OraNoua.ro
Publicat în 1 martie 2017, 16:13 / 255 elite & idei

Ovidio Raețchi: Partidul lui Tăriceanu să se delimiteze sau să părăsească grupul ALDE din Parlamentul European

Ovidio Raețchi: Partidul lui Tăriceanu să se delimiteze sau să părăsească grupul ALDE din Parlamentul European

Deputatul liberal Ovidiu Raețchi solicită partidului condus de Călin Popescu-Tăriceanu să se delimiteze sau să părăsească grupul ALDE din Parlamentul European, după ce liderul acestui grup, Guy Verhofstadt, a propus o rezoluție prin care doar voturile europarlamentarilor din zona euro să fie luate în considerare, iar cele ale deputaților europeni din statele non-euro să fie consultative.

„Este regretabil că ALDE acceptă să facă parte dintr-un grup parlamentar european care pune în pericol în mod direct interesele cetățenilor români. Europarlamentarul Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE, a propus ca în chestiuni specifice zonei euro deputații să aibă un vot diferențiat. Mai exact, doar voturile europarlamentarilor din zona euro să fie luate în considerare, iar cele ale deputaților europeni din statele non-euro să fie exclusiv consultative. Acest gen de abordare discriminatorie a condus la eșecuri de etapă ale proiectului european precum Brexit și perpetuarea acesteia riscă să pună în pericol întreaga Uniune”, afirmă Raețchi, într-un comunicat transmis vineri AGERPRES.

Liberalul subliniază că interesele României sunt direct lezate de această prevedere, în calitatea sa de membru cu drepturi depline a Uniunii Europene și care își propune să adere la zona euro.

„În acest context, consider că este esențial ca europarlamentarii români, membri ai grupului european ALDE, să se dezică de acest gen de abordare. Singura soluție viabilă este aceea ca partidul condus de Tăriceanu să părăsească grupul european ALDE. În caz contrar, este evident că europarlamentarii ALDE acționează împotriva intereselor cetățenilor români”, arată el.

Ovidiu Raețchi amintește că liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a făcut recent declarații care au criticat proiectul european.

„Îngrijorător este și faptul că, recent, chiar președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, și-a exprimat dezamăgirea față de proiectul european și a lăudat Brexit, spunând că a fost ‘o decizie de curaj a britanicilor’. Un eventual refuz de detașare față de rezoluția din Parlamentul European al lui Guy Verhofstadt nu ar face altceva decât să alimenteze suspiciunile că ALDE este un partid care se poziționează împotriva valorilor care au condus la apariția Uniunii Europene, dar și împotriva intereselor României”, conchide el.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera: Premiu pentru cercetarea științifică de elită

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteVictor Vevera: Premiu pentru cercetarea științifică de elită

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe