Matei Bogdan
Publicat în 24 februarie 2021, 15:57 / 244 elite & idei

Ovidiu Nahoi: Misterele asasinării diplomatului italian în RD Congo

Ovidiu Nahoi: Misterele asasinării diplomatului italian în RD Congo

După cum știm, ambasadorul italian la Kinshasa, Luca Attanasio, precum și garda sa de corp și șoferul său au fost uciși în estul Republicii Democrate Congo.  Jurnaliștii vorbesc despre multele necunoscute din jurul acestui asasinat.

După cum amintește Eurotopics, atacul a avut loc asupra unui convoi al Programului Alimentar Mondial, în care se afla și diplomatul. Ministerul de interne congolez îi acuză pe rebelii hutu că sunt responsabili de acest atac, comis în apropiere de frontierele cu Uganda și Rwanda, o zonă bogată în materii prime.

La Repubblica suspectează însă organizația teroristă Daesh: „Toți ochii sunt îndreptați către jihadiștii care se infiltrează din Somalia până în nordul Mozambicului și în mai multe țări din Africa centrală și de est. În cazul Congo, Forțele Democratice Aliate (ADF), un grup armat ugandez, s-au afiliat recent la Daesh.

Iar Il Manifesto aduce în atenția situația instabilă din Republica Democrată Congo: „De la moartea dictatorului Mobutu în 1997, Zair, astăzi Republica Democrată Congo, a cunoscut un proces constant de fragmentare teritorială. Un proces favorizat și de multinaționale, care folosesc facțiuni paramilitare interpuse pentru a continua imperturbabil să-și facă afacerile pe spatele populațiilor locale.

Chiar vrem să continuăm să credem că dacă smartphone-urile noastre nu costă mai nimic, este datorită concurenței dintre producători și nu datorită muncii de sclavi a celor care extrag materii prime? Adevărul iese la iveală”, conchide ziarul italian.

Iar Le Monde amintește că în regiunea unde sunt active grupuri armate, delegația din cadrul Programului Alimentar Mondial urma să viziteze o cantină școlară înființată de agenția ONU, recent laureată a Premiului Nobel pentru Pace.

”Ministerul de Interne s-a grăbit să identifice drept vinovat Forțele Democrate pentru Eliberarea Rwandei (FDLR), un grup rebel hutu rwandez foarte activ în regiune.

Martorii au spus că atacatorii vorbeau kinyarwanda, limba vorbită în Rwanda.

Dar alți experți în securitatea regiunii sunt mai prudenți: „FDLR nu sunt singurii care vorbesc kinyarwanda, și alte grupuri din regiune o vorbesc. Cercetătorii, care au publicat luni o hartă a grupurilor armate din estul Congo, identifică 45 de grupuri din nordul regiunii Kivu.

Dar metodele lor de obținere a venitului sunt identice: blocaje rutiere, răpiri pentru răscumpărări de câteva mii de dolari, impozite percepute țăranilor.

Pe de altă parte, parcul Virunga, cel mai vechi din Africa, cunoscut pentru adăpostirea ultimelor gorile montane, oferă o sursă inepuizabilă de trafic (cărbune, fildeș, pescuit ilegal pe lacul Edward etc.).

Douăzeci de gardieni de mediu au murit în 2020 în timp ce luptau împotriva braconajului”, amintește Le Monde.

https://www.rfi.ro/politica-130953-mistere-asasinat-diplomat-italian-congo?fbclid=IwAR1B56sJylv19kgTy68kE_5EMrit_njSOh_EKI9dhURc4HL_yH0ZjKrHsqs#.YDZAMMxb-iY.facebook

Ultima ora:

ObservatorGabriel Andronache: Digitalizarea sistemului energetic național: soluții și proiecte inovative pentru o infrastructură energetică modernă

PoliticOana Țoiu, despre victimele violenței domestice: ”Nu poate nimeni în locul lor să apeleze la autorități, însă sunt câteva lucruri care le pot fi de ajutor”

EconomieGabriel Andronache: Digitalizarea sistemului energetic național: soluții și proiecte inovative pentru o infrastructură energetică modernă

ExternRadu Carp: Umbra lui Putin în Italia post-Draghi – între Rousseau şi Montesquieu

SocialNicoleta Munteanu: Povestea româncei care este parteneră într-o companie care are în responsabilitate peste 6 miliarde de euro şi care a dezvoltat singură un program unic pentru copiii din toate şcolile din România

EvenimenteFlavia Popa şi Ciprian Stănescu – Climate Change Summit şi cum schimbăm paradigma mediului

CulturaDan Mircea Cipariu: ORLAN, file de corp și auto-hagiografie

EditorialAlexandru Grumaz: După Putin ultranaționaliști? (III) (lecții din războiul din Ucraina)Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe