Raluca Motoca
Publicat în 14 februarie 2012, 23:44 / 302 elite & idei

Opoziția din Venezuela a ales un contracandidat pentru Hugo Chavez

Opoziția din Venezuela a ales un contracandidat pentru Hugo Chavez

Opoziția din Venezuela a decis duminică, în urma alegerilor primare, cine va fi contracandidatul lui Hugo Chavez la alegerile prezidențiale din 7 octombrie. Este vorba de tânarul guvernator al statului venezuelan Miranda, Henrique Capriles. În vârstă de 39 de ani, Capriles a obținut o victorie covârșitoare, primind peste 60 la sută din voturi. El este unicul contracandidat al lui Chavez, având misiunea dificilă de a învinge un lider carismatic, cu vechime, care are de partea sa pârghiile puterii.

Principalul adversar al lui Capriles la aceste alegeri a fost Pablo Perez, guvernatorul statului Zulia, care a obținut 30 la sută din totalul voturilor. Acești doi candidați au fost considerați favoriți, beneficiind în principal de pe urma notorietății câștigate în 2008, când au devenit guvernatori a două dintre cele mai dezvoltate și populate state din Venezuela.

Dupa aflarea rezultatelor, Capriles a fost felicitat de Pablo Perez, cât și de deputata liberală Maria Corina Machado – care a obținut 5 la sută din voturi, ambii afirmând cu convingere ca îl vor susține pe Capriles și că se vor implica activ în campania prezidențială. Imediat după ce a aflat că a primit un important vot de incredere din partea a aproximativ 1,8 milioane de oameni, Henrique Capriles a făcut o serie de afirmații pline de optimism, declarând că această victorie reprezintă o dovadă a unității venezuelanilor și un prim pas spre clădirea unui viitor mai bun pentru țară.

Capriles, avocat de meserie, promite să păstreze și să îmbunătățească politicile sociale introduse de Chavez, dar propune o nouă modalitate de guvernare a țării. Acesta a afirmat în repetate rânduri că apreciază modelul economic brazilian, considerând că promovarea sectorului privat va fi extrem de benefică și pentru Venezuela. Capriles promite de asemenea să rezolve câteva dintre cele mai presante probleme cu care se confruntă țara la momentul actual, precum nivelul ridicat al șomajului și al infracționalității.

Deși este privit ca un lider tânăr, care promovează ideea de unitate a țării, Henrique Capriles are o sarcine extrem de dificilă, căci Chavez se bucură în continuare de o popularitate masivă în rândul venezuelanilor.

Analiștii internaționali afirmă că lupta pentru putere de la Caracas este atent urmarită de marile puteri mondiale precum SUA și China și preconziează crearea a două tabere – una care vede cu ochi buni desemnare lui Capriles drept oponent a lui Chavez, reprezentată de SUA și aliații săi și o a doua tabără, reprezentată de țări socialiste(China, Cuba), care doresc ca Chavez să rămână la putere.

Presa internațională apreciază că instalarea lui Capriles la conducerea Venezuelei, este privită ca o oportunitate pentru detensionarea și îmbunătățirea relațiilor diplomatice dintre SUA și Venezuela, dar în acelaș timp, ca o amenințare de către Cuba. Henrique Capriles și-a exprimat deseori dezaprobarea față de ajutorul financiar pe care Venezuela l-a oferit Cubei de-a lungul timpului, promițând că dacă va fi ales, va stop acest sprijin financiar, utilizând banii într-o manieră mai eficientă, care să vizeze dezvoltarea economică a țării.

Cert este bătălia electorală va fi una extrem de acidă, reprezentând cea mai grea încercare cu care Chavez se confruntă în ultimii 13 ani.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe