Bogdan Daradan
Publicat în 27 septembrie 2012, 15:56 / 163 elite & idei

Octavian Calmâc: Acordul privind zona de liber schimb în cadrul CSI va înlocui actualul sistem de comerţ

Octavian Calmâc: Acordul privind zona de liber schimb în cadrul CSI va înlocui actualul sistem de comerţ

Acordul prevede excluderea mai multor taxe în comerţul cu ţările Comunităţii Statelor Independente şi a fost ratificat cu o unanimitate de voturi , se arată într-un articol al publicaţiei moldova.org.

Viceministrul Economiei, Octavian Calmâc a declarat că Acordul privind zona de comerţ liber în cadrul CSI vine să înlocuiască sistemul existent de acorduri bilaterale de comerţ liber, care reglemntau până în prezent relaţiile comerciale între statele semnatare.

„Ratificarea acordului va permite dinamizarea relaţiilor comerciale regionale, atragerea investiţiilor şi iniţierea proiectelor în domeniul energetic”, a subliniat Octavian Calmâc.

Acest acord nu contravine procesului de intregrare europeană a Republicii Moldova, potrivit preşedintelui Comisiei pentru politică externă şi integrare europeană Igor Corman.

Deputaţii comunişti consideră că acest act reprezintă un pas important spre aderarea Moldovei la Uniunea Vamală Euroasiatică.

„Acest acord este un pas important spre aderarea Moldovei la Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan”, a declarat deputatul comunist Oleg Reidman.

Acordul va intra în vigoare în termen de 30 de zile.

Datele statistice arată că în prima jumătate a anului 2012 statele CSI aveau o cotă de 41% în exportul de mărfuri moldoveneşti şi de 32,5% la importuri. În aceeaşi perioadă cota ţărilor UE a fost de 48,8% la export şi de 43,3% la import.

Ultima ora:

ObservatorCristina Popescu: Femei celebre din România

PoliticKlaus Iohannis, ședință pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență

EconomieAdrian Hatos: Proiectul bugetului de stat pe anul 2021 așază economia românească pe principii liberale: investiții, reforme, creștere economică.

ExternBogdan Aurescu: nominalizarea lui Andrei Muraru în funcţia de ambasador în SUA este „o alegere excelentă”

SocialIulian Crăciun: Despre scandalul exmatriculării studenților la Drept

EvenimenteNicole Moț: Invitație lansare de carte

CulturaCristina Popescu: Femei celebre din România

EditorialIuliana Stan: Femeia si puterea. Gender balance si succes personalClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe