Bogdan Daradan
Publicat în 27 septembrie 2012, 15:56 / 300 elite & idei

Octavian Calmâc: Acordul privind zona de liber schimb în cadrul CSI va înlocui actualul sistem de comerţ

Octavian Calmâc: Acordul privind zona de liber schimb în cadrul CSI va înlocui actualul sistem de comerţ

Acordul prevede excluderea mai multor taxe în comerţul cu ţările Comunităţii Statelor Independente şi a fost ratificat cu o unanimitate de voturi , se arată într-un articol al publicaţiei moldova.org.

Viceministrul Economiei, Octavian Calmâc a declarat că Acordul privind zona de comerţ liber în cadrul CSI vine să înlocuiască sistemul existent de acorduri bilaterale de comerţ liber, care reglemntau până în prezent relaţiile comerciale între statele semnatare.

„Ratificarea acordului va permite dinamizarea relaţiilor comerciale regionale, atragerea investiţiilor şi iniţierea proiectelor în domeniul energetic”, a subliniat Octavian Calmâc.

Acest acord nu contravine procesului de intregrare europeană a Republicii Moldova, potrivit preşedintelui Comisiei pentru politică externă şi integrare europeană Igor Corman.

Deputaţii comunişti consideră că acest act reprezintă un pas important spre aderarea Moldovei la Uniunea Vamală Euroasiatică.

„Acest acord este un pas important spre aderarea Moldovei la Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan”, a declarat deputatul comunist Oleg Reidman.

Acordul va intra în vigoare în termen de 30 de zile.

Datele statistice arată că în prima jumătate a anului 2012 statele CSI aveau o cotă de 41% în exportul de mărfuri moldoveneşti şi de 32,5% la importuri. În aceeaşi perioadă cota ţărilor UE a fost de 48,8% la export şi de 43,3% la import.

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: David Popovici a reușit! A devenit campion mondial la 100 de metri liber și atinge la doar 17 ani o performanță neegalată timp de 49 de ani

PoliticMarco Badea: 119 de zile de când Vladimir Putin a început războiul în Ucraina

EconomieSergiu Manea: Gândirea digitală înseamnă inclusiv să recunoşti foarte repede când eşti pe o cale greşită şi să înveţi din asta | Conferinţa Microsoft Envision România

ExternCristian Unteanu: Care este statutul exact al „luptătorilor străini” din Ucraina? Sunt şi români printre ei?

SocialSorin Ioniţă: Misiunea statului în lumea civilizată e să se ocupe de mediocrităţi ca mine, nu de genii

EvenimenteCiprian Stanescu: Despre economie circulara pe termen lung

CulturaMireille Rădoi: Studii despre Imperiul Bizantin la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

EditorialAlexandru Grumaz: IAR Ghimbav a jucat la două capete în ceea ce privește elicopterele Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe