Adriana
Publicat în 26 septembrie 2018, 09:21 / 317 elite & idei

Preşedintele Klaus Iohannis se va adresa astăzi Adunării Generale a ONU

Preşedintele Klaus Iohannis se va adresa astăzi Adunării Generale a ONU
+ Observator

Preşedintele Klaus Iohannis va susţine, miercuri, intervenţia naţională în cadrul dezbaterilor celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale a ONU care se desfăşoară la New York, relatează Agerpres.

Șeful statului se va referi la provocările actuale la adresa păcii, echităţii şi sustenabilităţii societăţilor statelor membre, precum şi la rolul jucat de ONU în abordarea acestora.

De asemenea, va face referire şi la angajamentele României ca stat care va deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în prima jumătate a anului 2019, subliniind consolidarea relaţiei UE-ONU ca prioritate.

Nu în ultimul rând, va aborda şi tema candidaturii României pentru un mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU pentru perioada 2020 – 2021. În acest context, el va vorbi despre importanţa rolului pe care Consiliul de Securitate îl poate juca în abordarea mai multor aspecte care afectează pacea şi securitatea. Inclusiv, spre exemplu, schimbările climatice care au devenit una dintre cele mai grave provocări la nivel global.

Miercuri vor mai susţine discursuri oficiali din Panama, Namibia, Ghana, Estonia, Liban, Nigeria, Yemen, Columbia, Uruguay, Tonga, Mali, Angola, Cuba, Liberia, Slovacia, Republica Coreeană, Marea Britanie, Afganistan. În cea de-a doua parte a zilei, reprezentanţi din alte 19 state urmează să se adreseze Adunării Generale a ONU.

Cea de-a 73-a sesiune a Adunării Generale, care se desfăşoară în perioada 18 septembrie – 5 octombrie, este prezidată de Maria Fernanda Espinosa Garces, politician şi diplomat din Ecuador. Ea este prima femeie din America de Sud şi Caraibe care prezidează Adunarea Generală în 73 de ani şi doar a patra femeie aleasă în această poziţie.

Conform ONU, Adunarea Generală din acest an se va concentra pe egalitatea de gen, migraţie şi refugiaţi, munca în condiţii decente, rolul tinerilor în privinţa păcii şi securităţii, sprijinirea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, pe acţiunea climatică şi pe revitalizarea activităţii organizaţiei.

Luni, şeful statului a participat la recepţia tradiţională oferită de preşedintele american Donald Trump şi soţia sa în onoarea şefilor de delegaţie participanţi la Adunarea Generală a ONU, iar marţi la deschiderea segmentului la nivel înalt al dezbaterilor.

Preşedintele Iohannis va avea miercuri şi o întâlnire bilaterală cu Înaltul Comisar ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi.

Sursa:  https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/presedintele-klaus-iohannis-se-va-adresa-astazi-adunarii-generale-a-onu.html

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe