Adriana
Publicat în 22 august 2018, 09:09 / 240 elite & idei

Ovidiu Nahoi: Viktor Orban, prietenul european al lui Steve Bannon (The New York Times)

Ovidiu Nahoi: Viktor Orban, prietenul european al lui Steve Bannon (The New York Times)
+ Observator

Cine este cel mai bun prieten din Europa al lui Steve Bannon, fostul strateg al lui Donald Trump? Iată întrebarea la care răspunde, în paginile ziarului The New York Times politilogul bulgar Ivan Krastev. Iar răspunsul este: Viktor Orban.

„Dacă undeva se produce vreo o explozie sau izbucnește un incendiu , atunci Steve se află probabil în apropiere, cu niște chibrituri” – aste spunea odată , admirativ, unul dintre foștii angajați ai Breitbart News, companie de media care i-a aparținut lui Steve Bannon. Deci nu trebuie să fie surprinzător faptul că dl Bannon, care a fost strategul șef al lui Donald Trump, a sosit în Europa.

La sfârșitul lunii iulie, el și-a anunțat planul de a înființa Mișcarea, o fundație sub care speră că va uni partidele de extremă dreaptă din Europa, înaintea alegerilor parlamentare europene din 2019.

Iar principalul său aliat de pe continent este nimeni altul decât prim-ministrul ungar Viktor Orban.

Există multe asemănări între consultantul politic american -transformat între timp în  ideolog – și liberalul maghiar, transformat între timp în ultraconservator.

Ambii au porniri misionare; ambii sunt interesați de ideologie; ambii sunt obsedați de ceea ce percep  a fi criza spirituală a Occidentului. Și niciunul dintre ei nu duce lipsă de încredere în sine și de ambiție.

Dar chiar dacă afinitatea ideologică și admirația reciprocă sunt importante, ele nu sunt suficiente pentru a explica întru totul  această axă americano-maghiară. Există, de asemenea, motive pur tactice. Iar din perspectiva domnului Orban, domnul Bannon are multe de oferit:

În primul rând, îl poate ajuta pe liderul ungar să-i convingă pe populiștii occidentali că nu ar fi nimic în neregulă dacă premierul unei mici națiuni est-europene ar deveni liderul informal al mișcării. Susținerea domnului Bannon îl poate încorona pe dl Orban ca omul lui Donald Trump în Europa.

În al doilea rând, prezența dlui Bannon poate să protejeze extrema dreaptă europeană de suspiciunea că euroscepticii sunt doar marionetele Kremlinului în efortul de a distruge Uniunea Europeană.

Nu ar fi oare mai bine ca extrema dreaptă europeană să fie asociată cu un radical american decât cu președintele rus?

În al treilea rând, talentul de campanie al dlui Bannon și experiența sa de a duce un război mediatic pe rețelele de socializare ar putea fi foarte utile.

Însă, notează Ivan Krastev, dacă domnul Orban își pune viitorul în mâinile lui Bannon, ar fi bine să-și amintească și faptul că acesta nu câștigă chiar tot timpul. În alegerile parțiale din 2017 din Alabama, domnul Bannon l-a susținut pe candidatul de extremă dreapta Roy Moore – care a pierdut unul dintre cele mai sigure locuri republicane ce se puteau imagina.

Și, probabil, domnul Bannon înțelege cu mult mai puțin contururile politicii europene decât pe cele din sudul american.

 

La 65 de ani după armistițiul dintre cele două Corei, timpul este tot mai puțin răbdător cu supraviețuitorii. Revista Le Nouvel Observateur relatează despre ultima acțiune de reunire a familiilor despărțite la încetarea ostilităților.

Sunt reuniuni de familie excepționale, precizează Le Nouvel Observateur.  Câteva zeci de sud-coreeni au trecut ieri în teritoriul din Nord, pentru a se întâlni cu rudele pe care nu le-au văzut încă de la războiul din Coreea, din perioada 1950-1953.

Această nouă serie de întâlniri, prima în ultimii trei ani, va avea loc într-o stațiune montană din Coreea de Nord și reprezintă o altă ilustrare a relaxării remarcabile dintre Nord și Sud, după ani de tensiuni în creștere, ca urmare a programelor nucleare și balistice ale Phenianului.

Milioane de oameni au fost separați de familiile lor în cadrul acestui conflict care s-a încheiat cu divizarea ermetică a peninsulei.

Deoarece nu a fost semnat nici un tratat de pace, nordul și sudul sunt încă, tehnic vorbind, în stare de război. În aceste condiții, întreaga comunicare civilă este strict interzisă.

Ieri au plecat spre Nord 89 de sud-coreeni selectați aleatoriu pentru aceste întâlniri care, cu siguranță, vor fi răscolitoare.

Sud-coreeni s-au îmbarcat în 14 autocare, unii în scaune cu rotile, escortați de polițiști, însoțiți de rude și asistați de personal medical. Unii păreau entuziaști, alții puțini neîncrezători, notează reporterul Agenției France Presse, aflat la fața locului.

Lee Keum-seom, o femeie de 92 de ani, este unul dintre puținii părinți care trebuie să-și găsească un copil în nord. În fuga ei din timpul războiului, s-a rătăcit de soțul și fiul ei în vârstă de 4 ani și a luat, împreună cu fiica ei, un feribot spre sud. Acum  merge cu fiica sa în nord, pentru a-l găsi pe fiul său, care are acum 71 de ani.

„Nu mi-am imaginat că va veni această zi”, a spus ea reporterului – ”și nici nu știam dacă mai trăiește”.
Femeia de 92 de ani ar trebui să se întâlnească cu nora sa și cu nepoata sa. Deci, ca daruri, a adus haine, lenjerie, 30 de perechi de pantofi, periuțe și pastă de dinți.

„De asemenea, am luat și 20 de linguri din oțel inoxidabil”, adaugă mama. „Am cumpărat totul, pentru că știu că va fi pentru ultima oară.”

Jang Hae-Won, de 89 de ani, care a fugit împreună cu fratele său mai mare, vrea să-și întâlnească nepotul și nepoata din Nord  pentru a  le povesti drespre viața tatălui lor.

„Ei nu știu cum arăta tatăl lor, așa că le voi vorbi despre el și le voi spune că a murit. Dar asta este totul,  întrucât, cu cât vom vorbi mai mult, cu atât va fi mai trist”.

Cei care au participat la aceste întâlniri în trecut au regretat de multe ori că au fost prea scurte. Cei mai mulți au relatat, de asemenea cum, a spune „la revedere”, la sfârșitul celor trei zile, putea fi interpretat ca o provocare.

https://www.rfi.ro/presa-internationala-105388-viktor-orban-prieten-european-steve-bannon-new-york-times

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe