OraNoua.ro
Publicat în 4 ianuarie 2017, 18:46 / 238 elite & idei

Nicușor Dan: Ni se propune azi o repesedizare a României

Nicușor Dan: Ni se propune azi o repesedizare a României
de Nicușor Dan
Un nou guvern ar fi trebuit să fie speranța unui nou început. Din păcate nu vedem această speranță nici în programul de guvernare și nici în echipa pe care prim-ministrul ne-o propune. Speranța unui nou început ar fi presupus o analiză onestă a unde se află România. Mi-aș fi dorit să citesc în programul de guvernare această analiză : că în România se fură încă din banii publici, că există autorități care semnează acte ilegale și abuzive, că în spațiul universitar există multă impostură, că domeniul sănătății e patronat de o uriașă rețea de interese oculte. Mi-aș fi dorit să citesc în programul de guvernare cum își propune cabinetul să rezolve aceste probleme reale pe care românii le resimt.
Am găsit în schimb în programul de guvernare afirmația că guvernările PSD și ALDE au adus prosperitate românilor. Mi-e teamă că ne uităm la alte Românii. În România trăiesc 8 milioane de oameni la limita sărăciei, iar peste 3 milioane de români au ales să părăsească țara. Nici unii, nici alții nu au simțit prosperitatea la care se referă programul de guvernare. Credem că programul economic pe care ni-l propune PSD este unul falimentar pentru România. Pe de o parte, vorbește despre o creștere masivă a cheltuielilor, pe de altă parte previzionează total nerealist veniturile. Programul de guvernare nu poate să ducă decât la deficit, îndatorare și inflație. De fapt, în spatele promisiunilor care sună bine, se amanetează viitorul României și se îndatorează generațiile viitoare.
Speranța pentru un nou început ar fi trebuit să o regăsim în oamenii care ne sunt astăzi propuși drept miniștri. Tinerii care se uită azi la noi și se gândesc dacă mai merită să rămână sau nu în România ar fi trebuit să găsească în ei modele de viață, să vadă că au fost desemnați să ocupe unele dintre cele mai înalte funcții publice pe baza criteriilor de onestitate și competență. Ce văd însă dacă privesc spre unele dintre persoanele propuse? Primul om demis pentru incompetenţă după incendiul de la Colectiv, chiar de guvernul condus de Victor Ponta, ajunge azi ministrul Tineretului si Sportului. Un primar acuzat pentru luare de mită şi spălare de bani ajunge ministrul Muncii şi Protecţiei sociale. O funcţionară descoperită de către Agenţia Naţională de Integritate în conflict de interese ajunge ministru la Ape şi Păduri, chiar în domeniul în care a săvârşit fapta. Un profesor căruia i se ia dreptul dreptul să conducă doctorate pentru că activitatea lui ştiinţifică nu poate fi demonstrată ajunge ministrul Sănătăţii.
Văd, mai grav, ca ministru al Justiţiei pe unul dintre coauturii Marţei Negre. Cum este posibil ca un politician care a încercat să orchestreze o lovitură împotriva statului de drept să fie recompensat cu portofoliul Justiţiei? La ce ne putem aştepta de la un astfel de ministru, la altceva decât să-şi ducă până la capăt planul de salvare a politicienilor de justiţie, care a eşuat atunci doar ca urmare a presiunii populare? PSD şi-a dorit puterea nu ca să guverneze în interesul românilor, ci ca să-şi salveze politicienii de brațul justiției.
Speranța unui nou început ar fi trebuit să fie și reconcilierea națională despre care unii vorbesc, dar ipocrit. Să numești ministru al Afacerilor Externe persoana care i-a împiedicat în 2014 pe românii care trăiesc și muncesc în afara țării să voteze, este un afront la adresa acestora și o piedică în calea reconcilierii naționale.
Ceea ce ni se propune azi este o repesedizare a României, cu tot ceea ce înseamnă pesedizare: subordonarea interesului public interesului de partid, subordonarea funcției publice și a administrației interesului de partid, subordonarea competenței obedienței față de partid. USR va vota împotriva învestirii acestui guvern.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe