PSD cere adoptarea de politici destinate copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi din ţară

PSD solicită adoptarea de urgenţă a unor politici publice coerente în cazul copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, susţinând că aceştia ar trebui consideraţi ca fiind în situaţie de risc.
„Copiii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate ar trebui consideraţi în situaţie de risc şi se impune de urgenţă adoptarea unor politici publice corecte şi coerente în beneficiul acestora. Totodată, pentru a veni în sprijinul celor plecaţi de nevoie în afara graniţelor, este obligatoriu ca autorităţile competente să se consulte cu părinţii copiilor rămaşi acasă asupra celor mai bune modalităţi de a le asigura o viaţă normală şi decentă copiilor lor”, se arată într-un comunicat remis, miercuri, AGERPRES, de Departamentul de Politică Externă şi Relaţia cu Comunităţile Româneşti al PSD.
Social-democraţii precizează că au luat la cunoştinţă cu îngrijorare datele transmise de către Ministerul Muncii privind copiii rămaşi fără unul sau ambii părinţi, după ce aceştia au plecat să muncească în afara graniţelor.
Astfel, MMFPS informează că 59.724 de familii, în care sunt în total 83.658 de copii, au cel puţin un membru plecat la muncă în străinătate, iar 23.924 dintre copii din 16.550 dintre familii au rămas acasă fără niciunul dintre părinţi.
„Cifrele transmise sunt extrem de îngrijorătoare. Cu toate acestea, Ministerul Muncii duce încă o politică incoerentă în privinţa acestor copii, situaţie care persistă de opt ani de zile şi se accentuează permanent”, arată social-democraţii.
PSD susţine că aceşti copii sunt expuşi unei serii se riscuri. „Minorii ai căror părinţi au plecat la muncă peste graniţe pot fi expuşi exploatării prin muncă sau riscă să fie vânduţi unor reţele de traficanţi, sunt nefericiţi, se simt singuri, neiubiţi şi neglijaţi şi pot cădea foarte uşor pradă depresiilor. Se constată în mod practic creşterea numărului copiilor care au probleme cu legea, a rezultatelor şcolare care sunt de cele mai multe ori mediocre spre scăzute, a absenteismului de la şcoală şi a educaţiei precare”, precizează social-democraţii.
Ultima ora:

ObservatorTheodor Paleologu: Un nou podcast al Casei Paleologu – „D’ale antropologiei” cu Alec Bălășescu.

PoliticKelemen Hunor: Politică trebuie să faci într-un singur moment, când te pregăteşti de alegeri

EconomieRamona Jurubiță: „Toate trendurile care erau latente s-au accelerat și sunt vizibile acum. Noi le vedem”

ExternOvidiu Nahoi: Lungul drum către „normalizare” între Serbia și Kosovo

SocialVlad Mixich: Nu mai am nicio îndoială că trăim acel punct istoric de inflexiune care este egalat ca importanță doar de evenimente ca descoperirea roții, a scrisului sau a electricității

EvenimenteAndreea Paul: Despre VIITORUL copiilor noștri

CulturaFlaviu George Predescu: Scriere creativă Verbum, la Cugir – Un veritabil schimb de idei între generații

EditorialAlexandru Lăzescu: Cum a apărut criza bancară din America și cum ne-ar putea afecta
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe