OraNoua.ro
Publicat în 10 ianuarie 2012, 21:30 / 422 elite & idei

Octavian Morariu: “Nu am curaj să pariez pe vreun sportiv român”

Octavian Morariu: “Nu am curaj să pariez pe vreun sportiv român”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Octavian Morariu, s-a arătat destul de nemulţumit de situaţia existentă în acest moment în sportul autohton şi spune că este sceptic în privinţa şanselor la medalii pentru sportivii români la Jocurile Olimpice din acest an, de la Londra. Morariu spune că a venit momentul unui schimb adevărat de generaţii, unul în care atât la nivel politic, cât şi administrativ trebuie tratat cu maximă seriozitate.

De asemenea, preşedintele COSR consideră că federaţiile trebuie să aibă un rol determinant în formarea şi promovarea de sportivi care să facă din România un adversar redutabil pentru restul lumii, la Jocurile Olimpice din 2020.

– Domnule preşedinte, cum vedeţi situaţia din sportul românesc, cu câteva luni înainte de  Jocurile Olimpice de la Londra?

– Aşa cum am mai spus-o, situaţia din sportul românesc nu este nici pe departe una fericită. Lipsa banilor, dar şi lipsa de motivaţie a sportivilor poate crea un precedent periculos în ceea ce înseamnă mişcarea sportivă de performanţă din România. Din păcate, la Londra ne vom baza tot pe vechii campioni, speranţele de medalii venind doar dinspre aceştia. Nu trebuie să ne aşteptăm la miracole la Jocurile Olimpice din acest an, pentru că nu este cazul. Sportivii din ţările dezvoltate au beneficiat de un sprijin masiv din partea guvernelor respective, ceea ce a creat o discrepanţă mare între noi şi ei. Cu toate acestea, nu trebuie să ne plângem ci va trebui să găsim cele mai bune soluţii, chiar şi în această perioadă de criză, pentru a compensa această diferenţă. COSR a încercat şi încearcă să pună la dispoziţia sportivilor care ne vor reprezenta la Olimpiada de la Londra cele mai bune şi mai moderne condiţii. Avem unele programe speciale pentru sportivii olimpici, pe care le-am pus în aplicare de mai mult timp şi care au dat rezultate.

– Există vreo disciplină sportivă pe care aţi paria la Jocurile Olimpice din acest an?

– În primul rând, nu sunt adeptul pariurilor de acest fel. Dar, ca să vă răspund totuşi la întrebare, vă spun sincer că nu aş paria nici pe vreo disciplină sportivă, nici pe vreun sportiv  anume. Avem speranţe din partea canotajului, a scrimei, poate chiar a gimnasticii. Doar că surprizele plăcute sau neplăcute pot apărea oricând la o astfel de competiţie, aşa că să lăsăm timpul să decidă. În acest moment avem nevoie de o altă atitudine vizavi de sportul românesc, una care să includă atât political, cât şi administrativul.

– Voalat, aţi criticat de mai multe ori atitudinea federaţiilor sportive…

– Într-adevar, nu sunt foarte mulţumit de ceea ce se întâmplă în acest moment în cadrul federaţiilor sportive din România. Lipsesc antrenorii care altădată descopereau talente, aş vrea o implicare mai mare a factorilor de decizie în formarea unui sportiv care are talent şi demonstrează valoare. Nu mai putem trăi din amintiri, doar din explozia vreunui sportiv, va trebui să ne schimbăm atitudinea vizavi de muncă şi vizavi de sport. Este adevărat, nici situaţia politică actuală nu ne permite să găsim vinovaţi doar într-o parte, lipsa fondurilor, a unei infrastructuri bune, dar mai ales lipsa de motivaţie ne obligă să defilăm cu ce avem.

– Domnule Morariu, când vom putea vorbi despre un lot olimpic al României cu adevărat performant?

– Este greu de dat un răspuns în acest sens. Dacă vom începe o revoluţie în sportul autohton, poate la Olimpiada din 2020, de peste 8 ani, putem vorbi de performanţe. Poate şi atunci este prea devreme, tocmai de aceea va trebui să ne grăbim şi să găsim o strategie care să facă viitorul sportului românesc unul cu care să ne mândrim. Avem nevoie de timp şi de răbdare, avem nevoie de înţelepciune şi profesionalism pentru a reuşi.

– În final, vă rugăm să ne spuneţi cam câte medalii credeţi că vor obţine sportivii noştri la Olimpiada din acest an?

– V-am spus că nu prea îmi place să dau pronosticuri, în cel mai optimist mod însă nu cred că vom depăşi 10 medalii. Dacă ar fi ca numărul acestora să fie mai mare, putem să ne declarăm mai mult decât multumiţi.

sursa: http://www.ziuanews.ro/ro/Sport/Octavian-Morariu-Nu-am-curaj-sa-pariez-pe-vreun-sportiv-roman-_11767

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: Cine hrănește toxicitatea din organizații?

PoliticKlaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

EconomieRadu Craciun: Vor fi pietele emergente la originea urmatoarei crize?

ExternSebastian Cochinescu: It was great to visit the Capital Factory Center for Defense Innovation last week in Austin, Texas.

SocialCsibi Magor: Cine hrănește toxicitatea din organizații?

EvenimenteAndreea Paul, la TEDx Baia Mare

CulturaRăzvan-Ioan Dincă, numit în fruntea Societății Române de Radio şi Televiziune

EditorialSilviu Nate: Noua coaliție, dilemele și liniaritatea politicii externe a GermanieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe