Matei Bogdan
Publicat în 3 mai 2023, 17:12 / 118 elite & idei

Radu Burnete: Raportul Băncii Mondiale despre reformarea sistemului de taxe din România

Radu Burnete: Raportul Băncii Mondiale despre reformarea sistemului de taxe din România

Haideți să vedem ce spune raportul Băncii Mondiale despre reformarea sistemului de taxe din România. Raportul nu este încă public deși ar trebui să fie dacă politicienii au început să scurgă de acolo selectiv informații. Le mulțumesc spiridușilor care au făcut să ajungă și la mine acest document considerând că cei care plătesc taxele trebuie să fie parte din discuție chiar și atunci când în opinia unora sunt și parte din problemă. Eu nu pot să-l fac public, dar cine are puterea ar trebui să o facă pentru ca dezbaterea să se poarte cu același nivel de informație. Raportul are 100 de pagini, nu am cum să-l rezum, dar las mai jos ce mi-a atras atenția, fără să intervin editorial. O fi bine, o fi rău, o fi corect asta este pentru altă postare/discuție. Doar două remarci de la mine la final. Deci din concluziile Băncii Mondiale:

📌România are printre cele mai mici venituri fiscale din UE (penultimul loc) raportat la PIB (26.3%) datorită unui sistem fiscal cu tratament preferențial extins, excepții pentru diferite categorii de lucrători și microîntreprinderi, cote reduse de TVA pentru foarte multe bunuri și servicii și un impozit pe venit mic. Sistemul fiscal românesc are o bază prea mică (adică nu toată lumea plătește), este distorsionat de toate facilitățile fiscale și pe alocuri este chiar regresiv (povara fiscală este mai mare pe cei cu venituri mici – proporțional). Există spațiu pentru a redesena politica fiscală chiar și fără prea mari creșteri de taxe deși BM ne recomandă să reflectăm la impozitul progresiv.

📌Banca spune destul de clar că reforma sau schimbarea cotelor de impozit nu este suficientă dacă nu vine la pachet cu reforma și digitalizarea ANAF, cu îmbunătățirea modului în care sunt cheltuiți banii publici și cu reformele esențiale din PNRR privind salariile din zona publică, bugetarea pe bază de programe și reforma sistemului de pensii (inclusiv cele speciale). Mai spune Banca că e necesar ca Ministerul de Finanțe să dezvolte competențe analitice suplimentare.

📌BM consideră că taxarea muncii trebuie să fie mai echitabilă în România fie prin introducerea unor cote progresive sau prin regândirea actualului sistem, dar în așa fel încât povara fiscală totală pe salariile mici să scadă și pe cele mai mari să crească.

📌Banca propune eliminarea facilităților pentru IT, construcții și agricultură. BM propune și eliminarea contribuției pentru asigurări de sănătate (cea de 10%) și finanțarea sistemului de sănătate de la bugetul general (sigur, prin creșterea altor taxe dacă la asta renunțăm).

📌BM ne spune să taxăm mai mult proprietățile și la valoare lor de piață, să restrângem facilitățile pentru microîntreprinderi (în clipa de față doar 4% din companiile din RO plătesc impozit pe profit, restul plătesc impozit pe micro). BM propune să renunțăm la majoritatea cotelor reduse de TVA. Raportul consideră că atât impozitul pe micro e prea mic (ar trebui să fie mai aproape de 2% din CA) cât și cel pe profit pentru marile companii care după facilități și deductibilități pot ajunge să plătească mai puțin decât acel 15% agreat la nivel global de OECD.

📌Banca sugerează să umblăm și la alte taxe care în opinia ei nu își ating scopul cum sunt scutirea pentru profitul reinvestit, pentru R&D sau scutirile făcute în încercarea de a recapitaliza companiile mici. Mai spune BM să creștem impozitul pe dividende la 10% ca să fie în linie cu impozitul pe venit.

📌Banca prezintă și câteva scenarii pentru a crește ceea ce ei numesc echitate și progresivitatea sistemului fie prin introducerea cotei progresive, fie prin păstrarea cotei unice și o combinație de creșteri și deductibilități.

📌Banca spune foarte clar că ceea ce propune este un ansamblu unitar, nu un meniu din care să alegem ce ne convine și mai spune că Ministerul de Finanțe are nevoie de niște modele mai sofisticate cu care să analizeze diferitele propuneri. Banca mai spune că aceste reforme ar trebui decise curând, dar perioada de intrare în vigoare să fie 2025-2028 pentru a da timp economiei să se ajusteze și ANAF-ului să se reformeze, deci nu ne îndeamnă să facem ceva peste noapte!

Nu e un rezumat perfect. Sper să avem raportul public pentru toată lumea și să discutăm pe el cât mai curând. Cele două idei pe care aș vrea eu să le subliniez fără a intra pe fond:

📍Nu putem face o reformă a sistemului fiscal fără o reformă a administrației fiscale pe care am tot amânat-o. Gradul de informalitate și de evaziune din economie trebuie să scadă. Echitatea nu poate veni doar din nivelul cotelor de impozitare dacă mereu există părți semnificative ale economiei la gri și negru care nu își plătesc taxele. Mi-aș dori să începem o discuție așezată.

📍Cred că actuala coaliție ar trebui să pună bazele unui grup de politicieni și experți care în următoarele 6 luni să discute și să asculte pe toată lumea. Banca Mondială nu le știe pe toate, dar are avantajul unui terț care nu are parti-pris și de la analiza ei se poate pleca în discuții. Politicieni trebuie să înțeleagă că nu e bine să facă modificări substanțiale fără un astfel de proces, dar nici nu trebuie să asculte de cine zbiară mai tare. Trebuie însă să asculte. Mai mult, este necesar un echilibru între politicienii care spun că trebuie să plătim în plus și contribuabilii care întreabă ce ați făcut până acum cu banii noștri fiindcă primii tind să evite mereu această a doua parte. Dezbatem prea mult despre cum nu colectăm suficient și prea puțin despre cum nu cheltuim eficient.

Ultima ora:

ObservatorIulian Chifu: Occidentul nu mai poate exclude perspectiva unui război de mare intensitate, îndelungat, pe scara largă, ca cel din Ucraina

PoliticMarcel Ciolacu: Avem nevoie de parteneri de anvergura Google pentru cloud / Suntem un mediu economic stabil

EconomieRemus Pricopie participă la reuniunea Consiliului Superior al Institutului Universitar European de la Florența

ExternIulian Chifu: Occidentul nu mai poate exclude perspectiva unui război de mare intensitate, îndelungat, pe scara largă, ca cel din Ucraina

SocialMihai Toader-Pasti: Mie îmi place România mai mult ca oricând

EvenimenteGrațian Mihăilescu: Am fost la International Climate Neutral Cities Conference pentru a vorbi despre munca noastră din România

EditorialCristian Grosu: Banalul dolar și conștiința europeană

CulturaCristina Popescu: Romfilatelia a introdus în circulație, în ziua de Moș Nicolae, emisiunea de mărci poștale Ziua DarurilorClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe