Adriana
Publicat în 26 aprilie 2017, 19:53 / 171 elite & idei

Radu Carp, despre alegerile din Franta

Radu Carp, despre alegerile din Franta
+ Observator

Radu Carp, secretar executiv al Partidului Naţional Liberal (PNL), dezvăluie care vor fi consecințele rezultatelor primului tur al alegerilor prezidentiale din Franța, unde candidatul de centru, Emmanuel Macron, a obţinut 23,75% din voturi, urmat la mică distanţă de reprezentanta extremei drepte, Marine Le Pen, care a primit 21,53%.

Citiți și UPDATE/ Duel Macron – Le Pen / Rezultate OFICIALE

Într-o declaraţie oferită luni pentru PSnews.ro, Radu Carp a evidențiat semnificaţia luptei strânse dintre cei doi candidați care se va definitiva pe 7 mai, ziua când de rezultatul alegerilor depind atât viitorul Uniunii Europene, cât şi cel al NATO.

„Aceste rezultate marchează o premieră, în sensul că niciunul dintre candidații partidelor tradiționale de stânga și de dreapta nu s-a calificat în turul al doilea. Se repetă, într-un fel, istoria de la alegerile din Austria, unde la fel, în premieră, niciun candidat al partidelor naționale nu s-a calificat în turul doi. Se pare că există o tendință în democrațiile occidentale de a avea acești acdidați de centru care nu își asmă o ideologie clară. Asta nu înseamnă declinul ideologiilor clasice, ci înseamnă doar faptul că există un rol mai accentuat pentru personalitățile puternice. Avem o premieră, cu doi candidați din afara spectrului tradițional. Ceilalți candidați din turul întâi și- au declarat sprijinul pentru Macron încă din seara zilei de ieri. Deci partidele tradiționale se repliază, într-un fel, pentru candidatul independent. Marine Le Pen nu capătă susținere, cel puțin până în acest moment, din partea vreunui candidat. Probabil că electoratul candidatului de extremă stângă Jean-Luc Mélenchon se va diviza, mulți vor sta acasă, pentru că nu vor avea cu cine să voteze. Există o divizare politică în Franța și în Europa, mult mai profundă”, ne-a dezvălut Radu Carp.

Mai mult: liberalul explică și care sunt motivele din cauza cărora nu face pronosticuri pentru rezultatele turului al doilea din 7 mai.

„Chiar dacă pe hârtie electoratul migrează către anumiți candidați, pe de altă parte am observat că nivelul de absenteism la vot a fost mai ridicat decât în 2012, în primul tur. Eu mă aștept ca la turul al doilea să fie o participare mai redusă decât cea din 2012. Astăzi, Frontul Național arată cu totul altfel, este un partid care face parte din sistemul politic francez recunoscut ca atare, deci mobilizarea împotriva candidatului naționalist este foarte greu de realizat, adică de adus în turul al doilea la vot persoane care nu au votat în turul întâi. Din acest punct de vedere, la o rată a participării egală cu turul întâi, nu cred că se pot face previziuni 100% adecvate. Sigur că Macron este favoritul numărul 1, pentru că, așa cum am spus, mulți dintre ei s-au repliat și i-au acordat spontan sprijinul. Pe de altă parte, nu știm cum vor funcționa aceste rețele de mobilizare în timpul celor două săptămâni, nu știm ce evenimente mai pot avea loc în Franța. Orice atentat terorist poate modifica balanța spre un candidat sau altul. Deci m-aș feri să fac aceste previziuni”, a mai arătat liberalul.
http://psnews.ro/ce-nu-s-a-spus-despre-efectele-rezultatelor-din-franta-radu-carp-avem-o-premiera-exclusiv-171564/

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe