Adriana
Publicat în 2 noiembrie 2016, 14:43 / 113 elite & idei

Omer Tetik: Avem mai multe proiecte „în faza de idee“ cu IFC – divizia de investiţii a Băncii Mondiale

Omer Tetik: Avem mai multe proiecte „în faza de idee“ cu IFC – divizia de investiţii a Băncii Mondiale
+ Observator

Banca Transilvania (BT) a început colaborarea cu IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale, în urmă cu 12 ani, iar relaţia va continua în corelaţie cu nivelul de dezvoltare a pieţei financiare şi de capital din România, existând mai multe proiecte „în faza de idee“, spune Omer Tetik, CEO al Băncii Transilvania.
Parteneriatul IFC cu Banca Transilvania – a treia bancă după active de pe piaţa locală, datează din 2004, fiind derulate 10 proiecte, iar de-a lungul timpului, angajamentele IFC privind BT s-au ridicat la 379 mil. dolari, din care 233 mil. dolari fonduri proprii ale IFC, 106 mil. dolari mobilizaţi de la alţi creditori şi 40 mil. dolari investiţi prin Fondul Capitalizarea al IFC. în prezent, IFC este acţionar la BT cu 4,02%.

„Banca Transilvania a început colaborarea cu IFC în urmă cu 12 ani, multe din proiectele comune fiind activităţi de pionierat care au contribuit la dezvoltarea pieţei bancare şi de capital din România. A fost şi rămâne importantă încrederea pe care IFC a investit-o în Banca Transilvania, contribuind printr-un număr mare de proiecte la creşterea băncii şi la transformarea în realitate a multor idei. Este ştiut că în orice business este important să ai acţionari şi parteneri de afaceri care să împărtăşească viziunea ta de dezvoltare, de poziţionare pe piaţă“, a declarat Tetik pentru ZF.

El susţine că relaţia Băncii Transilvania cu IFC va continua, „mână în mână, cu aşteptările clienţilor băncii şi cu nivelul de dezvoltare a pieţei financiare şi de capital din România“. „Avem mai multe proiecte în faza de idee“.

BT a început ca o bancă regională şi a devenit a treia cea mai mare bancă din România, cu o cotă de piaţă de 12,6%, la sfârşitul lunii iunie 2016.

Relaţia de colaborare dintre IFC şi Banca Transilvania a trecut de la facilităţi destinate sectorului ipotecar la facilităţi destinate sectorului medical privat, sector de importanţă strategica pentru BT, ajungând la obligaţiuni subordonate convertibile şi linii swap.

La începutul crizei, în octombrie 2008, Banca Transilvania încheia cu IFC un contract de finanţare pentru o facilitate de credit în valoare de 102,5 mil. euro. O cotă de 30 mil. euro din finanţare a fost suportată direct de către IFC, iar restul sumei, de 72,5 mil. euro, urma să fie acoperită prin sindicalizare, împreună cu un număr mare de bănci private.

Din 2009, instituţia financiară inter­naţională a devenit pe lângă finanţator şi acţionar minoritar al băncii din Cluj prin conversia unor obligaţiuni.

Banca Transilvania şi-a consolidat baza de capital cu ajutorul împrumuturilor subordonate din partea IFC.

“Pe parcursul acestei lungi perioade de colaborare, economia locală şi mondială a trecut prin diverse etape, de la dezvoltare rapidă, la recesiune şi apoi la reconstrucţie, răspunsul IFC fiind adaptat la realităţile fiecărei etape şi la nevoile de afaceri ale băncii. Parteneriatul nostru nu a fost afectat de incertitudinile vremurilor prin care am trecut, ci s-a consolidat, contribuind pozitiv la stabilitatea Băncii Transilvania şi a mediului de afaceri din România”, susţine şeful Băncii Transilvania.
http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/omer-tetik-ceo-al-bancii-transilvania-avem-mai-multe-proiecte-in-faza-de-idee-cu-ifc-divizia-de-investitii-a-bancii-mondiale-15896103

Ultima ora:

ObservatorTeodor Baconschi: Dacă ești un om cu adevărat liber, nu-ți ia nimeni nimic

PoliticKlaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

EconomieRadu Craciun: Vor fi pietele emergente la originea urmatoarei crize?

ExternSebastian Cochinescu: It was great to visit the Capital Factory Center for Defense Innovation last week in Austin, Texas.

SocialCsibi Magor: Cine hrănește toxicitatea din organizații?

EvenimenteAndreea Paul, la TEDx Baia Mare

CulturaRăzvan-Ioan Dincă, numit în fruntea Societății Române de Radio şi Televiziune

EditorialSilviu Nate: Noua coaliție, dilemele și liniaritatea politicii externe a GermanieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe