Ana Iosif
Publicat în 23 februarie 2012, 13:19 / 279 elite & idei

Oficial german: Rusia şi Ucraina decide soarta Transnistriei

Oficial german: Rusia şi Ucraina decide soarta Transnistriei

Noul lider al Transnistriei, Evgheni Şevciuc, are, în principiu, interes în soluţionarea crizei transnistrene, dar soluţia nu depinde de Tiraspol şi Chişinău, ci de Rusia şi Ucraina, care au un cuvânt decisiv, apreciază un oficial german, citat de Deutsche Welle în pagina electronică.

Înlăturarea de la putere a liderului transnistrean Igor Smirnov şi alegerea lui Evgheni Şevciuc, fostul şef al Parlamentului republicii separatiste transnistrene, în detrimentul candidatului preferat de Moscova, Anatoli Kaminski, pare cea mai bună dintre veştile posibile în acest moment, apreciază Nikolaus Graf Lambsdorff, responsabil pentru Europa de Sud-Est în Ministerul german de Externe.

Şevciuc „îşi face griji pentru situaţia economică, financiară şi socială a Transnistriei şi chiar înţelege câte ceva din cele ce se petrec”, a explicat diplomatul german într-un interviu acordat Deutsche Welle. Lambsdorff s-a arătat convins că din acest motiv a şi fost ales Şevciuc, în votul desfăşurat la sfârşitul lui 2011.

Pe de altă parte, noul lider de la Tiraspol „încearcă să aducă asemenea teme şi în discuţiile cu Chişinăul, ceea ce este un semn bun”, a comentat oficialul german.

Şevciuc are, în principiu, interes în soluţionarea crizei, „dar ştim că soluţia nu stă atât în voinţa celor două părţi, Tiraspolul şi Chişinăul, cât în alţii care au un cuvânt greu, poate decisiv; iar aceştia sunt Rusia şi Ucraina”, a subliniat Lambsdorff, sugerând că noua conducere transnistreană oferă, cel puţin, o şansă mai bună deblocării crizei.

 

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe