Ana Iosif
Publicat în 23 februarie 2012, 13:19 / 232 elite & idei

Oficial german: Rusia şi Ucraina decide soarta Transnistriei

Oficial german: Rusia şi Ucraina decide soarta Transnistriei

Noul lider al Transnistriei, Evgheni Şevciuc, are, în principiu, interes în soluţionarea crizei transnistrene, dar soluţia nu depinde de Tiraspol şi Chişinău, ci de Rusia şi Ucraina, care au un cuvânt decisiv, apreciază un oficial german, citat de Deutsche Welle în pagina electronică.

Înlăturarea de la putere a liderului transnistrean Igor Smirnov şi alegerea lui Evgheni Şevciuc, fostul şef al Parlamentului republicii separatiste transnistrene, în detrimentul candidatului preferat de Moscova, Anatoli Kaminski, pare cea mai bună dintre veştile posibile în acest moment, apreciază Nikolaus Graf Lambsdorff, responsabil pentru Europa de Sud-Est în Ministerul german de Externe.

Şevciuc „îşi face griji pentru situaţia economică, financiară şi socială a Transnistriei şi chiar înţelege câte ceva din cele ce se petrec”, a explicat diplomatul german într-un interviu acordat Deutsche Welle. Lambsdorff s-a arătat convins că din acest motiv a şi fost ales Şevciuc, în votul desfăşurat la sfârşitul lui 2011.

Pe de altă parte, noul lider de la Tiraspol „încearcă să aducă asemenea teme şi în discuţiile cu Chişinăul, ceea ce este un semn bun”, a comentat oficialul german.

Şevciuc are, în principiu, interes în soluţionarea crizei, „dar ştim că soluţia nu stă atât în voinţa celor două părţi, Tiraspolul şi Chişinăul, cât în alţii care au un cuvânt greu, poate decisiv; iar aceştia sunt Rusia şi Ucraina”, a subliniat Lambsdorff, sugerând că noua conducere transnistreană oferă, cel puţin, o şansă mai bună deblocării crizei.

 

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

PoliticAdrian Hatos: Investițiile masive și susținerea economiei private trebuie combinate cu reforme care să eficientizeze și să profesionalizeze aparatul de stat

EconomieGruia Stoica a cumpărat terenul pe care se află fabrica sa de vagoane din Debrecen, Ungaria, în urma unei investiţii de 6,5 milioane de euro

ExternRadu Magdin: Options and possible solutions from an Eastern European perspective

SocialCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

EvenimenteSilviu Nate: „Jordan – A Stable and Peaceful Country in a Turbulent Region. A Review of Jordan’s Policy in the Last Decades and Some Future Perspectives”

CulturaIonuţ Vulpescu: Al cui ziceaţi că e Brâncuşi?

EditorialPetre Guran: „În Hristos v-ați și îmbrăcat”Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe