Bogdan Daradan
Publicat în 25 octombrie 2012, 11:24 / 255 elite & idei

Nina Ştanski nu vrea predarea limbii române în şcolile din Transnistria

Nina Ştanski nu vrea predarea limbii române în şcolile din Transnistria

Şefa departamentului de externe al administraţiei de la Tiraspol, Nina Ştanski se arată deranjată despre ce şi cum se predă în insituţiile de învăţământ cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană, subordonate Ministerului Educaţiei de la Chişinău.

„Nu e vorba aici doar de Transnistria. Orice stat din lume ar fi deranjat dacă copiilor li se predă cursuri care pot fi surse de conflict şi extremism, menite să ducă la ură interetnică”, a declarat Ştanski în cadrul unui interviu acordat publicaţiei ruse Vzglead.

Ştanski a mai adăugat că doritorii de a învăţat limba română o pot face şi în afara acestor şcoli, în cadrul cursurilor opţionale. „Limba română ca limbă străină poate fi studiată în cadre legale la cursurile de limbi străine. Spre exemplu, eu am beneficiat de asemenea cursuri”, a adăugat aceasta.

Mai mult, şefa „diplomaţiei” transnistrene a declarat că nu exclude faptul că la Chişinău sunt persoane interesate ca situaţia şcolilor cu predare în limba română să fie una mai rea faţă de celelalte şcoli din regiune pentru a atrage atenţia comunităţii internaţionale.

Menţionăm că pe 19 octombrie CEDO a emis în hotărâre prin care condamnă Rusia pentru încălcarea dreptului la educaţie în regiunea transnistreană, obligând-o să achite despăgubiri de peste un milion de euro.

Ultima ora:

ObservatorCristina Popescu: Femei celebre din România

PoliticKlaus Iohannis, ședință pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență

EconomieAdrian Hatos: Proiectul bugetului de stat pe anul 2021 așază economia românească pe principii liberale: investiții, reforme, creștere economică.

ExternBogdan Aurescu: nominalizarea lui Andrei Muraru în funcţia de ambasador în SUA este „o alegere excelentă”

SocialIulian Crăciun: Despre scandalul exmatriculării studenților la Drept

EvenimenteNicole Moț: Invitație lansare de carte

CulturaCristina Popescu: Femei celebre din România

EditorialIuliana Stan: Femeia si puterea. Gender balance si succes personalClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe