ucrainei s-a mai estompat el va continua sa pluteasca cat timp cererile Moscovei sunt nerezonabile

SocialDaniela Vișoianu: Din seria ”ce aș fi vrut să învăț în liceu”…

EvenimenteVictor Vevera: Securing the Future and unlocking Cybersecurity Solutions

CulturaDan Mircea Cipariu: Regulamentul celei de-a XII-a ediții a Galei Tinerilor Scriitori

EditorialRadu Magdin: Why the German Mittelstand is the way forward for CEE’s businessesClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe