Ana Iosif
Publicat în 5 martie 2012, 08:38 / 263 elite & idei

Putin – aproape preşedinte

Putin – aproape preşedinte
+ Extern

Vladimir Putin a câştigat alegerile prezidenţiale de duminică din Rusia cu 63,9 la sută din voturi, potrivit rezultatelor anunţate după numărarea a aproximativ tuturor voturilor, relatează AFP.

Putin a obţinut 63,9 la sută după numărarea buletinelor din 98,47 la sută din birourile de vot, potrivit datelor anunţate de Comisia Electorală Centrală.
Comunistul Ghennadi Ziuganov obţine 17,18 la sută din voturi, liberalul Mihail Prohorov – 7,7 la sută, populistul Vladimir Jirinovski – 6,24 la sută, iar candidatul de centru, Sergehi Mironov, 3,84 la sută.

Rata de participare a atins 64 la sută.

După anunţul triumfului, Putin a apărut, ieri seara, în faţa a circa 100.000 de susţinători reuniţi în apropiere de Kremlin, cu obrazul brăzdat de o lacrimă.
imediat, problema care agita deja blogosfera era: chiar a plâns?
Lacrimile „erau adevărate, dar din cauza vântului”, a răspuns Putin, dar nimeni nu a apreciat explicaţia. „Vova (diminutiv de la Vladimir, n.red.), Moscova nu crede în lacrimi”, scrie pe Twitter bloggerul Slavik Zehner, referindu-se la titlul celebrului film sovietic din anii ’80.

Aleksei Navalni, una dintre figurile opoziţiei care protestează la Moscova din decembrie, a reacţionat şi el cu ironie. „Astăzi, liderul nostru a avut un motiv bun pentru a plânge”, a declarat el la postul independent de televiziune Dojd. „A privit în jurul lui şi a zis: Dumnezeule, ce am făcut?”, a adăugat el.

Vladimir Putin, premier din 2008, a părăsit Kremlinul în acelaşi an deoarece Constituţia nu îi permitea să efectueze mai mult de două mandate consecutiv.

El l-a propulsat pe subordonatul său Dmitri Medvedv la preşedinţie, iar acesta din urmă a renunţat la un nou mandat prezidenţial în favoarea mentorului său.
O reformă constituţională a ridicat mandatul de la patru la şase ani, astfel că Putin va avea dreptul să se prezinte şi la alegerile din 2018 şi să se menţină la putere până în 2024.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe