Adriana
Publicat în 6 iunie 2018, 08:05 / 212 elite & idei

Ovidiu Nahoi: Populiștii se pregătesc și ei pentru viitoarea Uniune Europeană

Ovidiu Nahoi: Populiștii se pregătesc și ei pentru viitoarea Uniune Europeană
+ Extern

Euroscepticii din Parlamentul European au un plan prin care vor să arunce în aer scena politică de la Strasbourg și Bruxelles, după alegerile din 2019 – și astfel de a schimba radical Uniunea Europeană. Iată concluzia unei analize a publicației europene Politico:

Încurajați de succesul populiștilor în Italia și Austria, liderii celor două grupuri eurosceptice din Parlament pregătesc o campanie agresivă pentru alegerile europene din luna mai. Ceea ce ar implica o prezență publică sporită, noi alianțe parlamentare și nici o mențiune despre Brexit.
Pentru populiști, anul 2019 va fi de asemenea un test al capacității lor de a se uni, știind că există diferențe majore între ei.
În urma Brexitului și a recentelor succese electorale la nivel național, este cea mai bună ocazie pe care au avut-o sau pe care ar putea să o aibă vreodată pentru a putea captura și politica la nivel european.
În prezent, dintre cei 751 de deputați în Parlament, 151 aparțin unor grupuri critice sau ostile față de UE, la care se adaugă cel puțin alți 12 europarlamentari neafiliați.
Deși grupul Partidului Popular European (PPE) de centru-dreapta este foarte probabil să rămână forța politică dominantă în cadrul viitorului parlament, forțele populiste au făcut progrese spectaculoase, iar viitoarele alegeri europene ar putea reflecta această tendință.
Dar, în ciuda faptului că renunță la chemarea explicită de a părăsi Uniunea Europeană, aceasta nu înseamnă deloc o înmuiere a tonului față de Bruxelles. Departe de așa ceva.
În Franța, fostul Front Național, sub noul său nume, Reunirea Națională, speră să profite politic de strategia sa de a ameliora unele dintre mesajele politice mai rigide ale partidului.
Nu mai pledează pentru Frexit sau pentru a părăsi moneda euro. Și în Italia, guvernul de coaliție al Ligii și 5 Stele nu mai vizează să părăsească moneda euro, chiar dacă ambele părți au militat pentru aceasta în trecut.
De asemenea, Brexitul nu s-a dovedit a fi liantul pe care aceste partide îl așteptau. Acum, ele vorbesc mai curând despre o Europă diferită .
În schimb, în privința Uniunii Europene, propunerile de reformă sunt radicale – inclusiv prin desființarea Comisiei Europene și înlocuirea ei cu un simplu secretariat restrâns”.

 

După moțiunea de cenzură care l-a răsturnat pe Mariano Rajoy, socialistul Pedro Sánchez a devenit noul prim-ministru de la Madrid. Comentatorii se întreabă dacă va reuși să pună Spania pe drumul cel bun.

El Mundo îi cere lui Sánchez să demonstreze că guvernul său nu amenință Europa:

Este clar că Sánchez și-a accentuat profilul european. În dezbaterea care a precedat moțiunea de cenzură, pentru a nu-și înstrăina separatiștii, el nu și-a putut dezvălui întregul program de guvernare. Totuși a precizat că va respecta angajamentele țării sale față de Bruxelles, inclusiv privind deficitul. Trebuie să o demonstreze acum. Una dintre marile realizări ale primului mandat al lui Rajoy a fost aceea că Spania a încetat să mai fie privită ca bolnava Europei. Socialiștii au datoria de a menține stabilitatea„, scrie El Mundo.

New York Times afirmă că provocarea pentru Sánchez va fi să mențină o alianță dificilă cu formațiunea de stânga Podemos și cu naționaliștii din Catalonia și Țara Bascilor, care l-au ajutat să-l înlocuiască pe  Rajoy.

Iar Financial Times spune că principala provocare pentru Pedro Sánchez rămâne Catalonia:

”Guvernul pro-independență din regiunea nord-estică a fost, prin coincidență, numit tot sâmbătă. Iar noul lider catalan Quim Torra, a declarat imediat că va presa pentru independență.

Relațiile dintre Sánchez și catalani încep totuși într-o notă pozitivă. Premierul de la Madrid a cerut un nou dialog. Dar analiștii spun că discuțiile nu vor fi ușoare.

Sánchez va trebui să protejeze sensibilitățile catalanilor, evitând o altă confruntare deschisă și câștigând sprijinul lor politic în parlament.

El trebuie să-i mulțumească pe catalani în negocieri, dar dacă va lăsa impresia că le dă prea mult, ar putea fi pedepsit de alegători , în scrutinul prevăzut pentru sfârșitul anului sau anul viitor”.

 

Este diaspora turcă supusa lui Erdogan? Iată titlul unui articol de opinie din Le Figaro.

Articolul îi aparține lui Jean-François Colosimo, istoric și teolog francez, autor al cărții  ”Orbiri – Religii, războaie și civilizații” .

El spune că atacarea chioșcurilor de presă care au prezentat postere ale coperții din Le Point, ce îl arătau pe Erdogan ca pe un dictator, reprezintă o dovadă a controlului Ankarei asupra imigrației turcești din Europa.

Și este greu să nu constatăm că Erdogan confundă libertatea de exprimare cu regimul carceral. Cu toate acestea, continuăm să fim orbi și să nu observăm extinderea peste frontiere a politicii lui Reis, „Stăpânul” – așa cum îl numește autorul.

Iar miza de-abia ascunsă a alegerilor din 24 iunie o reprezintă califatul, această locotenență a lui Dumnezeul pe pământ, idee care trebuie să domnească în mintea fiecărui turc.

Exercițiul este, evident, mai ușor cu turcii din străinătate care, departe de țara reală, trăiesc într-o Turcie imaginară. Pentru ei este reactivat mitul fondator, din 1923, al unei națiuni supraviețuitoare, alese, mesianice și asediate.

Așadar, a o apăra este o datorie sacră și civică, politică și religioasă. Ceva în genul jurământului de onoare care explică indulgența cu care sunt priviți tații turci care își ucid fiicele despre care se presupune că au fost pângărite.

Pentru cei aflați între Orient și Occident, prinși între secularismul de ieri și actualul islamism, intoleranța la blasfemie se confruntă cu delictul de lezmajestate.

Franța găzduiește 600- 700.000 de turci, dintre care 300.000 sunt înregistrați pe listele electorale. Aceștia, majoritatea de origine rurală, votează  cu AKP.

https://www.rfi.ro/presa-internationala-103763-populistii-pregatesc-viitoarea-uniune-europeana

Ultima ora:

ObservatorBogdan Chiriţoiu, despre prevenţie şi amenzi: Biserica se chinuie de 2.000 de ani să ne îndrepte, dar fără să ai şi o bâtă nu îi corectezi pe oameni

PoliticTanase Stamule: O grămadă de guguștiuci comentează pe Facebook despre faptul că a picat moțiunea

EconomieBogdan Chiriţoiu, despre prevenţie şi amenzi: Biserica se chinuie de 2.000 de ani să ne îndrepte, dar fără să ai şi o bâtă nu îi corectezi pe oameni

ExternAlexandru Grumaz: Marea Neagră, de la „lac rusesc“ la spaţiu de securitate al Europei

EvenimenteMarius Geanta, la Oncology Data Summit

CulturaIoan-Aurel Pop: Eminescu – valoarea absolută a culturii româneşti

SocialSever Voinescu: Ghidul Andrei Șerban

MoldovaIulian Chifu: La Chişinău – majoritate de coaliţie, fără cheie de control şi fără frâneClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe