Adriana
Publicat în 11 iulie 2012, 13:48 / 106 elite & idei

Petre Munteanu: Cum trebuie să ceară Băsescu şi PDL ajutorul poporului. Şi de ce nu-l mai pot primi

Petre Munteanu: Cum trebuie să ceară Băsescu şi PDL ajutorul poporului. Şi de ce nu-l mai pot primi
+ Observator

În tot circul cu Adrian Năstase s-a uitat esenţialul: că înaintea alegerilor din 2004 se spunea „Dacă iese Bombo, plec în Congo”. De ce oare „cel mai eficient premier al României post-decembriste” căpătase renumele de „tatăl hoţilor”? (Şi doar vreun cinstit nu şi-ar fi luat drept aghiotant.) Restul e o nevroză intratatabilă: niciunul dintre cei care fură o ţară nu poate accepta că e învinuit, după ce s-a simţit îndreptăţit.

Pentru ediţia de luna asta a FP România am adresat unei mulţimi alese, de experţi, întrebări ca:

  • Face Ponta o restauraţie a regimului Năstase? Traian Băsescu & PDL au schimbat “sistemul” atât de mult încât nu ne mai putem întoarce la metehnele politice care li se reproşau lui Adrian Năstase & PSD în 2004?
  • Prin ce diferă PSD-ul lui Ponta de cel al lui Năstase – sau de al lui Geoană?
  • Prin ce diferă politicile Guvernului Ponta de ale Guvernului MRU? Va avea USL complet altă politică după alegeri?

N-a răspuns încă nimeni. Răspunsul îl dau, însă, în crescendo şi în direct, spectrele invocate.

Cu Preşedinţia şi o majoritate parlamentară (la fel de profund imorală ca şi cea curentă), în loc de vreo modernizare istorică accelerată a statului, Băsescu i-a dezamăgit imens pe cei care au stat la coadă să-l voteze. Şi nu e vorba în primul rând de tăierea salariilor – ci de austeritate vs dezmăţ. Ca să nu-l învingă sistemul, Preşedintele şi-a pus oamenii să-l folosească, la parametri proiectaţi de înaintaşi. Impopularii populari (creştin-democraţi, vezi-i Doamne) merită o pedeapsă suplimentară pentru că au ucis, cu perversiuni, ultima speranţă.

Nu poţi protesta alături de PDL (Videanu şamd) pentru salvgardarea statului de drept făcut preş de USL. Ridicolul e mai mare şi decât canicula. Statul de drept şi economia naţională au fost făcute poştă de fiecare guvernare.

Infernalul noroc din toamnă al PDL poate fi faptul frapant că USL e o făcătură absolut dementă. După numai două luni au început deja să inspire tradiţionalul vot negativ, blestemul românilor. Ca şi data trecută, grobianismul adversarilor îl face pe Băse mai simpatic decât e.

Dar pentru a mai cere, cu şanse reale, susţinerea populară, Băsescu şi ai lui ar trebui să iniţieze de urgenţă “o altfel de politică”:

  • Să înceapă depunerea într-un fond de dezvoltare naţională a 90% din ce au dobândit ilicit din ’90. (Cum, există vreun consilier, primar, deputat, senator, ministru care să nu fi furat, efectiv sau indirect? Dacă da, de vreme ce n-a reclamat în piaţa publică furturile celorlalţi, se cheamă că e doar complice.)
  • Să înceapă un turneu naţional de auto-şfichiuire publică pentru umilirea sistematică a concetăţenilor competenţi şi oneşti care ar fi putut duce ţara mai departe nu înapoi. Umilirea acestora s-a comis prin politizarea extremă a administraţiei, până la femeia de serviciu dintr-o creşă de târg, şi prin numirea la vârf a unor incompetenţi şi escroci patenţi.

Iar atunci adversarii electorali ar fi nevoiţi să pluseze…

Articol publicat pe http://petremunteanu.ideilibere.ro/

Ultima ora:

ObservatorCristina Popescu: Femei celebre din România

PoliticKlaus Iohannis, ședință pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență

EconomieAdrian Hatos: Proiectul bugetului de stat pe anul 2021 așază economia românească pe principii liberale: investiții, reforme, creștere economică.

ExternBogdan Aurescu: nominalizarea lui Andrei Muraru în funcţia de ambasador în SUA este „o alegere excelentă”

SocialIulian Crăciun: Despre scandalul exmatriculării studenților la Drept

EvenimenteNicole Moț: Invitație lansare de carte

CulturaCristina Popescu: Femei celebre din România

EditorialIuliana Stan: Femeia si puterea. Gender balance si succes personalClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe