Ana Iosif
Publicat în 13 februarie 2012, 10:36 / 204 elite & idei

PSD a început bătălia pentru voturile românilor din Republica Moldova

PSD a început bătălia pentru voturile românilor din Republica Moldova
+ Moldova

După ce acum două luni cerea demisia secretarului de stat pentru românii de pretutindeni, Eugen Tomac, pentru că acesta “aruncă” banii în Republica Moldova, liderul PSD Diaspora, deputatul Cristian Rizea, se arată, brusc, interesat de “frații” din Republica Moldova și inaugurează, la Chișinău, filiala PSD Republica Moldova. La eveniment nu a participat, însă, singurul deputat PSD pentru românii din străinătate, domnul Tudor Panţâru, originar din Republica Moldova.

Dacă la începutul lunii decembrie, Rizea punea semnul egalității între românii din Spania sau Italia și cei din Republica Moldova, considerându-i laolaltă parte din diaspora, astăzi deputatul crede tocmai pe dos. “Există o particularitate specială care îi deosebește (pe românii din Republica Moldova n.red.) de ceilalţi români din diasporă (…) Prin emoțiile pe care le-au trăit de-a lungul istoriei, nu s-au considerat niciodată parte din diasporă, ci parte din România”, a declarat Rizea în cadrul conferinţei de inaugurare, aducându-și aminte instant că și el se trage din Republica Moldova, străbunica sa fiind deportată în Siberia.

Acuzând un anume “caracter restrictiv la acordarea cetățeniei române”, Rizea a fost atenționat de un jurnalist că tocmai în perioada guvernării PSD, procedura dura chiar și 8 ani, în timp ce astăzi, aceasta a fost redusă la maxim un an. Jurnalistul i-a atras atenția, de asemenea, deputatului român că declarația sa potrivit căreia “statul român nu face nimic pentru basarabeni” este una cel puțin periculoasă, amintindu-i de numărul nu tocmai mic de burse pe care România îl acordă în fiecare an tinerilor din Republica Moldova care doresc să-și facă studiile în România.

Inaugurarea filialei PSD Republica Moldova a ridicat semne de întrebare la Chișinău. Interesul brusc față de „frații” de peste Prut, însă, devine lesne de înțeles dacă ne amintim de alegerile parlamentare care vor avea lo în acest an în România. PSD a început vânătoarea!

 

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

PoliticAdrian Hatos: Investițiile masive și susținerea economiei private trebuie combinate cu reforme care să eficientizeze și să profesionalizeze aparatul de stat

EconomieGruia Stoica a cumpărat terenul pe care se află fabrica sa de vagoane din Debrecen, Ungaria, în urma unei investiţii de 6,5 milioane de euro

ExternRadu Magdin: Options and possible solutions from an Eastern European perspective

SocialCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

EvenimenteSilviu Nate: „Jordan – A Stable and Peaceful Country in a Turbulent Region. A Review of Jordan’s Policy in the Last Decades and Some Future Perspectives”

CulturaIonuţ Vulpescu: Al cui ziceaţi că e Brâncuşi?

EditorialPetre Guran: „În Hristos v-ați și îmbrăcat”Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe