Matei Bogdan
Publicat în 27 mai 2020, 11:43 / 226 elite & idei

Ovidiu Nahoi: Ce mai este nou pe frontul medicamentelor și vacccinului anti-Covid19?

Ovidiu Nahoi: Ce mai este nou pe frontul medicamentelor și vacccinului anti-Covid19?

de Ovidiu Nahoi

Pentru Le Figaro, calea cea mai promițătoare este cea a anticorpilor artificiali. Aceste molecule mari sunt un fel de „medicament natural” produs de organism pentru a se apăra de un anumit agresor.

”Anticorpii pot deveni foarte bine primul tratament, cu mult înainte de apariția unui vaccin eficient. Atunci când o persoană reușește să se vindece de Covid-19 (ceea ce, să ne amintim, este cazul pentru 99,5% ) înseamnă că a reușit, după doar câteva zile, să producă anticorpi perfect adaptați pentru a scăpa de acest virus. Pe scurt, corpul nostru a „inventat” un medicament, l-a „testat”, l-a „îmbunătățit” și apoi l-a produs în masă, complet independent. Fascinant, nu?”, scrie ziarul francez.

Newsweek atrage atenția că partajarea unui vaccin contra coronavirusului nu este o problemă de altruism – este de fapt în interesul tuturor:

”Chiar săptămâna aceasta, în SUA, am văzut rezultate foarte promițătoare din partea companiilor Moderna și Inovio. Însă, în timp ce liderii mondiali se chinuie să securizeze tranzacții cu giganții farmaceutici pentru a-și pune cetățenii lor pe primul loc, nu trebuie să pierdem din vedere faptul că oricare dintre aceste țări ar putea produce un vaccin eficient.

Indiferent de unde ar proveni vaccinurile (și nu există garanții), nicio țară nu poate reveni la normalitate până când lumea întreagă nu va pune capăt acestei pandemii. Asigurarea unui vaccin pentru întreaga lume nu este doar o problemă de altruism: este în interesul fiecărei țări să lucreze împreună cu celelalte.

Finanțarea pentru vaccinuri a venit întotdeauna din mai multe surse internaționale. Coaliția fondată în 2017 cu Germania, Norvegia, Japonia și Fundația Bill și Melinda Gates, este acum susținută de peste 30 de guverne. Resursele vizează crearea de vaccinuri pentru toată lumea.

Aceasta este cea mai mare provocare a vaccinului din istorie. Sănătatea publică nu trebuie să devină un pion politic”, conchide Newsweek.

The Conversation atrage atenția că lumea va continua să aibă nevoie de produse farmaceutice din China și India pentru a învinge coronavirusul:

”Cele mai mari companii farmaceutice din lume, cunoscute sub numele de „ Big Prarma”, sunt americane și europene. Iar ele se bazează pe lanțurile de aprovizionare globale. Iar China și India joacă roluri cheie în furnizarea atât a ingredientelor, cât și a medicamentelor finite.

Lanțul de aprovizionare a producției farmaceutice implică două etape principale. Primul este producerea de ingrediente farmaceutice active. Acestea sunt părțile cheie ale unui medicament, care produc un efect. A doua etapă este un proces fizic pentru a transforma un medicament într-o formă consumabilă, cum ar fi o tabletă, lichid, capsulă, cremă, unguent sau produs injectabil.

De mai bine de un deceniu, China a devenit cel mai mare producător de ingrediente active din lume. SUA, Europa și Japonia produceau 90% din acestea până la mijlocul anilor ’90. Dar acum se estimează că producătorii chinezi realizează aproximativ 40%.

Iar India este al treilea cel mai mare furnizor de produse farmaceutice din lume după volum”, notează The Conversation.

Nici măcar nu avem un vaccin Covid-19, dar avem conspirații, este constatarea revistei The Atlantic. Iar dezinformarea se răspândește.

”Astfel că, un vaccin COVID-19 ar intra într-o lume în care pandemia în sine a fost deja profund politizată, în care pur și simplu purtarea sau nu a unei măști, de exemplu, poate fi văzută ca un act politic.

Până la momentul în care un vaccin va ajunge pe piață, ce a fost mai rău din criza coronavirusului se poate foarte bine să se fi terminat. Cele mai stricte restricții vor fi probabil ridicate până atunci. Și, având în vedere toate dezinformările, un vaccin, în loc să fie primit ca un salvator, poate fi văzut drept prea puțin, prea târziu”.

https://www.rfi.ro/presa-internationala-121528-nou-front-medicamente-vacccin-anti-covid19?fbclid=IwAR2m57RezszQjsLb6FQFJaXPEnjJYhnOoC1xQ0h6OojfvKba-_kRkyhsojs#.Xs4PlEhgpD4.facebook

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera: ICI Bucureşti familiarizează audienţa din România cu noţiunea de HPC – High Performance Computing

PoliticKlaus Iohannis, la Forumul de la Malmö: Vom înființa în România un premiu național anual pentru personalităţi române şi internaţionale care contribuie la educaţia privind Holocaustul

EconomieCristian Popa: BNR este hotărâtă sa tempereze dinamica prețurilor

ExternGeorge Friedman: Europa și NATO, trase pe linie moartă de Statele Unite

SocialSorin Cucerai: Dreptul la viață e nederogabil

EvenimenteVictor Vevera: ICI Bucureşti familiarizează audienţa din România cu noţiunea de HPC – High Performance Computing

CulturaCristina Popescu: Porumbei exotici

EditorialClaudiu Butacu: Cum arată cultura organizațională a unui ONG acum, față de cum arăta acum câțiva aniClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe