Bogdan Daradan
Publicat în 27 septembrie 2012, 15:56 / 139 elite & idei

Octavian Calmâc: Acordul privind zona de liber schimb în cadrul CSI va înlocui actualul sistem de comerţ

Octavian Calmâc: Acordul privind zona de liber schimb în cadrul CSI va înlocui actualul sistem de comerţ

Acordul prevede excluderea mai multor taxe în comerţul cu ţările Comunităţii Statelor Independente şi a fost ratificat cu o unanimitate de voturi , se arată într-un articol al publicaţiei moldova.org.

Viceministrul Economiei, Octavian Calmâc a declarat că Acordul privind zona de comerţ liber în cadrul CSI vine să înlocuiască sistemul existent de acorduri bilaterale de comerţ liber, care reglemntau până în prezent relaţiile comerciale între statele semnatare.

„Ratificarea acordului va permite dinamizarea relaţiilor comerciale regionale, atragerea investiţiilor şi iniţierea proiectelor în domeniul energetic”, a subliniat Octavian Calmâc.

Acest acord nu contravine procesului de intregrare europeană a Republicii Moldova, potrivit preşedintelui Comisiei pentru politică externă şi integrare europeană Igor Corman.

Deputaţii comunişti consideră că acest act reprezintă un pas important spre aderarea Moldovei la Uniunea Vamală Euroasiatică.

„Acest acord este un pas important spre aderarea Moldovei la Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan”, a declarat deputatul comunist Oleg Reidman.

Acordul va intra în vigoare în termen de 30 de zile.

Datele statistice arată că în prima jumătate a anului 2012 statele CSI aveau o cotă de 41% în exportul de mărfuri moldoveneşti şi de 32,5% la importuri. În aceeaşi perioadă cota ţărilor UE a fost de 48,8% la export şi de 43,3% la import.

Ultima ora:

ObservatorHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmpla

PoliticLudovic Orban: La nivelul primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale

EconomieSilviu Cerna: Pericolele populismului macroeconomic

ExternClara Volintiru: Taking stock of ‘election season’ in the Eastern Partnership countries

SocialCiprian Negură: Micro-sesiune marca Skills Of The Future

EvenimenteIon M.Ioniţă, Iulian Fota: Dezbatere Historia Live – Rusia şi Turcia în Nagorno-Karabah, consecinţele războiului

CulturaCristina Popescu: Nuduri în pictura românească

EditorialHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmplaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe