Matei Bogdan
Publicat în 13 noiembrie 2019, 20:17 / 194 elite & idei

Ovidiu Nahoi: Pe cine enervează „Dăruiește Viață”

Ovidiu Nahoi: Pe cine enervează „Dăruiește Viață”

Este sau nu un cont real? Mulți jurnaliști și comentatori și-au pus această întrebare după apariția unui puternic mesaj împotriva spitalului construit din donații private, pe o pagină ce părea a aparține Gabrielei Firea. Limbaj suburban, atac sub centură: cereți aparatură din partea statului pentru un proiect despre care spuneți că este din fonduri private!

Era un cont real. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, și-a asumat postarea la adresa Asociației Dăruiește Viață, care construiește primul spital de oncologie și radioterapie pediatrică din România. Îl construiește din donații publice.

„Este interzis like-ul sau share-ul pe Facebook? Chiar dumneavoastră militați pentru liberă exprimare… pentru diversitate”, a afirmat primarul Capitalei, invitată în studioul Digi 24.

Ea a văzut și ceva suspect în faptul că scandalul a pornit la câteva zile de la postarea pe contul personal, altul decât cel oficial (ceea ce a și generat ezitările jurnaliștilor). „O postare share-uită miercurea trecută, care nu a supărat pe nimeni, și brusc aseară (…) s-a indignat lumea ca la un semn. După șase zile, repet, după șase zile! Deci mie asta îmi dă foarte mult de gândit și de bănuit că a fost o comandă în ceea ce mă privește”, a acuzat Firea în aceeași emisiune.

Dar ce o deranja cel mai tare? Faptul că nimeni nu i-a scos în evidență meritele personale – că terenul pe care se ridică spitalul a fost pus la dispoziție de Primăria Capitalei și valorează 1 milion de euro. Iar actele au fost semnate de Gabriela Firea. La remarca moderatorului Cosmin Prelipceanu, cum că terenul nu era un bun personal, ci al instituției, primărița generală a replicat că e cazul să lăsăm la o parte „filozofeala”.

Scandal și cu ministrul sănătății Sorina Pintea, acuzată de fondatoarele „Dăruiește Viață”, Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu, că le-ar fi cerut să cedeze statului român banii strânși din donații pentru ridicarea spitalului oncologic pentru copii. Asta s-ar fi întâmplat în timpul unei ședințe desfășurate la Spitalul „Marie Curie”, în curtea căruia se construiește unitatea finanțată din donații, la inițiativa „Dăruiește Viață”.

Fondatoarele organizației au afirmat că ministra sănătății le-ar fi amenințat că va sesiza procurorii în cazul în care ONG-ul nu va ceda statului cele 26 de milioane de euro adunate pentru proiect. Sorina Pintea a negat vehement, afirmând că susține proiectul și că soțul ei s-a aflat printre donatori.

Pentru Gabriela Firea, fondatoarele „Dăruiește Viață” fac campanie electorală politică unui candidat care dorește să devină primar general. Ar fi vorba despre Vlad Voiculescu, fost ministru al sănătății în guvernul tehnocrat. „De fapt, asta este miza, că noi le-am stricat cumva strategia de anul viitor în care doreau să branduiască un candidat politic, care el și numai el, sigur, împreună cu câțiva prieteni, ridică o clădire lângă un spital de stat, fără să sublinieze aportul bucureștenilor, prin faptul că municipiul București și primarul general au venit cu această contribuție, fiind un teren foarte valoros, și fără să sublinieze aportul statului. Sunt convinsă că nu toți donatorii au culoarea politică a acestor doamne și a acestui domn”, a declarat apoi Gabriela Firea. O afirmație respinsă, la rândul său, de Vlad Voiculescu.

Într-o acțiune de comunicare publică la puțin timp după consumarea replicilor, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu au dezvăluit planul de a reconstrui din temelii și Spitalul „Marie Curie”, și asta, tot din donații.

Problema este că „Dăruiește Viață” nu construiește doar un spital. Pe măsură ce clădirea se ridică și va urma să fie finisată și dotată cu echipamentele necesare, organizația stabilește și niște standarde de costuri.

Ei bine, aceasta poate fi o problemă pentru sistemul medical din România. Achizițiile publice din domeniul sanitar vor putea avea de acum înainte termeni de comparație. Și costurile, adesea umflate, s-au aflat mereu în centrul discuțiilor și criticilor din sistemul sanitar. 

La scurt timp după polemica pe marginea spitalului în construcție, presa a relatat despre costuri mult umflate la spitalul de copii „Gomoiu”, aparținând Primăriei Capitalei. Directoarea juridică din primărie, care ar fi trimis datele procurorilor, acuză că ar fi fost demisă de către Gabriela Firea, afirmații pe care primărița le-a respins vehement. În orice caz, spitalul „Gomoiu” a costat dublu față de proiectul „Dăruiește viață”, afirmă jurnaliștii.

Și mai e ceva. Cu cât clădirea „Dăruiește Viață” se ridică și prinde formă, cu atât se vădește incapacitatea statului. PSD a promis în campania electorală opt spitale regionale, din care trei finanțate din bani europeni. Cele trei se află din 2015 doar în stadiul de proiect.

Proiectul „Dăruiește Viață” a început să strângă fonduri în 2015, lucrările au fost demarate în 2017, în 2018 s-a turnat fundația, iar acum șantierul se află într-o fază avansată. Anul viitor – an electoral ! – ar trebui ca totul să fie încheiat.

Iar asta doare rău de tot! ■

www.reporterglobal.ro

Ultima ora:

ObservatorHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmpla

PoliticLudovic Orban: La nivelul primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale

EconomieSilviu Cerna: Pericolele populismului macroeconomic

ExternClara Volintiru: Taking stock of ‘election season’ in the Eastern Partnership countries

SocialCiprian Negură: Micro-sesiune marca Skills Of The Future

EvenimenteIon M.Ioniţă, Iulian Fota: Dezbatere Historia Live – Rusia şi Turcia în Nagorno-Karabah, consecinţele războiului

CulturaCristina Popescu: Nuduri în pictura românească

EditorialHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmplaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe