Adriana
Publicat în 28 august 2013, 12:17 / 73 elite & idei

Petre Roman: România trebuie să sprijine orice acţiune ce sancţionează drastic utilizarea armelor chimice

Petre Roman: România trebuie să sprijine orice acţiune ce sancţionează drastic utilizarea armelor chimice
+ Observator

Bucureştiul ar trebui să spună „categoric” că sprijină „orice fel de acţiune care sancţionează drastic utilizarea armelor chimice”. Iată ce declară la RFI fostul ministru de Externe, Petre Roman, deputat PNL. Comentariile sale vin în contextul în care Occidentul ia în calcul din ce în ce mai serios o eventuală intervenţie militară în Siria.

Petre Roman crede că „România cred că trebuie să afirme categoric că utilizarea armelor chimice de către un regim politic împotriva opozanţilor săi este definitiv condamnabilă şi România se alătură în orice situaţie unei acţiuni care să pună capăt şi să sancţioneze utilizarea armelor chimice”.
Atac chimic în Siria
Petre Roman, fost ministru de Externe
În opinia fostului ministru de Externe, „dovezile sunt necesare. Din păcate, avem precedentul din Irak, unde prezenţa armelor de distrugere în masă n-a fost probată şi de fapt nici n-au existat aceste arme de distrugere în masă, avem acest precedent. Doar că în situaţia actuală sunt mult mai multe elemente care conduc la ideea că s-au utilizat arme chimice de către regimul Assad”.

„Avem de-a face cu intenţia uciderii în masă prin utilizarea armelor chimice”

Petre Roman consideră că „România trebuie să sprijine orice fel de acţiune care sancţionează categoric şi drastic utilizarea armelor chimice, cu atât mai mult cu cât este vorba de utilizarea unor arme chimice împotriva propriului popor, nu mai e vorba de o luptă militară, de un fel de război civil. Nu. Avem de-a face cu intenţia uciderii în masă prin utilizarea armelor chimice”.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni referitor la susţinerea de către ţara noastră a unei intervenţii în Siria a unei coaliţii internaţionale fără acordul ONU, că România se va poziţiona în acest sens după ce va afla rezultatul inspecţiei ONU privind utilizarea armelor chimice împotriva civililor.

„Noi ne vom poziţiona după ce vom afla rezultatul inspecţiei ONU. Sigur că nici noi nu putem accepta utilizarea gazelor toxice împotriva oricărei părţi, de orice parte”, a spus şeful statului.

Ministerul român de Externe a precizat că a luat act cu profundă îngrijorare de atacurile recente din zona Damascului şi condamnă ferm orice posibilă utilizare de arme chimice de către oricare dintre părţi.

Ultima ora:

ObservatorHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmpla

PoliticLudovic Orban: La nivelul primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale

EconomieSilviu Cerna: Pericolele populismului macroeconomic

ExternClara Volintiru: Taking stock of ‘election season’ in the Eastern Partnership countries

SocialCiprian Negură: Micro-sesiune marca Skills Of The Future

EvenimenteIon M.Ioniţă, Iulian Fota: Dezbatere Historia Live – Rusia şi Turcia în Nagorno-Karabah, consecinţele războiului

CulturaCristina Popescu: Nuduri în pictura românească

EditorialHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmplaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe