OraNoua.ro
Publicat în 4 iulie 2012, 09:35 / 192 elite & idei

Petre Munteanu: De ce se dă bătălia pentru reprezentarea României la Bruxelles

Petre Munteanu: De ce se dă bătălia pentru reprezentarea României la Bruxelles

Fabricăm ediţia FP din iulie. Include şi câteva dintre subiectele de sezon ale locului. De exemplu, o discuţie cu dna Zoe Petre, despre provinciala ceartă bucureşteană pe biletul de Bruxelles.

FP România: De ce se dă bătălia pentru reprezentarea României în exterior? Doar din orgolii sau pentru politici major diferite? Există un consens bi-partizan în politica internaţională a Bucureştiului?

 

Zoe Petre: Nu ar trebui să se dea nici o bătălie. Cauza acestei dihonii se află în cumulul de efecte derivând din personalitatea accentuată a președintelui Băsescu, în genere, și mai ales din una din numeroasele ei consecințe – absența flagrantă din peisajul politic internațional a Primului Ministru din 2008 până azi. Dacă privim retrospectiv, nici Călin Popescu Tăriceanu, nici Adrian Năstase nu au lăsat exclusiv în seama președintelui, oricare ar fi fost el, problemele de politică externă, și cu atât mai puțin pe cele ce țin de Uniunea Europeană. În calitate de prim-ministru, Victor Ciorbea a făcut primele vizite oficiale după 1996 în SUA și în Ungaria, Radu Vasile – în Israel și în Federația Rusă.

În administrația pe care o cunosc din interior, invitațiile oficiale se împărțeau amiabil în funcție de gradul de dificultate al întâlnirii și de șansele fiecăruia dintre demnitari – Ministru de Externe, Premier, Președinte – de a fi mai interesant și mai convingător pentru interlocutori. Evident, în vizitele de stat nu poate merge decât președintele, iar invitațiile personale au a fi onorate de persoana care le primește, dar când e vorba de o invitație adresată generic, criteriile determinante pentru alegerea nivelului de reprezentare trebuie să țină seama de problemele aflate în discuție, de nivelul general de reprezentare al altor participanți, de relațiile personale ale posibililor reprezentanți cu delegații altor țări – e preferabil, de exemplu, să alegi o persoană cu legături anterioare în stânga europeană dacă participanții aparțin în majoritate acestui curent, cum delegarea primului ministru e.g. fost guvernator al Băncii Centrale într-un stat al cărui prim-ministru are o formație de economist se poate dovedi foarte interesantă. Iar când e vorba de UE, uniune ai cărei membri suntem din 2007, problemele specifice în discuție țin de competența prioritară a guvernului. (versiunea integrală în ediţia FP România din iulie)

Doamna Zoe Petre este doctor în Istorie. A fost consilieră politică a preşedintelui Emil Constantinescu.

Articol publicat de Petre Munteanu pe blogul personal.

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

PoliticAdrian Hatos: Investițiile masive și susținerea economiei private trebuie combinate cu reforme care să eficientizeze și să profesionalizeze aparatul de stat

EconomieGruia Stoica a cumpărat terenul pe care se află fabrica sa de vagoane din Debrecen, Ungaria, în urma unei investiţii de 6,5 milioane de euro

ExternRadu Magdin: Options and possible solutions from an Eastern European perspective

SocialCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

EvenimenteSilviu Nate: „Jordan – A Stable and Peaceful Country in a Turbulent Region. A Review of Jordan’s Policy in the Last Decades and Some Future Perspectives”

CulturaIonuţ Vulpescu: Al cui ziceaţi că e Brâncuşi?

EditorialPetre Guran: „În Hristos v-ați și îmbrăcat”Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe