OraNoua.ro
Publicat în 16 aprilie 2014, 13:14 / 402 elite & idei

Octavian Morariu: „Consider că mi-am făcut pe deplin datoria și rămân în continuare la dispoziția mișcării olimpice”

Octavian Morariu: „Consider că mi-am făcut pe deplin datoria și rămân în continuare la dispoziția mișcării olimpice”

Presedintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Octavian Morariu, care și-a anunțat oficial retragerea din fruntea COSR în cadrul Adunării Generale ordinare ce a avut loc marți 15 aprilie, a declarat: „Consider că mi-am făcut pe deplin datoria și rămân în continuare la dispoziția mișcării olimpice”, informează site-ul COSR.

„Sunt zece ani de când conduc acest for care regrupează marile valori ale sportului românesc, fie că este vorba de cele juridice, și aici mă refer la federații, fie că este vorba de cele individuale, și aici mă refer la marii campioni și alte personalități din lumea sportului românesc”, au fost cuvintele cu care Octavian Morariu și-a început alocuțiunea în cadrul Adunării Generale de marți.

„În toată această perioadă am fost un președinte dedicat și am încercat din răsputeri să asigur Comitetului Olimpic și Sportiv Român resursele financiare și umane necesare funcționării sale la cei mai înalți parametri în interesul sportivilor în primul rând”, a spus Morariu.

„Evoluția în acești zece ani a fost vizibilă pe multe planuri. Este rezultatul unei munci în echipă, împreună cu membrii Comitetului Executiv și cu toți colaboratorii din COSR. Am promovat mereu valorile olimpismului, excelența, respectul, solidaritatea, fair-play-ul, absența oricăror tipuri de discriminări, lupta împotriva dopajului și a tuturor ilegalităților din sport. Insist asupra respectului care este baza piramidei morale a olimpismului — respectul față de adversari, parteneri, reguli, arbitri, spectatori, lumea politică, instituții. Fără respect nu se poate clădi nimic, nicăieri. Evoluția a fost și una personală, în clipa de față ocupând funcții importante în mișcarea olimpică internațională și în federația internațională de rugby IRB, inclusiv ca președinte FIRA — AER”, a continuat oficialul COSR.

„A venit și pentru mine un moment de evaluare, de apreciere lucidă a realității. Am constatat o supraîncărcare a activităților mele și pentru că niciodată funcțiile nu au fost un scop pentru mine, știind că tot timpul sunt vremelnice, din respect pentru cei din jur și nu în ultimul rând pentru familia mea am hotărât să mă retrag astăzi din funcția de președinte al COSR”, a adăugat el.

„Voi rămâne prezent în viața olimpică și a COSR în spiritul Cartei Olimpice ca membru ex-office (n.r. — din oficiu) al Comitetului Executiv al COSR. Mișcarea olimpică din România poate conta în continuare pe sprijinul și implicarea mea dedicată”, a indicat Morariu.

„Decizia nu a fost ușoară. A fost însă grea doar din punct de vedere al răspunderii și responsabilității față de mișcarea olimpică din România, nu și din punct de vedere al persoanei mele în sensul strict al cuvântului. Cred însă că este un exercițiu de moralitate, pentru că mișcarea olimpică din România are nevoie de o conducere care să asigure o activitate diligentă și regulată a forului nostru. Din punct de vedere moral era foarte greu să acumulez atâtea funcții. Consider că mi-am făcut pe deplin datoria și rămân în continuare la dispoziția mișcării olimpice”.

„Este și momentul în care trebuie să aduc mulțumiri tuturor miniștrilor Tineretului și Sportului, sau președinților Agențiilor sau Autorităților Naționale cu care am colaborat, tuturor prim-miniștrilor și în primul rând lui Victor Ponta care a avut o contribuție determinantă la succesul FOTE Brașov 2013, cu o mențiune specială la acest capitol pentru Gabriel Oprea. Îi mulțumesc de asemenea președintelui Traian Băsescu pentru sprijinul constant, tuturor instituțiilor statului cu care am colaborat și în mod particular Agenției Naționale Anti-Doping, președinților și secretarilor generali ai federațiilor sportive naționale, personalităților din sport și membrilor COSR. Vreau de asemenea să fac o mențiune specială pentru echipa mea de colaboratori de la COSR, o echipă puternică, motivată, competentă și în slujba sportivilor și olimpismului. În mod particular îi mulțumesc celui care timp de zece ani mi-a fost un bun camarad și între timp mi-a devenit prieten apropiat, și îl numesc aici pe Ioan Dobrescu”.

„Îi rog pe cei pe care eventual nu i-am amintit să mă scuze și urez în continuare olimpismului românesc numai bine și mult succes”, a încheiat Octavian Morariu.

Ultima ora:

ObservatorAlexandru Grumaz: Jurnal de război (XIV). Paradoxul extinderi NATO

PoliticKelemen Hunor: În timp ce alţii dărâmă statui, noi ridicăm statui şi construim un viitor paşnic

EconomieDaniel Dăianu: Se întoarce o economie a tristeţii?

ExternIulian Chifu: Gâtuirea Europei – Un vas venind din China a blocat aprovizionarea cu petrol şi gaze prin Suez

SocialAndreea Paul: Meseriile viitorului pentru copilul meu

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a organizat prima ediție a conferinței internaționale în domeniul diplomației cibernetice – „Building global digitalisation: creating trust & security through cyber diplomacy”

CulturaIonuț Vulpescu: Naționalismul religios crește radical în perioadele istorice marcate de o dramatică vulnerabilitate

EditorialAlexandru Grumaz: Jurnal de război (XIV). Paradoxul extinderi NATOClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe