Adriana
Publicat în 27 martie 2013, 17:41 / 97 elite & idei

Nicuşor Dan face plângere penală împotriva Primăriei Capitalei, pentru demolarea Halei Matache

Nicuşor Dan face plângere penală împotriva Primăriei Capitalei, pentru demolarea Halei Matache
+ Observator

Preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul”, Nicuşor Dan va depune in cursul zilei de miercuri o plangere penala la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 6, pentru lucrarile de demolare ale Halei Matache, împotriva conducerii Ministerului Culturii şi a reprezentanţilor Primăriei Capitalei printre care Primarul General Sorin Oprescu și arhitectul-șef Gheorghe Pătrașcu.
Plângerea penală depusă de Asociaţia „Salvaţi Bucureştiul”, vizează încălcarea art. 54 alin. 1 din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, care prevede că desfiinţarea neautorizată, distrugerea parţială sau totală a unui monument istoric constituie infracţiune şi se sancţionează în conformitate cu legea. O prevederea a aceleiaşi legi aprobă mutarea unui monument în cazuri extreme – alunecare de teren, cutremur.

Plângerea vizează ma imulți reprezentanți ai Ministerului Culturii care au avizat demolarea, inclusiv ministrul Daniel Barbu. De asemenea, plângerea este făcută împotriva mai multor reprezentanți ai Primăriei Capitalei, printre care se numără Sorin Oprescu, Gheorghe Pătrașcu (arhitectul-șef), Tudor Toma (secretarul general al Municipiului București).

Puteți consulta plângerea penală aici

Arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, a declarat luni, că în ceea ce priveşte problema Halei Matache, locuitorii din zonă sunt singurele victime ale conflictului dintre Municipalitate şi ONG-uri pe tema strămutării acesteia

„Important, după părerea mea, în acest moment, este să se facă un proiect corect de reabilitare a zonei propriu-zise a pieţei, care să asigure şi un parcaj subteran, o reabilitare a spaţiilor de acolo pe domeniul public, pentru că victimele sunt cetăţenii din zonă, cei care trăiesc acolo şi şi-au pierdut comerţul, nu s-a luat nicio măsură reparatorie pentru ei. Important ar fi să se conştientizeze că sunt nişte probleme acolo”, a declarat Pătraşcu la o dezbatere publică privind aprobarea celor trei planuri urbanistice zonale ale zonei Berzei – Buzeşti, care prevăd inclusiv strămutarea Halei Matache.

Procesul de demolare al Halei Matache a început luni seară, în jurul orei 22. Hala Matache va fi mutată câţiva metri mai în spate faţă de actualul amplasament pentru a face loc Bulevardului Uranus, arteră ce va lega Piaţa Victoriei de Casa Poporului.

Demolarea a continuat şi în cursul zilei de marţi. Vezi aici Cum se demolează Hala Matache, pe ascuns, în spatele unui zid înalt de doi metri.

Construită între anii 1887 şi 1899, Hala Matache Măcelarul – monument al arhitecturii inginerești din secolul al XIX-lea – a ajuns, după un veac de istorie, să fie demolată de reprezentanţii aceleiaşi autorităţi locale care au construit-o în urmă cu 114 ani. Cum arată istoria halei Matache în imagini, vedeţi aici.

Hala Matache va fi mutată pentru a face loc bulevardului Uranus, care va lega Guvernul de Parlament. De altfel, bulevardul Uranus este considerat, alături de Catedrala Neamului, una din cele mai mari greşeli urbanistice din Capitală, a declarat pentru B365.ro şeful arhitecţilor din România.
articol publicat pe www.b365.ro

Ultima ora:

ObservatorHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmpla

PoliticLudovic Orban: La nivelul primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale

EconomieSilviu Cerna: Pericolele populismului macroeconomic

ExternClara Volintiru: Taking stock of ‘election season’ in the Eastern Partnership countries

SocialCiprian Negură: Micro-sesiune marca Skills Of The Future

EvenimenteIon M.Ioniţă, Iulian Fota: Dezbatere Historia Live – Rusia şi Turcia în Nagorno-Karabah, consecinţele războiului

CulturaCristina Popescu: Nuduri în pictura românească

EditorialHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmplaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe