Bogdan Daradan
Publicat în 28 iunie 2012, 17:41 / 143 elite & idei

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti nu este mulțumit de modul în care sunt manageriate problemele de securitate bancară

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti nu este mulțumit de modul în care sunt manageriate problemele de securitate bancară

Președintele Nicolae Timofti nu este mulțumit de modul în care au acționat instituțiile statului în cazurile de atac raider asupra sistemului bancar din vara anului trecut. Mai mult, șeful statului este indignat că nici până astăzi organizatorii și persoanele implicate în aceste atacuri nu au fost atrase la răspundere. Prin urmare, acesta a decis să convoace mâine, 29 iunie, Consiliul Suprem de Securitate pentru a veni cu unele recomandări care ar ajuta la securizarea sistemului bancar al Republicii Moldova.

Informații în acest sens au fost făcute de către purtătorul de cuvânt și consilierul pentru comunicare publică al președintelui, Vlad Țurcanu.

„Din informațiile pe care le deține președintele, instituțiile statului nu au acționat în deplină măsură pentru a preveni anumite fraude bancare și nu au atras la răspundere persoanele care au organizat așa-numitele atacuri raider și au obținut ilegal acțiuni bancare. Măsurile întreprinse de autoritățile statului s-au dovedit ineficiente, de aceea președintele va cere o ajustare a cadrului administrativ, normativ și legislativ”, a spus Țurcanu.

Ședința va avea loc cu ușile închise, presa va avea acces doar la început pentru filmări protocolare. Ulterior, șeful statului va susține un briefing de presă în cadrul căruia va dezvălui recomandările făcute de dlui.

UNIMEDIA amintește că în luna august, asupra a 4 bănci din Moldova – Banca de Economii (16%), VictoriaBank (5%), UniversalBank (78%) și MoldovaAgroindbank (27,5%), și a companiei ASITO au fost exercitate acțiuni raider de deposedare frauduloasă de acțiuni. Cei deposedați de proprietate au fost investitori europeni, dar și persoane implicate în campania anti-mafie, lansată de Sergiu Mocanu. Subiectul a produs discuții aprinse pe scena politică. La propunerea PCRM și PLDM a fost organizată o ședință extraordinară a Parlamentului, în cadrul căreia a fost audiat raportul instituțiilor de forță – SIS, MAI, PG.

Totodată, autoritățile au prevăzut o „lege antiraider”, cu o serie de mecanisme menite să ofere un control în caz că asemenea situații de criză vor mai avea loc.

Ultima ora:

ObservatorHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmpla

PoliticLudovic Orban: La nivelul primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale

EconomieSilviu Cerna: Pericolele populismului macroeconomic

ExternClara Volintiru: Taking stock of ‘election season’ in the Eastern Partnership countries

SocialCiprian Negură: Micro-sesiune marca Skills Of The Future

EvenimenteIon M.Ioniţă, Iulian Fota: Dezbatere Historia Live – Rusia şi Turcia în Nagorno-Karabah, consecinţele războiului

CulturaCristina Popescu: Nuduri în pictura românească

EditorialHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmplaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe