Adriana
Publicat în 16 mai 2018, 10:07 / 45 elite & idei

Radu Carp, explicații cu privire la contextul declarației comune ratate despre mutarea ambasadelor la Ierusalim

Radu Carp, explicații cu privire la contextul declarației comune ratate despre mutarea ambasadelor la Ierusalim
+ Observator

România, Cehia şi Ungaria au blocat planurile de adoptare a unei declaraţii comune a Uniunii Europene prin care se condamna mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. Profesorul Radu Carp explică, într-o postare pe Facebook, contextul declarației comune ratate despre mutarea ambasadelor la Ierusalim. El spune că s-a mai încercat odată consensul în decembrie 2017, dar atunci Ungaria s-a opus. Potrivit Haaretz, România a acceptat invitaţia de a participa la inaugurarea Ambasadei SUA din Ierusalim.

„Știind că este o chestiune sensibilă, de ce a vrut doamna Mogherini să forțeze din nou consensul? Deoarece este o problema ideologică vitală pentru stânga europeană care susține cauza palestiniană”, spune Radu Carp.

Cum trebuia procedat?

„În 2008, atunci când Kosovo și-a declarat independența, omologul doamnei Mogherini, Javier Solana, a decis să existe o consultare a miniștrilor de externe și, întrucât consensul nu era posibil, doar să se ia notă de declararea independenței. Carl Bildt a explicat atunci foarte bine de ce nu s-a luat o poziție, președinția slovenă a acționat în același sens.
Doamna Mogherini acționează însă în forță.
Săptămâna viitoare va avea întâlniri cu miniștrii de externe europeni (francez, britanic, german), apoi cu cel iranian. De ce nu vrea doamna Mogherini să se consulte și cu diplomații SUA? Deoarece vede dosarul iranian din perspectiva ideologică”, mai susține profesorul Radu Carp.

În opinia sa, România a greșit, „deoarece în momentul în care Franța a inițiat declarația comună, ar fi trebuit să aibă consultări bilaterale pentru a află motivele. În această consultare ar fi trebuit implicat și informat și Președintele Iohannis. Decizia trebuia luată abia după aceea. Se putea negocia o declarație care să nu angajeze vreun stat într-un fel sau altul”.

România, Austria, Ungaria şi Cehia au acceptat invitaţia Ministerului israelian de Externe de a participa la ceremonia de deschidere a Ambasadei SUA din Ierusalim, care va avea loc duminică, relatează site-ul cotidianului Haaretz, citat de News.ro.

În total, 30 de state din cele 86 care au misiuni diplomatice în Israel au acceptat invitaţia de a participa la inaugurarea Ambasadei SUA din Ierusalim.

Radu Carp, explicații cu privire la contextul declarației comune ratate despre mutarea ambasadelor la Ierusalim

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis: Ziua Marinei 2018. Președintele a vorbit despre securitatea regională, la cel mai mare spectacol naval al anului

PoliticDaniel Constantin (Pro România): Nu vrem neapărat la guvernare, vrem să contribuim ca acest guvern să-și înceteze mandatul

EconomieSilviu Cerna – Rolul economic al statului: O veche problemă rămasă deschisă

ExternOvidiu Nahoi: Populiștii se pregătesc și ei pentru viitoarea Uniune Europeană

EvenimenteMircea Geoană: La mila sorţii şi la pomana împrejurărilor externe?

CulturaScriitorul Mircea Cărtărescu, la aniversare

SocialRaed Arafat: 41% din maşinile de pompieri pentru intervenţii la incendii au o vechime mai mare de 30 de ani

MoldovaArmand Goșu: Victoria lui Andrei Năstase reînvie speranța unei schimbări în Republica MoldovaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe