Adriana
Publicat în 29 august 2012, 07:59 / 143 elite & idei

Paleologu: „General shooting scene”. Monarhia, mai potrivita

Paleologu: „General shooting scene”. Monarhia, mai potrivita
+ Observator

Deputatul PDL Theodor Paleologu considera ca intreaga operatiune de demitere a presedintelui Traian Basescu a fost „o paruiala absurda” si o compara cu o scena in care se trage cu arma, in care nici macar nu am scapat de „pistolari”. Paleologu a scris pe Facebook faptul ca instalarea monarhiei constitutionale ar fi o solutie pentru a opri conflictul din societate, nu pentru ca aceasta ar fi superioara republicii, dar pentru ca e mai potrivita particularitatilor culturii politice romanesti.
In opinia sa, razboiul politic nu s-a terminat in Romania si avem de-a face cu un perpetuum mobile absurd.
Citeste interviul acordat Ziare.com de Theodor Paleologu:
V-ati exprimat dezamagirea fata de sistemul republican pe care il are Romania si considerati ca „formula optima pentru pacificarea societatii” e revenirea la monarhia constitutionala. De ce credeti ca nu se poate continua eficient in formula actuala?
Nu e „dezamagire”, pentru ca niciodata nu mi-am facut iluzii. Eu nu consider ca monarhia este in sine superioara republicii. Cred, insa, ca orice regim politic este mai potrivit sau mai putin potrivit particularitatilor unei societati si culturi politice. Or, cultura politica romaneasca (cu sau fara ghilimele) se caracterizeaza prin conflictualitate. Ea poate fi limitata sau exacerbata de structura regimului politic.
Teza mea este ca republica asa cum o avem exacerbeaza aceasta tendinta romaneasca. De ce? Pentru ca dualitatea puterii executive, inscrisa in Constitutia noastra si copiata prost, fara corective institutionale, dupa cea franceza duce la ce vedem. Dincolo de simpatii si antipatii partizane sau personale trebuie sa vedem cauzele institutionale.
Ce v-a dezamagit in lupta pentru demiterea presedintelui Traian Basescu?
Nimic nu m-a dezamagit. Totul a fost exact cum ma asteptam si cum am prezis inca din luna iunie: o ciomageala oarba, absurda, fara noima, cu final previzibil.
S-a terminat „razboiul”?
Nu, evident ca nu. E un perpetuum mobile absurd.
Au speriat Vestul liderii USL?
Vestul n-are de ce sa se sperie. Pe cine sa sperie ridicolele rodomontade anti-occidentale ale lui Antonescu, Ponta, Fenechiu, Iliescu e tutti quanti? In schimb, ne dau inapoi cu 10 ani cel putin.
Ce s-a schimbat in Romania de la inceputul operatiunii de demitere si pana acum?
S-a accentuat devalorizarea leului, s-a degradat pozitia diplomatica a Romaniei, iar noi am asistat la o „general shooting scene” fara a avea macar satisfactia de a scapa de pistolarii care s-au impuscat orbeste.

Articol publicat pe www.ziare.com

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe