Ana Iosif
Publicat în 23 februarie 2012, 13:19 / 185 elite & idei

Oficial german: Rusia şi Ucraina decide soarta Transnistriei

Oficial german: Rusia şi Ucraina decide soarta Transnistriei

Noul lider al Transnistriei, Evgheni Şevciuc, are, în principiu, interes în soluţionarea crizei transnistrene, dar soluţia nu depinde de Tiraspol şi Chişinău, ci de Rusia şi Ucraina, care au un cuvânt decisiv, apreciază un oficial german, citat de Deutsche Welle în pagina electronică.

Înlăturarea de la putere a liderului transnistrean Igor Smirnov şi alegerea lui Evgheni Şevciuc, fostul şef al Parlamentului republicii separatiste transnistrene, în detrimentul candidatului preferat de Moscova, Anatoli Kaminski, pare cea mai bună dintre veştile posibile în acest moment, apreciază Nikolaus Graf Lambsdorff, responsabil pentru Europa de Sud-Est în Ministerul german de Externe.

Şevciuc „îşi face griji pentru situaţia economică, financiară şi socială a Transnistriei şi chiar înţelege câte ceva din cele ce se petrec”, a explicat diplomatul german într-un interviu acordat Deutsche Welle. Lambsdorff s-a arătat convins că din acest motiv a şi fost ales Şevciuc, în votul desfăşurat la sfârşitul lui 2011.

Pe de altă parte, noul lider de la Tiraspol „încearcă să aducă asemenea teme şi în discuţiile cu Chişinăul, ceea ce este un semn bun”, a comentat oficialul german.

Şevciuc are, în principiu, interes în soluţionarea crizei, „dar ştim că soluţia nu stă atât în voinţa celor două părţi, Tiraspolul şi Chişinăul, cât în alţii care au un cuvânt greu, poate decisiv; iar aceştia sunt Rusia şi Ucraina”, a subliniat Lambsdorff, sugerând că noua conducere transnistreană oferă, cel puţin, o şansă mai bună deblocării crizei.

 

Ultima ora:

ObservatorLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

PoliticLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

EconomieRăzvan Nicolescu: Mizele regionale ale jocurilor din energie (Op-ed)

ExternDan Mihalache: Nu uitați să aplicați în următoarea perioadă pentru a vă proteja dreptul curent de a locui, munci și studia în Marea Britanie

SocialGeorge Butunoiu: Realitatea la zi – Minte-mă frumos! Mituri și ipocrizie în lumea corporatistă – George Butunoiu

EvenimenteMarian Murguleț: Videoconferința „Digitalizarea României și Tehnologia 5G” / „Cartea electronică de identitate va face ireversibilă transformarea digitală a României”

CulturaCristina Popescu: Romfilatelia introduce în circulație joi, 2 iulie 2020, emisiunea de mărci poștale Animale tip leopard

EditorialMirela Iovu: Efectele disruptive ale COVID-19. Digitalizarea, noul model de afaceri in contextul pandemieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe