Matei Bogdan
Publicat în 25 noiembrie 2020, 16:44 / 413 elite & idei

Ovidiu Nahoi: Un nou vaccin – care sunt avantajele variantei AstraZeneca-Oxford?

Ovidiu Nahoi: Un nou vaccin – care sunt avantajele variantei AstraZeneca-Oxford?

de Ovidiu Nahoi

Laboratorul britanic AstraZeneca a anunțat că vaccinul său are o eficacitate de 70% și chiar 90% atunci când pacientului i se administrează o jumătate de doză și apoi o altă doză, o lună mai târziu. Ce înseamnă aceasta în lupta contra coronavirusului?

Le Monde scrie că, în detaliu, eficacitatea este de 90% pentru un prim eșantion de persoane care au primit o jumătate de doză, apoi o doză o lună mai târziu.

Aceasta scade la 62% pentru un alt grup, care a primit două doze la interval de o lună. Grupul farmaceutic nu a oferit detalii suplimentare pentru a explica această diferență de eficacitate.

Cu o eficiență de 70% în medie, vaccinul pare, pentru moment, mai puțin convingător decât cele produse de Pfizer-BioNTech sau Moderna, a căror eficiență depășește 90%.

Dar are avantajul de a fi mai ieftin și mai ușor de depozitat, deoarece nu trebuie menținut la temperaturi foarte scăzute.

AstraZeneca consideră că vaccinul său este „extrem de eficient” în prevenirea bolii, menționând că niciunul dintre participanții la studii nu a dezvoltat forme severe sau nu a necesitat spitalizare. Rezultatele preliminare se referă la studii care au implicat peste 20.000 de persoane, dintre care 131 au contractat boala

Și The Guardian scrie că, deși rezultatele Oxford pot să nu arate imediat atât de bine, vaccinul lor are câteva avantaje importante, deoarece este ușor de transportat și utilizat oriunde în lume. Este, de asemenea, substanțial mai ieftin,  aproximativ 3 lire sterline pe doză în loc de mai mult de 20 lire sterline pentru celelalte.

Când oamenilor li s-a administrat doza mai mică, numărul infecțiilor asimptomatice a scăzut, indicând o diferență de transmitere”, a declarat profesorul Andrew Pollard, principalul cercetător al studiului Oxford, citat de CNN.

 „Ceea ce am încercat întotdeauna să facem cu un vaccin este să păcălim sistemul imunitar pentru a crede că există o infecție periculoasă la care trebuie să răspundă – dar făcând-o într-un mod foarte sigur”, a explicat cercetătorul.

S-ar putea ca cel mai bun mod de a pune sistemul imunitar în acțiune este să oferi organismului o cantitate mică de vaccin pentru a începe – și apoi să urmeze cu o cantitate mai mare”, a mai spus Pollard, citat de CNN.

Este utilă testarea în masă?

Guvernul austriac intenționează să organizeze o mare operațiune de screening pe 6 decembrie, după modelul slovac. Va funcționa? – se întreabă comentatorii.

După cum notează Eurotopics, citând presa austriacă, operațiunea vizează mai întâi personalul didactic și poliția, apoi restul populației.

Mass-media austriacă evidențiază punctele tari dar și riscurile diferitelor strategii de screening

Ziarul Kurier  consideră că, ”din moment ce astfel de testări sunt eficiente, este util să le folosim”.

Chiar și Universitatea Harvard susține utilizarea acestora. Potrivit unui studiu recent, virusul ar putea fi controlat în doar câteva săptămâni chiar și dacă jumătate din populație ar fi testată sistematic – chiar folosind teste de fiabilitate mai mică, cum ar fi cele antigen planificate în Austria. Frecvența testării contează mai mult decât acuratețea sa. ”

Die Presse pune însă un bemol: „Testarea ieftină este costisitoare pe termen lung. Aceasta nu ar trebui să fie apanajul unei minorități privilegiate. Iată motivul pentru care este nevoie de o gamă largă de opțiuni de testare, care pot fi asociate cu companiile, în special cu cele din sectoarele cu salarii mici. ”

Și provincia italiană Alto Adige a organizat între 20 și 22 noiembrie o campanie de testare, atingând 62% din populația sa, scrie Courrier International.

Cifra nu trebuie subestimată, avertizează presa italiană. Ba chiar a fost „Un mare succes”, după cum titrează L’Alto Adige, cotidian de limbă italiană din provincia predominant vorbitoare de limbă germană.

Cu toate acestea, la prima vedere, procentul de cazuri pozitive (0,9%) poate părea neobișnuit de scăzut, mai ales în comparație cu 22% , nivelul de pozitivare pe care Alto Adige l-a înregistrat zilnic în ultimele zile cu teste PCR, notează Courrier International.

Diferența este explicată de cotidianul milanez Corriere della Sera: ”În ceea ce privește testele PCR, acestea sunt utilizate acum doar pentru persoanele simptomatice, deci este normal ca rata să fie atât de mare. „

www.rfi.ro

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

PoliticDan Mihalache: Am primit săptămâna trecută delegația consiliului local Baia Mare

EconomieVictor Negrescu: Deficitul bugetar va fi mai scăzut decât cel prognozat de CE

ExternGrațian Mihăilescu: Alte 23 de orașe au primit Mission Label la Bruxelles

SocialCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a sărbătorit alături de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) 110 ani de la înființarea acestuia, prin lansarea NFT-ului „110 ani de Olimpism în România”

EditorialAlexandru Grumaz: Noua hartă strategică a Europei

CulturaCristina Popescu: Anul Avram Iancu, 200 de ani de la naștere



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe