Matei Bogdan
Publicat în 18 noiembrie 2020, 15:22 / 30 elite & idei

Ovidiu Nahoi: Speranțe crescute pentru un vaccin Covid-19 în Europa, accesibil din ianuarie

Ovidiu Nahoi: Speranțe crescute pentru un vaccin Covid-19 în Europa, accesibil din ianuarie

de Ovidiu Nahoi

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) anticipează că îşi va da avizul favorabil pentru un prim vaccin împotriva noului coronavirus “până la sfârşitul anului”, în vederea unei distribuiri “începând din ianuarie”, a declarat directorul agenției, Guido Rasi, potrivit Agenției France Presse, citată de Caleaeuropeană.ro. Agenția a primit vineri primele date clinice de la Pfizer pentru vaccinul Covid-19.

“Am primit de la AstraZeneca datele pre-clinice, cele de la testele asupra animalelor sunt deja în curs de evaluare şi am avut de asemenea mai multe discuţii cu Moderna”, a mai detaliat directorul agenției europene.

Reamintim, Grupul farmaceutic Pfizer Inc. a anunțat încă de lunea trecută că vaccinul său experimental are o eficienţă de peste 90% în prevenirea maladiei COVID-19, conform datelor iniţiale provenite dintr-un studiu amplu de fază 3.

Anunțul a adus un val de speranță în întreaga lume, într-un moment în care pandemia s-a intensificat, obligând multe guverne să impună restricții comparabile cu cele din această primăvară.

Agenţia Europeană pentru Medicamente are ca misiune autorizarea şi controlul medicamentelor în UE.

Orice companie care dorește să introducă pe piață un medicament trebuie să solicite autorizația Comisiei Europene . Aceasta îi va permite să comercializeze medicamentul respectiv peste tot în UE și Spațiul Economic European care, pe lângă cei 27, mai cuprinde Islanda, Lichtenstein și Norvegia.

Potrivit directorului Agenției, Guido Rasi, se aşteaptă ca în 2021 să fie disponibile şase sau şapte vaccinuri diferite.

După cum știm, Comisia Europeană a aprobat miercuri un al patrulea contract cu companiile farmaceutice BioNTech și Pfizer, care prevede cumpărarea inițială a 200 de milioane de doze de vaccin împotriva noului coronavirus, în numele tuturor statelor membre ale UE. La aceasta se adaugă opțiunea de a solicita până la alte 100 de milioane de doze, care urmează să fie furnizate după ce un vaccin se dovedește sigur și eficient.

Contractul cu alianța BioNTech-Pfizer se bazează pe portofoliul larg de vaccinuri care urmează să fie produse în Europa, inclusiv contractele deja semnate cu AstraZeneca, Sanofi-GSK și Janssen Pharmaceutica NV, precum și discuțiile exploratorii încheiate cu succes cu CureVac și Moderna.

În privința României, după cum știm, accesul la mult așteptatul vaccin este garantat ca urmare a aranjamentelor la nivelul Uniunii Europene. Depinde însă de sistemul sanitar din România ca vaccinul să fie distribuit eficient și să ajungă la cei care au în primul rând nevoie de el.

Iar tragedia de la spitalui din Piatra Neamț a arătat încă odată – dacă mai era nevoie – gravele deficiențe cu care ne confruntăm aici, în România.

www.rfi.ro

Ultima ora:

ObservatorCosmin Ghiţă: Nu excludem în acest moment o emisiune de obligaţiuni sau alte instrumente în conexiune pentru retehnologizare

PoliticDragoș Preda: #DezvoltamPrahova #DezvoltamPrahovaInteligenta

EconomieCosmin Ghiţă: Nu excludem în acest moment o emisiune de obligaţiuni sau alte instrumente în conexiune pentru retehnologizare

ExternBarbu Mateescu: ”Anti-contemporaneitatea face un pas înapoi”

SocialCsibi Magor: Am avut cu toții un an greu. Dar putea să fie mult mai greu

EvenimenteDan Mihalache: “Understanding the Romanian Diaspora – Diaspora mobilisation during COVID-19”

CulturaCristina Popescu: Cele mai recente aprecieri internaționale ale mărcilor poștale românești, materializate în două premii Nexofil

EditorialAndrei Stoian, Alexandru Georgescu și Radu Magdin la emisiunea Sfere de InteresClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe