OraNoua.ro
Publicat în 14 decembrie 2016, 14:40 / 297 elite & idei

Octavian Badescu: Oportunitatea unei înfrângeri

Octavian Badescu: Oportunitatea unei înfrângeri

de Octavian Badescu

Motto: “Nimic nu reuseste atat de plenar ca esecul” (Legile lui Murphy)

La alegerile din anul 2000 PNTCD a iesit din Parlament si intrat in istorie. După 16 ani, PNL a atins acel punct de minim imperios necesar unui proiect de “turnaround”, situat insa suficient de sus pentru a exista resursele de a mai iesi la suprafata. Daca va dori.

PNL a inceput sa coboare pe tobogan de cativa ani incoace, inca de la formarea USL, o alianta contra naturii care pe termen scurt a adus beneficii, insa pe termen lung a costat mai mult. Partidul nu are un discurs corect pozitionat, nu are diferentiator, nu are consistenta si constanta in idei, nu are purtatori adecvati de mesaj, nu are ingredientele necesare pentru a ocupa un loc distinct in mintea consumatorului, in cazul nostru, a alegatorului si implicit a cazut ca musca intre geamuri la aceste alegeri. Liberalii autentici nu se prea mai regasesc in el, dar nici in celelalte formatiuni. Pentru cei care doresc innoirea clasei politice, diminuarea coruptiei si a birocratiei, acest PNL nu genereaza credibilitate.

Rezultatele acestor alegeri ne releva faptul ca potentialul electoral al unui proiect politic centrat in jurul liberalismului autentic, al ideilor pro piata libera si proprietate privata este de cca. 40 %. Si aici calculez empiric cam 70-80 % din cei care au votat acum cu PNL, USR, ALDE, PMP, un procent mai mare de 50 % din actualii absenti, chiar si cateva procente care acum au votat acum PSD sau alte proiecte politice, inclusiv UDMR.

Opozitia si asumarea inechivoca pentru urmatorii ani a unei atare abordari, poate duce un proiect al celor care realizeaza faptul ca dezbaterea ideologica a viitorului nu va fi intre diferite doctrine politice pana mai ieri traditionale, ci intre “etatism” si “mai putin stat”, la un rezultat viitor de peste 30 %.

Societatea romaneasca dispune teoretic de resursele umane pentru o forma de constructie a unui proiect. Ele sunt acum disipate prin PNL, prin USR, prin alte formatiuni politice, printre formatorii de opinie si prin alte structuri ale societatii civile neimplicata politic..

Atingerea unui astfel de obiectiv nu este doar o chestiune partizana sau de importanta secundara. Este vitala pentru evolutia Romaniei pe termen scurt, mediu si lung. Este un pilon al luptei pentru libertate individuala, proprietate privata, piata libera si bunastare si impotriva expansiunii statului, a revenirii comunismului, totalitarismului si in final a saraciei generalizate.

Prima sansa intr-un astfel de demers o are inca PNL, detinator al unui brand relevat si notoriu, al unei reprezentari in Parlament si in administratia locala. Daca va valorifica sau nu aceasta oportunitate, raspunsul va fi aflat in urmatoarele luni. De autentici sau de impostori, locul “in piata” va fi probabil ocupat oricum, asta daca cumva “sistemul” nu va merge pe clasicul si validatul “divide et impera”.

Acest eșec usturător în algeri trebuie văzut acum ca o oportunitate. Ceea ce trebuie făcut, încă de mâine, este ca actuala conducere să își asume deschis eșecul, să arate ce și unde a greșit. Iar asta nu înseamnă doar niște demisii, ci și precizarea anume a erorilor : „Am greșit (bâlbâind nominalizarea candidatului pentru locale, rămânând în defensivă, fără să propunem valori la nivel de principii si de oameni . Ne-am evaluat greșit, am evaluat greșit societatea, am pierdut contactul cu alegătorii de dreapta). Asta e, hai să mergem mai departe, să ne întoarcem la ceea ce am reprezentat odată”.

Este necesara o conducere care să coaguleze tot ce are mai bun societatea – în interiorul sau în exteriorul PNL, in baza celei mai avantajoase forte motivationale: viziunea impartasita. Adică: figuri noi, credibile, importante, care să împărtășească valorile liberale. E timpul reconstrucției, cu întoarcere la miez, la bază, la principiile abandonate de dragul iluzoriilor si insuficientelor câștiguri gen USL sau „hai să ne încolonăm în spatele lui Cioloș”.

contributors.ro

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe