OraNoua.ro
Publicat în 16 noiembrie 2016, 14:16 / 256 elite & idei

Octavian Badescu: Salarii decente exista. Doar ca din ele pleaca prea mult la stat. Si salariati in economie exista. Doar ca prea multi la stat.

Octavian Badescu: Salarii decente exista. Doar ca din ele pleaca prea mult la stat. Si salariati in economie exista. Doar ca prea multi la stat.

de Octavian Badescu

Intr-un recent articol, Cristian Hostiuc, directorul editorial al ZF remarca – printre altele – vis-à-vis de lipsa fortei de munca, faptul ca nivelul salarial net necesar pentru ca o buna parte din romanii plecati sa revina in tara s-ar situa la 3.000 – 3.500 lei, intrebandu-se daca o companie poate plati 3.000 lei net pe luna.

Ca om apartinand mediului de afaceri, va spun ca pot. Nu doar ca pot, dar intr-un fel o si fac deja. Companiile platesc si acum chiar mai mult, probabil ca in medie peste 4.000 lei pe luna per salariat, cost salarial total. Doar ca statul isi opreste o cota mult prea mare si asa se ajunge la un “net” mic.

Solutia pentru a ramane mai multi bani in buzunarul salariatului companiei este sa creasca costul brut sau sa scada taxele aferente ? Si ca urmare cheltuielile statului ?

 

Mai remarca domnia sa si faptul ca in economie exista o nevoie de 500.000 de noi angajati, identificand ca una dintre solutii revenirea romanilor plecati la lucru in strainatate.

De acord cu dansul, insa simt nevoia sa reamintesc si faptul ca in companiile de stat din Romania – in general neprofitabile per global – sunt peste 300.000 salariati si in sistemul administrativ central si local probabil ca mai regasim inca peste 1.000.000.

O solutie ar putea fi sa profitam de conjunctura economica actuala, unde ne aflam intr-o perioada in care sectorul privat din orasele mari resimte acut lipsa fortei de munca.

Acesta ar putea fi deci pregatit sa deschida un parteneriat cu sectorul de stat si ar avea eventual capacitatea sa absoarba potentialul impact social al unor restructurari de personal in companiile in care este cazul (probabil ca vorbim despre cateva mii de oameni numai in Bucuresti, inclusiv cei aciuati/ascunsi pe statele de plata, oameni din partide care nu au trecut pe la munca decat in ziua de salariu).

 

In incercarea de a gasi solutii la aceste problematici acute, o lupta intre companii si angajati este complet neproductiva. Adversarul este in alta parte. Iar mediul de afaceri impreuna cu mediul politic au puterea si responsabilitatea de a imbunatati situatia.

Romanii plecati vor reveni, companiile private vor avea personal si investitii noi vor rasari.

 

Octavian Badescu – antreprenor, fondator al Sameday Courier

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe