OraNoua.ro
Publicat în 17 octombrie 2012, 20:14 / 483 elite & idei

Ovidiu Nahoi a comentat Premiile Nobel 2012 pentru Radio Romania

Ovidiu Nahoi a comentat Premiile Nobel 2012 pentru Radio Romania
(12 octombrie, ora 12:30) Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2012 a fost atribuit, vineri, Uniunii Europene, a anunţat Comitetul Nobel norvegian, confirmând oficial o informaţie dezvăluită cu puţin timp înainte de televiziunea publică NRK.
„UE şi strămoşii săi au contribuit de peste şase decenii la promovarea păcii, reconcilierii, democraţiei şi drepturilor omului în Europa”, a declarat la Oslo preşedintele Comitetului Nobel norvegian, Thorbjoern Jagland.

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy şi cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, afirmă într-o declaraţie comună că Premiul Nobel pentru Pace este o onoare deosebită pentru Uniunea Europeană.
Cei doi lideri consideră că în aceste vremuri dificile, Uniunea rămâne o sursă de inspiraţie pentru cetăţeni şi liderii politici din toată lumea.
Herman Van Rompuy consideră că premiul este o recunoaştere a eforturilor europenilor din ultimii 60 de ani, care au făcut din Uniune cea mai mare instituţie promotoare a păcii din istoria umanităţii.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a apreciat că Uniunea Europeană a reunificat ţări dezbinate de război bazându-se pe valori fundamentale, precum respectul pentru demnitatea umană, libertate, democraţie, justiţie şi statul de drept.
Totuşi, Lech Walesa, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1983, s-a declarat ‘surprins şi dezamăgit’ de atribuirea aceleiaşi distincţii Uniunii Europene.
De asemenea, fosta disidentă sovietică şi apărătoare a drepturilor omului Liudmila Alexeeva a afirmat că regretă că premiul Nobel pentru Pace a fost acordat Uniunii Europene, şi nu activiştilor în domeniul libertăţilor individuale.
Analistul de politică externă, Ovidiu Nahoi, a comentat pentru postul nostru de radio, această distincţie oferită Uniunii Europene, într-un cadru dominat de animozităţi create în special de criza economică şi de planurile de relansare acceptate cu greu de guvernele unor state membre.


Ovidiu Nahoi, analist de politica externa

Sursa: Mediafax

Ultima ora:

ObservatorOana Șerban: Biopolitica azi – Cum ne controlează statul în numele siguranței?

PoliticVictor Negrescu: UE mai face un pas important – apărarea europeană primește un nou cadru de finanțare

EconomieRadu Hanga: Trebuie să începem să vorbim cât mai simplu despre investiţii şi să avem produse potrivite fiecăruia pentru a creşte lichiditatea

ExternOvidiu Nahoi: Rusia a răpit peste 19.000 de copii ucraineni

SocialAndrei Muraru: Revoluția lui Nawaf. În memoria lui Nawaf Salameh, un vizionar care a pus suflet în promovarea României

EvenimenteHoria Răzvan Botiş a primit premiul „In Memoriam Bogdan Gavrilă”

EditorialGrațian Mihăilescu: Ce-ar fi dacă Bucureștiul s-ar schimba în doar două zile? Soluții concrete, inovatoare și inspiraționale pentru un viitor urban mai verde și sustenabil la festivalul care reinventează relația oamenilor cu mediul urban

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, pr. prof. Ion Buga (sezonul 5, episodul 11)



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe