Adriana
Publicat în 2 mai 2018, 11:25 / 118 elite & idei

Radu Carp: Alegerile prezidenţiale din 2019 – prima rundă la Ierusalim, Washington şi Bruxelles

Radu Carp: Alegerile prezidenţiale din 2019 – prima rundă la Ierusalim, Washington şi Bruxelles
+ Observator

În politica externă românească apar periodic anumite teme în legătură cu care, inevitabil, este nevoie de asumarea unui punct de vedere care nu poate satisface simultan Uniunea Europeană şi SUA. Cele două obiective fundamentale de politică externă ale României, necesitatea de a aborda un comportament fundamental pro-european şi cea a dezvolta Parteneriatul Strategic cu SUA, nu pot fi avute în vedere uneori simultan.

De la venirea la putere a guvernului PSD-ALDE în decembrie 2016, temele de politică externă au fost întrucâtva convergente între majoritatea guvernamentală şi Preşedintele României. Nu au fost foarte multe teme importante pe agendă, iar divergenţele UE-SUA s-au manifestat în domenii oarecum ezoterice pentru România (TTIP). A existat un moment în care deosebirile Guvern-Preşedinte ar fi putut să fie exacerbate, participarea la iniţiativa Summitul Celor Trei Mări care a avut un moment de vârf prin participarea Preşedintelui Trump la summit-ul de la Varşovia în iulie 2017. Cum România a anunţat că doreşte să găzduiască al treilea summit al acestei iniţiative, dezbaterea publică s-a estompat. Între timp, Liviu Dragnea a devenit din ce în ce mai convins să candideze la alegerile prezidenţiale din 2019, iar iniţiativele SUA care nu sunt convergente cu poziţia Franţei sau Germaniei s-au înmulţit. Un conflict major Dragnea-Iohannis pe teme de politică externă devenise astfel oarecum inevitabil.

Liviu Dragnea are în prezent un obiectiv foarte clar: subminarea poziţiei Preşedintelui ca principal actor de politică externă. Demersul său este însă foarte riscant, încât această subminare trebuie să aibă efecte la nivelul personal al lui Klaus Iohannis, fără a afecta prerogativele prezidenţiale în sine. Liviu Dragnea nu este Erdogan care a transformat instituţia prezidenţială în una puternică ulterior preluării funcţiei, după ce transformase poziţia de prim-ministru într-una importantă pe durata mandatului său, nu este nici fostul preşedinte şi prim-ministru al Armeniei Sarkissian care a încercat aceeaşi transformare de regim, în funcţie de interesele sale personale. Liviu Dragnea este adeptul unui regim semi-prezidenţial. Vrea să fie ales şi să conducă cu ajutorul unei majorităţi parlamentare cu care să nu fie în conflict. Dorinţa sa este ca Preşedintele Iohannis să nu îşi exercite prerogativele constituţionale, pentru a arăta că acesta nu mai merită un al doilea mandat. Justiţia, politica externă, elaborarea de strategii etc. – toate aceste domenii sunt subminate sistematic. Terenul pare a fi fertil – Iohannis este adeptul unui regim semi-prezindenţial parlamentarizat, modelul său nu este cel al „preşedintelui-jucător”.

Accentul pe mutarea Ambasadei României la Ierusalim este tema perfectă pentru a submina prerogativele constituţionale ale Preşedintelui Iohannis şi pentru a diviza opoziţia.

Pentru a conta în alegerile prezidenţiale, nu este suficient să fii mai bun sau mai activ decât adversarul prezumtiv şi nici măcar să fii sprijinit de o forţă politică redutabilă. Întrucât există două tururi de scrutin, iar adversarii se pot replia în spatele unui adversar în turul doi, este nevoie de dezbinarea totală a forţelor politice care îl sprijină pe contracandidat. Această dezbinare poate fi produsă cel mai eficient prin preluarea temelor adversarului. Este cea mai sigură strategie, cea care nu dă greş niciodată. Liviu Dragnea s-a arătat un susţinător al referendumului pentru familia tradiţională; a declarat că susţine Unirea Basarabiei cu România; susţine mutarea Ambasadei României la Ierusalim.

Toate aceste teme, susţinute în mod tradiţional de partidele de centru-dreapta, sunt preluate de un partid de stânga. Testul major al partidelor de centru-dreapta din România este de a afirma cu tărie valorile pe care le promovează, conjunctural, chiar adversarii lor ideologici. Aceste teme au generat clivaje în interiorul PNL, PMP, USR şi al partidului domnului Cioloş (denumirea sa fiind destul de ezoterică). O opoziţie divizată pe marginea temelor sale fundamentale este obiectivul central al lui Liviu Dragnea pentru a împiedica o coagulare a opoziţiei în turul doi al alegerilor prezidenţiale.

Din această perspectivă, accentul pe mutarea Ambasadei României la Ierusalim este tema perfectă pentru a submina prerogativele constituţionale ale Preşedintelui Iohannis şi pentru a diviza opoziţia.

Tema este complicată şi greu de explicat. Pentru a te poziţiona pe această temă, trebuie cunoscută îndeaproape istoria conflictului din Orientul Mijlociu din 1948 până în prezent. Tradiţional, cauza palestiniană a fost îmbrăţişată de stânga, din Europa şi din SUA, în timp ce cauza Israelului a fost tema favorizată de centru-dreapta. Clivajul nu este aşadar între UE şi SUA, ci unul preponderent ideologic. Sunt aduse în discuţie rezoluţii ale Adunării Generale ONU dar se trece cu vederea că acestea erau rezultatul convergenţei între statele foste comuniste şi mişcarea de non-aliniere. Se vorbeşte despre consensul diplomaţiei UE împotriva oricărei mutări a ambasadei unui stat membru UE la Ierusalim dar se uită că doamna Mogherini face parte dintr-un partid de stânga din Italia (Partidul Democrat) care recent a suferit o înfrângere umilitoare în faţa populiştilor de toate orientările.

http://adevarul.ro/news/politica/alegerileprezidentiale-2019-runda-ierusalim-washington-bruxelles-1_5ae6f10bdf52022f7568976c/index.html

 

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis: Nimeni nu trebuie să intre în fibrilații și în panică după votul din Parlamentul britanic. Românii din Marea Britanie să stea liniștiți

PoliticKlaus Iohannis: Nimeni nu trebuie să intre în fibrilații și în panică după votul din Parlamentul britanic. Românii din Marea Britanie să stea liniștiți

EconomieDaniel Dăianu: Principala problemă a României, dar şi a Europei Centrale şi de Est, ţine de riscul de depopulare şi faptul că cei mai buni oameni pleacă din ţările lor

ExternRadu Preda: Tehnologia minciunii

EvenimenteCristian Bușoi, organizator al evenimentului „UE 2019-2024: Cum putem sprijini eliminarea hepatitei virale, în conformitate cu strategia globală a OMS și SDGS ale ONU”

CulturaIonuţ Vulpescu: Domnul Goe la putere, de Ziua Culturii Naţionale

SocialMarian Staş: Dragă +PLUS,

MoldovaArmand Goșu: Victoria lui Andrei Năstase reînvie speranța unei schimbări în Republica MoldovaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe