Matei Bogdan
Publicat în 18 martie 2020, 21:51 / 114 elite & idei

Ovidiu Nahoi: Cum ne infectează virusul dezinformării

Ovidiu Nahoi: Cum ne infectează virusul dezinformării

de Ovidiu Nahoi

Din capul locului, trebuie spus că nu, nu este dovedit științific faptul că dangătul clopotelor omoară virușii. Și nici soldații americani nu patrulează pe străzile italiene. Toate aceste neadevăruri au însă un scop: acela de a ne induce în eroare și de a slăbi societățile. Iar autorul este bine cunoscut.

Organismul anti-dezinformre al Uniunii Europene, EUvsDisinfo, remarcă în analiza publicată la 16 martie, faptul că una dintre temele predilecte ale paginilor pro-Kremlin este cea potrivit căreia coronavirusul este mai puțin dăunător decât gripa sezonieră. Că ar fi doar o farsă menită a crește profiturile industriei pharma sau a le oferi liderilor occidentali ocazia să limiteze libertățile cetățenilor.

În alte postări ni se spune, dimpotrivă, că virusul este un eveniment care va pune capăt civilizației așa cum o știm. Că va duce la apariția mai multor regiuni ale lumii relativ închise sau la o domnie a haosului, de tipul filmelor din seria Mad Max.

În alte articole, virusul este o armă biologică puternică, folosită de SUA și britanici sau chiar de opoziția din Belarus. Sau molima a fost demult prezisă de clarvăzători precum Baba Vanga sau Nostradamus .

Veți fi remarcat probabil că poveștile vânturate se bat adesea cap în cap. Așadar, este acest virus o bagatelă mult exagerată sau apocalipsa este deja aici?

N-ar trebui să fiți surprinși. Pentru ei, nu contează firul logic sau valoarea de adevăr a afirmațiilor. Contează doar să semene confuzie și diviziune în societățile occidentale.

Dar de ce publicațiile pro-Kremlin folosesc toate teoriile conspiraționale posibile și toate minciunile flagrante?

Organismul european de luptă împotriva dezinformării, EUvsDisinfo, estimează că propaganda pro-Kremlin încearcă nu să „vândă o idee”, ci mai degrabă să arunce publicul în confuzie.

Apărătorii Kremlinului – sunt și pe la noi dintre aceștia – vor sări imediat să spună că presa de stat rusească nu face altceva decât face toată presa occidentală: furnizează informații și analize, doar că dintr-o altă perspectivă.

Fals.

Jurnaliștii de la publicațiile de renume verifică și răsverifică atent surse și date, în timp ce publicațiile de dezinformare răspândesc așa-numitele „fapte alternative” și caută să arunce publicul într-o ceață de falsuri care ascunde faptele. Dar și să ocupe „golurile” de informații. Acolo unde există un deficit de informații sau de explicații oficiale vin ei cu minciunile.

Într-o societate democratică, orice informație sau comunicare, chiar și venită din partea autorității, poate fi supusă verificării, îndoielii, criticii.

Într-un stat autoritar, nu contează valoarea dde adevăr a informației ci măsura în care folosește sau nu autorității. Contestarea declarației oficiale înseamnă contestarea statului și mai ales, a liderului.

De ce vorbim despre toate acestea acum? Pentru că trebuie să prevenim și răspândirea virală a dezinformării. Să ne spălăm mâinile, să rămânem acasă dar să ne menținem și mintea limpede.

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

Ultima ora:

ObservatorLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

PoliticLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

EconomieRăzvan Nicolescu: Mizele regionale ale jocurilor din energie (Op-ed)

ExternDan Mihalache: Nu uitați să aplicați în următoarea perioadă pentru a vă proteja dreptul curent de a locui, munci și studia în Marea Britanie

SocialGeorge Butunoiu: Realitatea la zi – Minte-mă frumos! Mituri și ipocrizie în lumea corporatistă – George Butunoiu

EvenimenteMarian Murguleț: Videoconferința „Digitalizarea României și Tehnologia 5G” / „Cartea electronică de identitate va face ireversibilă transformarea digitală a României”

CulturaCristina Popescu: Romfilatelia introduce în circulație joi, 2 iulie 2020, emisiunea de mărci poștale Animale tip leopard

EditorialMirela Iovu: Efectele disruptive ale COVID-19. Digitalizarea, noul model de afaceri in contextul pandemieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe