Adriana
Publicat în 28 august 2013, 12:17 / 96 elite & idei

Petre Roman: România trebuie să sprijine orice acţiune ce sancţionează drastic utilizarea armelor chimice

Petre Roman: România trebuie să sprijine orice acţiune ce sancţionează drastic utilizarea armelor chimice
+ Observator

Bucureştiul ar trebui să spună „categoric” că sprijină „orice fel de acţiune care sancţionează drastic utilizarea armelor chimice”. Iată ce declară la RFI fostul ministru de Externe, Petre Roman, deputat PNL. Comentariile sale vin în contextul în care Occidentul ia în calcul din ce în ce mai serios o eventuală intervenţie militară în Siria.

Petre Roman crede că „România cred că trebuie să afirme categoric că utilizarea armelor chimice de către un regim politic împotriva opozanţilor săi este definitiv condamnabilă şi România se alătură în orice situaţie unei acţiuni care să pună capăt şi să sancţioneze utilizarea armelor chimice”.
Atac chimic în Siria
Petre Roman, fost ministru de Externe
În opinia fostului ministru de Externe, „dovezile sunt necesare. Din păcate, avem precedentul din Irak, unde prezenţa armelor de distrugere în masă n-a fost probată şi de fapt nici n-au existat aceste arme de distrugere în masă, avem acest precedent. Doar că în situaţia actuală sunt mult mai multe elemente care conduc la ideea că s-au utilizat arme chimice de către regimul Assad”.

„Avem de-a face cu intenţia uciderii în masă prin utilizarea armelor chimice”

Petre Roman consideră că „România trebuie să sprijine orice fel de acţiune care sancţionează categoric şi drastic utilizarea armelor chimice, cu atât mai mult cu cât este vorba de utilizarea unor arme chimice împotriva propriului popor, nu mai e vorba de o luptă militară, de un fel de război civil. Nu. Avem de-a face cu intenţia uciderii în masă prin utilizarea armelor chimice”.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni referitor la susţinerea de către ţara noastră a unei intervenţii în Siria a unei coaliţii internaţionale fără acordul ONU, că România se va poziţiona în acest sens după ce va afla rezultatul inspecţiei ONU privind utilizarea armelor chimice împotriva civililor.

„Noi ne vom poziţiona după ce vom afla rezultatul inspecţiei ONU. Sigur că nici noi nu putem accepta utilizarea gazelor toxice împotriva oricărei părţi, de orice parte”, a spus şeful statului.

Ministerul român de Externe a precizat că a luat act cu profundă îngrijorare de atacurile recente din zona Damascului şi condamnă ferm orice posibilă utilizare de arme chimice de către oricare dintre părţi.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe