OraNoua.ro
Publicat în 5 februarie 2014, 01:46 / 341 elite & idei

Octavian Morariu – Sportivii noștri trebuie să se întoarcă de la Soci cu sentimentul că au făcut maximum

Octavian Morariu – Sportivii noștri trebuie să se întoarcă de la Soci cu sentimentul că au făcut maximum

Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), Octavian Morariu, a declarat într-un interviu video acordat AGERPRES că așteaptă de la toți sportivii români să dea maximum în competițiile de la Jocurile Olimpice de iarnă găzduite de Soci și anticipează că vom avea cele mai bune rezultate, clasări între primele 10-15 locuri, la bob, sanie și skeleton.

Octavian Morariu s-a arătat convins că Olimpiada de la Soci (7-23 februarie) va avea succes, iar atacurile teroriste vor ocoli JO 2014.
Șeful COSR a vorbit mult despre impactul pe care l-a avut Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) de anul trecut, de la Brașov, asupra sporturilor de iarnă din țara noastră.
Morariu, un fan declarat schiului alpin și al biatlonului, apreciază că România nu va cuceri prea curând o medalie la Jocurile Olimpice de iarnă.

AGERPRES: Olimpiada de la Soci bate la ușă. Vă neliniștesc amenințările teroriste primite de unele comitete olimpice. Se numără și COSR printre ele?
Octavian Morariu: COSR nu a primit amenințări de acest gen. Din câte știu, din Europa sunt 5 comitete care au primit aceste amenințări. CIO a spus clar să nu ținem seama de ele. Se pare că sunt amenințări ‘devenite obișnuite’. Au fost nu numai și înainte de Soci, au fost și înainte de Londra. Dar toată lumea acum vorbește de amenințarea teroristă de la Soci mai mult decât de sport. Contextul e puțin exacerbat în măsura în care sunt convins că prietenii noștri ruși au luat absolut toate măsurile necesare ca riscul să fie minim. Nu e mai mare riscul terorist la Soci decât a fost la Londra. Și acolo au sărit autobuze și metrouri în aer cu câțiva ani înainte de Olimpiadă și toată lumea s-a dus cu inima deschisă. Nu am niciun motiv de îngrijorare înainte să plec la Soci vizavi de acest risc terorist.

AGERPRES: Credeți totuși că sportivii, inclusiv cei români, ar putea fi timorați de această atmosferă apăsătoare?
Octavian Morariu: Am văzut câțiva dintre ei, chiar acum câteva zile la o emisiune, și am vorbit despre absolut tot ce trebuie relativ la Olimpiadă, nu am vorbit o secundă de acest aspect. Nu l-au ridicat nicio secundă, eu nu cred că au această grijă. Noi, poate mai mult decât alții, suntem obișnuiți să trăim într-un anumit fel. Nu aș zice să suntem puțin mai indiferenți, dar cred că poate față de alții ne asumăm mai bine o asemenea situație, care, repet, pentru mine nu este îngrijorătoare.

AGERPRES: Cum caracterizați numărul, calitatea sportivilor români calificați la a 22-a ediție a Olimpiadei de iarnă?
Octavian Morariu: Mergem cu 24 de sportivi, față de 28 cu câți au fost la Vancouver, deci ordinul de mărime e cam același. Ne lipsește ștafeta de biatlon fete, care știm că nu s-a calificat din cauza unei greșeli tehnice la ultimul concurs. Suntem cam în linie cu ce avem de obicei la Olimpiada de iarnă. Calitatea aș zice că e constantă. Avem sportivi calificați la foarte multe discipline, ceea ce este o bucurie pentru mine. Cei mai mulți sunt de la bob, sanie și skeleton. Urmează apoi schi alpin, schi fond, biatlon, sărituri cu schiurile, patinaj artistic. Sper că nu am uitat pe nimeni. E o delegație interesantă în măsura în care avem sportivi la mai multe discipline.
AGERPRES: Ce așteptări aveți de la sportivii români ce vor fi angrenați în competiții?
Octavian Morariu: Sigur, nu trebuie să ne așteptăm la medalii, pentru că știm că nu suntem foarte performanți în prezent în sporturile de iarnă. Dar, mă aștept și mai ales îmi doresc ca sportivii noștri să se întoarcă de acolo cu sentimentul că s-au bătut, că s-au luptat așa cum trebuie și că au făcut maximum. E ceea ce contează de fapt la o olimpiadă. Nu numai să participi, important e să te lupți bine. În muzeul olimpic de la Lausanne, partea a doua a mesajului lui Pierre de Coubertin se adresează la acest lucru. Mergi să te lupți bine. Important nu este să câștigi, ci să te bați bine, să dai tot ce poți ca să câștigi.
AGERPRES: La ultimele ediții ale JO de iarnă, România a reușit să aibă clasări în primele 10-20 de locuri. Care credeți că va fi cel mai bun rezultat al nostru la Soci? În ce probă?
Octavian Morariu: Eu mă aștept să fie performanțe onorabile la tot ce înseamnă bob, skeleton, sanie. Mă aștept să vină în primii 10-15 și asta ar fi o performanță bună. Îmi doresc, nu pentru noi, îmi doresc pentru Eva Tofalvi, ca la a cincea Olimpiadă, să aibă o performanță de care să-și aducă aminte toată viața ei.

Îi doresc mult să aibă acest succes. Mai departe o avem pe Ania Caill, care o franco-română, dar a ales să concureze pentru România. E o fată admirabilă, nu a cerut niciodată nimic, numai să meargă la Olimpiadă. E de învățat de la ea. E o fată care e clasată, are puncte FIS, merge în Cupa Mondială, sper să aibă și ea o comportare cât mai bună la schi alpin.

Cam aici ar fi să zic punctele noastre, dacă le pot numi, tari. Este și Paul Pepene, să nu uităm că a fost campion mondial la juniori la schi fond. Poate că între timp a crescut, poate s-a maturizat și poate să meargă în partea de sus a clasamentului. Sigur nu vom fi printre ultimii. Nu o să fim ridicoli nici din punct de vedere al echipamentului. Tot mi se pune întrebarea asta.

România a depășit stadiul în care ne uităm cum suntem îmbrăcați, ce echipament avem. Suntem ca și ceilalți, suntem o țară europeană, nu avem de ce să ne fie rușine cu absolut nimic. Ca să anticipez și o întrebare vizavi și de skeleton (n.r. — Dorin Velicu a dezvăluit că va concura cu un skeleton împrumutat), există unul nou nouț în magazie, din câte am înțeles de la președintele federației. Poate a venit cu puțină întârziere, puteau să anticipeze lucrul acesta și să-și facă niște niște competiții înainte de olimpiadă să se obișnuiască cu skeletonul.

AGERPRES: COSR putea să se implice mai mult în achiziția de material performant, mă refer în special la bob, care este foarte scump?
Octavian Morariu: Nu este scopul nostru. Acesta este în general al ministerului, partea de achiziții a materialelor sportive. Noi în general susținem pregătirea, cantonamente, deplasări șamd. În situații de urgență, ne ocupăm și de furnizare de materiale sportive.

Dar, noi am avut o discuție cu ministerul, cu federația prin mai anul trecut, pentru că lucrurile au fost anticipate. MTS a fost de acord să plătească aceste echipamente și din câte știu a și făcut-o. Mai e o chestiune de termene, aici ne lovim sigur de birocrație și de administrația română și ne scapă chestiunea asta. Dar lucrurile au fost clar stabilite de la început, cine, ce face și noi ne-am ținut partea noastră și ne-am respectat angajamentul.

AGERPRES: Eva Tofalvi, cea mai titrată sportivă din actualul lot, va fi port-drapel la ceremonia de deschidere. Cine va purta drapelul la ceremonia de închidere, sportivul cu cea mai bună performanță?
Octavian Morariu: Acolo cred că o să-i lăsăm pe sportivi să aleagă la sfârșit. Așa cred că e normal într-o echipă. Își aleg căpitanul pentru ultimul meci. Nu ne-am gândit la acest lucru, pentru că în general stabilim la fața locului și poate și în funcție de cea mai bună performanță, poate în funcție de vechimea la Olimpiadă. Îi lăsăm pe ei să stabilească, delegația să stabilească, e cel mai bine așa.
AGERPRES: După părerea dumneavoastră care este trendul sporturilor de iarnă în ultimii ani, ascendent sau descendent. Ce disciplină credeți că are cel mai mare potențial de dezvoltare?
Octavian Morariu: Eu constat o constanță, sigur, într-o anumită zonă medie a performanței la loturile naționale. Constat însă o creștere la nivel de juniori. Să nu uităm că la FOTE 2013 am luat pentru prima oară medalie de aur și prima oară când am luat 3 medalii. Din punctul acesta de vedere, sporturile de iarnă în 2013 au crescut. Eu merg și în stațiunile din România, îmi place schiul, știe toată lumea chestia asta, merg mai ales la Poiana Brașov.

Refuz să mai merg în Austria sau alte țări deocamdată, pentru că vreau prin acest fapt să dau un semnal românilor să stea acasă, să meargă la Brașov, pentru că avem pârtii bune acum și se poate schia foarte bine. Nu se schia în Austria în iarna asta că nu era zăpadă și se schia la Brașov, mai greu, dar se schia. Constat tot mai multă lume pe pârtie. Și constat tot mai mulți copii la școlile de schi, ăsta este efectul FOTE. Constat, de asemenea, pentru că fiica-mea cea mică patinează și schiază, că sunt tot mai mulți copii la patinoar. A fost o mare poveste cu patinoarul (din Poiana Brașov — n.r.), mari emoții, îl facem, nu îl facem, trebuie, nu trebuie. Am fost anul ăsta de Sărbători, e plin, oamenii vin, patinează, trebuie să stai la coadă.

E un lucru foarte bun, o altă moștenire de la FOTE. Sunt convins că în timp, mai ales dacă stațiunea se va dezvolta, și cunosc planul local de dezvoltare, sporturile de iarnă se vor dezvolta. Din perspectiva asta am dori foarte și mă bucur foarte mult că primăria și guvernul sprijină candidatura orașului Brașov la Jocurile Olimpice de iarnă ale Tineretului din 2020. Acum e vorba de CIO și tratăm cu aceeași comisie care se ocupă de și Jocurile mari ca să zic așa. Mă bucur de această candidatură, va fi un nou imbold.

Sigur, sper să câștigăm organizarea anul viitor. Dacă o câștigăm, vor fi 5 ani de muncă intensă, dar merită. Am participat la o inițiativă a Institutului Aspen România, pe care îl conduce Mircea Geoană, împreună cu Ion Țiriac, Nicolae Bănicioiu, moderată de Cristian Țopescu, și am vorbit foarte mult de aceste lucruri legate de sporturile de iarnă și toată lumea este de acord și îmi doresc să avem în septembrie o discuție pe unul-două proiecte majore în infrastructura competiției.

Noi trebuie să facem infrastructură cu gândul de a organiza competiții. Sper ca în septembrie să ieșim cu unul-două proiecte majore, sper ca această candidatură a orașului Brașov pentru Jocurile Olimpice ale Tineretului din 2020 să fie asumată de tot spectrul politic, și de majoritate, dar trebuie și opoziția să participe la dezbatere, pentru că FOTE a fost un exemplu formidabil de continuitate în politic. Am schimbat nu știu câți prim miniștri, guverne, a rămas, poate din fericire, același președinte, vizavi de chestiunea FOTE, pentru că a fost un partizan de la început și ne-a ajutat. Victor Ponta, mare partizan al sportului, ne-a ajutat foarte mult.

Nu am fi reușit fără impulsul lui și al comitetului ministerial pe care l-a condus la fel, aș zice cu mână de fier, Gabriel Oprea, și bine că a făcut-o așa. Politicul s-a implicat în FOTE și îmi doresc să se implice și în organizarea Jocurilor Olimpice ale Tineretului la Brașov și poate să mai găsim unul-două proiecte, care unesc, care conduc la o sinergie interesantă și proiecte în care lumea uită de cele mai multe ori de alte chestiuni, de rivalități, de susceptibilități, și se aliniază în interesul acestui proiect. Îi invit pe toți să-și aducă aminte de FOTE, mai ales de bucuria și de pasiunea celor peste 500 de voluntari, care au adus atâta culoare festivalului, să-și aducă aminte lumea de aprecierile care au fost după festival, care nu sunt pentru mine sau pentru X, Y, Z, sunt pentru Brașov și pentru România, asta e ce rețin eu.
AGERPRES: Cum s-ar putea atrage totuși fonduri pentru ridicarea acestei infrastructuri decente, care contribuie și la dezvoltarea turismului?
Octavian Morariu: Sunt fonduri pe dezvoltare regională. În cadrul fondurilor europene există acest capitol de dezvoltare regională. În organizarea de competiții, UE dă fonduri. Noi am beneficiat la Brașov, comitetul de organizare a beneficiat de 500.000 euro de la Uniunea Europeană.

Aici mulțumesc tuturor europarlamentarilor care ne-au sprijinit în chestiunea asta: Ramona Mănescu, Corina Crețu, Cristi Bușoi, Marian Jean Marinescu, tot spectrul politic a fost foarte solidar. Pot fi obținute finanțări și pentru evenimente și pentru infrastructură. Trebuie să fim dibaci, în sensul de a cunoaște parcursul, de a face studiile, proiectele care trebuie și sigur apoi trebuie cheltuiți banii cum trebuie, în deplină transparență și cu o foarte bună guvernare.

AGERPRES: Sunteți un practicant al sporturilor de iarnă, ce discipline veți urmări cu interes la JO 2014?
Octavian Morariu: Sunt două care mă pasionează în mod special. E vorba de schiul alpin și abia aștept ziua de 9 februarie, când e coborârea la băieți. Și îmi place tot mai mult biatlonul, mai ales probele de sprint. Federația internațională de biatlon a reușit să reformateze acest sport, să îl aducă într-un format foarte bun pentru televiziune și din clipa asta biatlonul a crescut foarte mult.
AGERPRES: O serie dintre sportivii noștri au beneficiat de burse de la Solidaritatea Olimpică. Care este mecanismul de acordare a acestor burse?
Octavian Morariu: Solidaritatea Olimpică este, să zic, brațul financiar al CIO, prin care sunt sprijinite programele de pregătire ale sportivilor și împreună cu antrenorii. Noi aplicăm la aceste finanțări, facem un program de pregătire în detaliu, cu etape, și sportivul are o finanțare și pentru deplasări, o diurnă inclusiv el și antrenorul care merge cu el. E un instrument foarte bun. Ele sunt burse olimpice și sunt foarte mulți dintre sportivii noștri, campionii noștri, care au fost bursieri olimpici. Cred că mai mult de jumătate.
AGERPRES: Ultima și singura noastră medalie datează de la Grenoble în 1968, la bob prin Ion Panțuru și Nicolae Neagu. Anticipați că românii pot urca din nou pe podium în viitorul apropiat?
Octavian Morariu: În viitorul apropiat nu. Viitorul apropiat este săptămâna viitoare să zic așa, la Soci. E foarte greu, se mai pot întâmpla situații în care beneficiezi de un context și câștigi o medalie. Face parte din sport, face parte din aventura asta. Eu vizez un termen mediu și lung, depinde foarte mult de federații. Noi nu ne putem substitui federațiilor și nici ministerului.

Pe noi ne întreabă tot timpul lumea câte medalii luăm, din când în când. Eu zic că trebuie întrebate federațiile în primul rând, pentru că acolo se face performanța. Și din punctul ăsta de vedere este esențial ca ele să aibă o strategie pe termen scurt, mediu și lung. Noi putem ajuta la aceste strategii, dar nu le putem elabora în locul lor. Și atunci e foarte important ca oamenii de acolo să aibă o viziune. La sărituri cu schiurile au avut-o. Merge tânărul Iulian Pîtea de 16 ani la Olimpiadă. Este o chestie extraordinară, la 16 ani să mergi la Olimpiadă.

Băiatul poate să mai meargă la olimpiade încă 20 de ani. Sunt săritori cu schiurile japonezi care au 40 de ani. Vă dați seama cât de bun va fi să zicem peste 8 sau 12 ani? Va fi foarte bun și după el mai apar, pentru că dacă ai un model vin și ceilalți. Eu sunt încrezător în chestiunea asta, dar repet, federațiile însele trebuie să aibă o viziune. Noi îi sprijinim cât putem, ministerul o va face, am vorbit și cu Nicu Bănicioiu, vom alege câteva sporturi prioritare și dacă investim în ele, inclusiv la iarnă, eu sunt convins că vom avea și performanțe.
AGERPRES: Sperați că Jocurile de la Soci vor fi un succes, în pofida costurilor uriașe, a temerilor în privința securității, a acuzațiilor legate de discriminare și a altor probleme cu care se confruntă organizatorii?
Octavian Morariu: Sunt convins că vor fi un mare succes. Eu cred că trebuie să vorbim mai mult de sport decât de problemele astea. Trebuie să ne gândim în primul rând la sportivi, la bucuria lor de a fi în competiție, la toate emoțiile ți toată adrenalina de acolo.

Este a șasea olimpiadă la care merg ca administrator în sport și de fiecare dată abia aștept să ajung acolo. E o atmosferă fantastică și sunt convins că rușii au făcut tot posibilul ca lucrurile să meargă foarte bine. Rusia, ca și China, e o țară mare, sunt țări cărora le place să strălucească, nu le place să aibă vreun eșec. Sunt convins că rușii au făcut maximum din punctul acesta de vedere. Britanicii la fel, altă mare națiune, nu le plac eșecurile, fac totul să nu se întâmple așa ceva. Lumea trebuie să știe cum sunt repartizate costurile.

Sunt foarte multe costuri în infrastructură, care nu au nimic de a face cu Olimpiada. Că Rusia a vrut să-și facă o stațiune de schi modernă, unde să aducă multă lume din zonă, e treaba Rusiei, nu treaba Jocurilor. S-au suprapus Jocurile peste acest proiect național al Rusiei, poate că e cu atât mai bine și Olimpiada profită de pe urma asta. Rusia a investit în primul rând într-un aeroport, în trenuri, în autostrăzi, în infrastructură de apă, de energie.

Astea costă mai mult de jumătate, dacă nu două treimi din toată investiția. Pârtiile, patinoarele, pistele nu au costat în mod sigur cât a costat infrastructura, nici jumătate. Pe urmă mai sunt costurile de organizare, sunt comparabile cu alte Olimpiade și trebuie să comparăm ce e comparabil. Londra nu a avut nevoie nici nevoie de aeroport, nici de autostrăzi, nici de nimic, alea erau făcute. Trebuie să le dăm deoparte, așa trebuie să comparăm ce e comparabil.

Ultima ora:

ObservatorAlexandru Grumaz: Jurnal de război (XIV). Paradoxul extinderi NATO

PoliticKelemen Hunor: În timp ce alţii dărâmă statui, noi ridicăm statui şi construim un viitor paşnic

EconomieDaniel Dăianu: Se întoarce o economie a tristeţii?

ExternIulian Chifu: Gâtuirea Europei – Un vas venind din China a blocat aprovizionarea cu petrol şi gaze prin Suez

SocialAndreea Paul: Meseriile viitorului pentru copilul meu

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a organizat prima ediție a conferinței internaționale în domeniul diplomației cibernetice – „Building global digitalisation: creating trust & security through cyber diplomacy”

CulturaIonuț Vulpescu: Naționalismul religios crește radical în perioadele istorice marcate de o dramatică vulnerabilitate

EditorialAlexandru Grumaz: Jurnal de război (XIV). Paradoxul extinderi NATOClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe