Matei Bogdan
Publicat în 17 februarie 2021, 14:06 / 264 elite & idei

Ovidiu Nahoi: De ce scade numărul infectărilor în Statele Unite? Specialiștii dau diferite explicații

Ovidiu Nahoi: De ce scade numărul infectărilor în Statele Unite? Specialiștii dau diferite explicații

de Ovidiu Nahoi

În Statele Unite, numărul infecțiilor detectate zilnic a scăzut pentru prima dată din noiembrie sub 100.000. Departe de cele 250.000 de cazuri înregistrate în ianuarie. Să fie o consecință a eficacității campaniei de vaccinare? Sau un semn al eficienței restricțiilor sanitare? Jurnaliștii caută răspunsurile.

Potrivit The Washington Post, oamenii de știință sunt împărțiți cu privire la motivele exacte ale acestei situații. Unii o văd ca pe o consecință a accelerării campaniei de vaccinare.

Săptămâna trecută, peste 1,6 milioane de doze de vaccin au fost injectate în fiecare zi, fiind depășit chiar și obiectivul lui Joe Biden de 1,5 milioane de doze . Aproape 40 de milioane de oameni – sau aproximativ 12% din populația SUA – au primit cel puțin o primă doză.

Alți experți consultați de Washington, consideră că scăderea numărului de cazuri se datorează sezonalității virusului, care s-ar răspândi mai repede pe vreme rece. Modelul lor matematic prezice 152.000 de decese suplimentare de la Covid-19 până la 1 iunie, dar prezice, de asemenea, că vor fi salvate 114.000 de vieți ca urmare a vaccinării.

CNN estimează că americanii își văd recompensate eforturile de respectare a restricțiilor.

Specialiștii consultați de canalul de televiziune nu cred că vaccinurile au deocamdată un impact mare asupra numărului de cazuri. ”Ceea ce funcționează este ceea ce facem bine: stăm la distanță, purtăm măști, nu călătorim inutil, nu ne aglomerăm în spații închise.

Suntem departe de a vedea luminița de la capătul tunelului. Am avut trei valuri. Depinde de noi să nu-l avem și pe al patrulea”, spun experții consultați de CNN. (Sursa: Courrier International).

El Pais constată la rândul său reducerea la jumătate a focarelor de coronavirus din casele de îngrijire din Spania, datorită efortului de vaccinare.

Situația stârnește dezbateri cu privire la limitarea restricțiilor pentru vârstnici, unii pledând pentru prudență, iar alții evidențiind nevoile emoționale . Experții, însă, au cerut prudență.

Le Figaro citează studii de specialitate potrivit cărora oamenii au supraestimat pericolul transmiterii virusului pe suprafețe.

Și aceasta, în detrimentul unui alt risc, care a fost subestimat: răspândirea Covid-19 prin aer.

Evidențele nu sunt de dată tocmai recentă, dar mesajul a necesitat timp pentru a câștiga tracțiune. În Franța, după incredibilele bâlbâieli pe care le cunoaștem, utilizarea măștii s-a impus, în sfârșit. Dar abia la sfârșitul lunii octombrie 2020 ventilarea camerelor a intrat oficial pe lista măsurilor de prevenție transmise de autoritățile sanitare.

Pe aceeași temă, ziarul belgian Le Soir notează că ventilația va fi un element esențial al viitoarei relaxări.

După măști sau distanțarea socială, managementul calității aerului din interior poate fi noul instrument, până acum subestimat, pentru combaterea răspândirii virusului. În multe sectoare, promite chiar să fie cheia pentru reluarea activităților.

Ziarul relatează un experiment realizat în auditoriul The Egg, o vastă infrastructură de evenimente situată la câțiva pași de Gare du Midi din Bruxelles.

Scopul investigației este un diagnostic al aerului prezent în spațiul de 720 de metri pătrați. Detectoarele au fost amplasate în diferite locuri, iar prezența umană reconstituită grație gheții carbonice evaporate, distribuită în spațiu de către ventilatoare.

„Ideea este să măsurăm modul în care este eliberat dioxidul de carbon și în cât timp. Aceasta ne va da o idee despre eficiența ventilației și despre ceea ce lipsește”, spune pentru Le Soir unul dintre specialiștii care lucrează la experiment.

www.rfi.ro

Ultima ora:

ObservatorGabriel Andronache: Digitalizarea sistemului energetic național: soluții și proiecte inovative pentru o infrastructură energetică modernă

PoliticOana Țoiu, despre victimele violenței domestice: ”Nu poate nimeni în locul lor să apeleze la autorități, însă sunt câteva lucruri care le pot fi de ajutor”

EconomieGabriel Andronache: Digitalizarea sistemului energetic național: soluții și proiecte inovative pentru o infrastructură energetică modernă

ExternRadu Carp: Umbra lui Putin în Italia post-Draghi – între Rousseau şi Montesquieu

SocialNicoleta Munteanu: Povestea româncei care este parteneră într-o companie care are în responsabilitate peste 6 miliarde de euro şi care a dezvoltat singură un program unic pentru copiii din toate şcolile din România

EvenimenteFlavia Popa şi Ciprian Stănescu – Climate Change Summit şi cum schimbăm paradigma mediului

CulturaDan Mircea Cipariu: ORLAN, file de corp și auto-hagiografie

EditorialAlexandru Grumaz: După Putin ultranaționaliști? (III) (lecții din războiul din Ucraina)Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe