Matei Bogdan
Publicat în 21 septembrie 2022, 17:35 / 74 elite & idei

Ovidiu Demetrescu: „Energia stă la baza oricărui proces”

Ovidiu Demetrescu: „Energia stă la baza oricărui proces”

Unul dintre principalele impedimente în dezvoltarea industriei energetice o reprezintă lipsa resursei umane care ar putea implementa aceste proiecte, a atras atenţia Ovidiu Demetrescu, Partener OCD Capital & Resource şi London Brokers.

„Pe partea de implementare a proiectelor avem o foarte mare problemă. Avem fondurile necesare, avem strategii, dar avem o foarte mare problemă cu resursa umană necesară implementării acestor proiecte. În domeniile energetice mai sunt doar foarte puţine firme care pot să realizeze proiecte. Toţi aceşti bani disponibili pentru proiectele energetice din PNRR vor ajunge, în cele din urmă, la echipamente care nu se mai fabrică în România – pentru că industria a fost distrusă – şi la contractori care nu sunt români. Investiţia va rămâne în România şi ne vom bucura de ea, şi o vom folosi pe toată durata ei de exploatare, dar o mare parte din aceşti bani vor pleca din ţară”, declară Ovidiu Demetrescu.

Totodată, aceasta recomandă ca ţara noastră să pregătească industria energetică în vederea exportului de energie, fapt ce ar putea transforma România într-un pol de producţie energetică.

„Astăzi suntem pe repede înainte şi, din păcate, vom importa o parte mare din echipamentele necesare pentru aceste proiecte. Pentru următorul ciclu investiţional trebuie să pregătim industria care să livreze nu doar în România, ci şi în celălalte ţări europene şi, astfel, să ne reluăm locul la masa jucătorilor economici, nu doar a consumatorilor. Nu cred că ne dorim să fim o piaţă de consum, ci, mai degrabă, un pol echilibrat de producţie”, susţine Ovidiu Demetrescu.

Tot cu privire la domeniul energetic, acesta afirmă că, pe lângă producţia de energie, ţara noastră trebuie să aiba în vedere si infrastructura de distribuţie a acestei resurse, oferind drept exemplu zona Dobrogei, în care, deşi nivelul de producţie este ridicat, nu există o reţea de distribuţie îndeajuns de bună pentru a evacua energia din zonă.

„Energia stă la baza oricărui proces. Tot ce se întâmplă are la bază producţia, transportul şi distribuţia de energie. În ultimii 30 de ani nu s-au făcut investiţii în energie. Ministrul Dezvoltării vorbea de dezvoltarea unor parcuri fotovoltaice de 1500 MW şi a unui parc elioan de 300 MW. Acest lucru înseamnă că trebuie să ai şi reţeaua care să preia energia de acolo. Parcurile eoliene se dezvoltă în Dobrogea, care este congestionată. Nu mai poţi pune un MW de producţie în zona Dobrogei, dar noi mai plănuim să mai construim încă două reactoare la Cernavodă, fără a planifica modul cum vom evacua energia de acolo”, afirmă Demetrescu.

Acesa susţine că trebuie să existe o viziune de ansamblu asupra domeniului energetic şi că este necesară rezolvarea problemelor privind resursa umană şi cea a distribuţiei de energie.

„Astăzi nu mai avem o viziune de ansamblu asupra sistemului energetic. Avem un ministru şi un secretariat al guvernului care se ocupă de problema energiei, producţia şi distribuţia fiind în subordinea ministerului Energiei, iar transmisia energiei este în subordinea Secretariatului General al Guvernului. Suntem singura ţară care a dus această separare la un nivel extrem. Nu mai avem cum să gestionăm integrat aceste lucruri. Acestea reprezintă o serie de probleme pe care trebuie să le rezolvăm. Trebuie să începem de la resursa umană şi să mergem până la susţinerea infrastructurii energetice, dacă vrem o dezvoltare economică”, a conchis Demetrescu.

www.bursa.ro

Ultima ora:

ObservatorOvidiu Nahoi: Falsul patriot – un portret de Ziua Națională

PoliticCristian Bușoi: Felicitări Ambasadei României în Belgia

EconomieDan Mircea Cipariu: Povestea PNRR trebuie privită din perspectiva următoarelor provocări

ExternCristian Unteanu: Ajutorul pentru Ucraina pe timp de război – ce țări ajută? Cum? La ce nivel? Cu ce?

SocialOvidiu Nahoi: Falsul patriot – un portret de Ziua Națională

EvenimenteMihai Manole: Suntem onorați să primim premiul pentru „Public Transportation Partner 2021 – 2022 in Romania”, în cadrul Vertiv Roadshow 2022 – Bucharest

CulturaFlaviu Predescu: Condeie române în Italia. Invitată scriitoarea Camelia Morda Baciu

EditorialAlexandru Grumaz: O pace imposibilă!Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe