Adriana
Publicat în 7 noiembrie 2012, 13:24 / 380 elite & idei

Oana Popescu: Ce aşteaptă românii de la noul preşedinte american

Oana Popescu: Ce aşteaptă românii de la noul preşedinte american
+ Observator

 

Pentru prima dată în mulţi ani, flancurile cele mai vulnerabile ale UE şi NATO sunt simultan slăbite intern şi ameninţate extern. Sudul Europei se confruntă cu probleme economice şi sociale. Orientul Mijlociu şi Africa de Nord continuă să fiarbă, iar Turcia se îndepărtează de UE în timp ce este atrasă în situaţii regionale tot mai complicate.

Balcanii simt diminuarea interesului Uniunii pentru extindere, ceea ce acutizează conflictele etnice şi stagnarea economică locale. La est, noii membri, dependenţi de starea generală a economiei europene, suferă de pe urma problemelor acesteia şi a propriilor măsuri de austeritate.

Pe acest fond se nasc noi naţionalisme, populisme şi regrese democratice. Între timp, Rusia presează din ce în ce mai agresiv statele vecine, din ce în ce mai vulnerabile. Singurul succes major al UE în vecinătatea estică este Republica Moldova – de aceea, ţintă predilectă acum pentru Moscova.

Oricine va câştiga la Casa Albă va păstra acelaşi interes pentru regiunea României – inclusiv pentru că politica externă a SUA nu se schimbă doar în funcţie de preşedinte.

„Retragerea” SUA din Europa de Est, semn al stabilizării regiunii, este compensată de rolul crescând al acesteia ca punte către alte puncte fierbinţi care ar putea necesita o intervenţie americană (vezi scutul antirachetă), ca zonă de trecere a conductelor de petrol si gaze, debuşeu pentru businessul american în dificultate (cu părţile bune şi rele ale acestui interes!) etc.

Rămâne, desigur, ca partea americană să îşi calibreze mult mai atent intervenţiile în politica de la Bucureşti, chiar şi motivate, pentru a nu risca o contrareacţie populară. Dar, mai ales, rămâne ca România să-şi joace cartea: atât în a-şi defini necesităţile şi interesele faţă de aliatul american, cât şi contribuţia pe care o poate aduce ca partener activ în această relaţie.

Oricum, parteneriatul cu Statele Unite, mai sensibile la considerente securitare decât UE, este şi mai important decât până acum.

Oana Popescu este Director al Centrului de Prevenire a Conflictelor şi Early Warning

Articol publicat pe www.adevarul.ro

Ultima ora:

ObservatorOana Șerban: Biopolitica azi – Cum ne controlează statul în numele siguranței?

PoliticVictor Negrescu: UE mai face un pas important – apărarea europeană primește un nou cadru de finanțare

EconomieRadu Hanga: Trebuie să începem să vorbim cât mai simplu despre investiţii şi să avem produse potrivite fiecăruia pentru a creşte lichiditatea

ExternOvidiu Nahoi: Rusia a răpit peste 19.000 de copii ucraineni

SocialAndrei Muraru: Revoluția lui Nawaf. În memoria lui Nawaf Salameh, un vizionar care a pus suflet în promovarea României

EvenimenteHoria Răzvan Botiş a primit premiul „In Memoriam Bogdan Gavrilă”

EditorialGrațian Mihăilescu: Ce-ar fi dacă Bucureștiul s-ar schimba în doar două zile? Soluții concrete, inovatoare și inspiraționale pentru un viitor urban mai verde și sustenabil la festivalul care reinventează relația oamenilor cu mediul urban

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, pr. prof. Ion Buga (sezonul 5, episodul 11)



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe