Adriana
Publicat în 14 iunie 2017, 21:30 / 175 elite & idei

Marius Stoian: Președintele Iohannis-moderator între SUA și UE

Marius Stoian: Președintele Iohannis-moderator între SUA și UE
+ Observator

Într-un comentariu postat pe pagina de Facebook, Marius Stoian a apreciat că, câștigurile certe ale vizitei președintelui Iohannis în Statele Unite ale Americii sunt: reconfirmarea poziționarii României ca partener sigur al SUA, ca pivot regional, dar și ca potențial mediator al relației Casei Albe cu Europa.
„ 1. Astăzi au început lansarea tiribombelor, petardelor şi fumigenelor (ideologice sau nu) toți marii analiști care „s-au păstrat”, pentru că nu se emoționează ca noi, tembelii care mergem cu turma. Verificați: sunt cam aceeași care susțineau că Victor Orban va fi pivotul regional de putere iar România va fi izolată și dezmembrată de ruși și unguri.
2. Veşti proaste şi pentru cei care jubilau la ideea că România trebuie să aleagă între SUA şi UE. In mod inteligent, președintele Iohannis s-a poziționat ca mediator între SUA şi UE, vizând fructificarea unei conjuncturi favorabile care se ivește rar în istorie”.
De asemenea, Marius Stoian a atras atenția asupra pericolului unor așteptări exagerate, mai ales în ceea ce privește abordarea economică a relației bilaterale, acesta lansând ipoteza că acest demers pare mai degrabă o capcană. „Şi încă un lucru. Observ strecurarea insidioasă în discursul public a unei teze- capcană lansată de alți „băieți inteligenți”.Teza este: dacă SUA nu bagă bani, nu au ce să apere în România. Or, SUA nu prea au în ce investi şi nici nu vor investi mare lucru (faptul depinde în mică măsură de Administrația de la Washington!).Protecția acordată României nu are nicio legătură cu afacerile derulate sub steag american ci, cu o opțiune strategică de cu totul altă natură.Dar a pune apărarea in balanță cu investițiile poate crea, prin repetiție continuă, îndoială şi nelinişte în opinia publică de la noi, false aşteptări.Sopârlele astea de sorginte dubioasă le preiau și le vântură și politicienii români fără discernământ prea mult” .

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe