Adriana
Publicat în 16 mai 2018, 10:07 / 72 elite & idei

Radu Carp, explicații cu privire la contextul declarației comune ratate despre mutarea ambasadelor la Ierusalim

Radu Carp, explicații cu privire la contextul declarației comune ratate despre mutarea ambasadelor la Ierusalim
+ Observator

România, Cehia şi Ungaria au blocat planurile de adoptare a unei declaraţii comune a Uniunii Europene prin care se condamna mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. Profesorul Radu Carp explică, într-o postare pe Facebook, contextul declarației comune ratate despre mutarea ambasadelor la Ierusalim. El spune că s-a mai încercat odată consensul în decembrie 2017, dar atunci Ungaria s-a opus. Potrivit Haaretz, România a acceptat invitaţia de a participa la inaugurarea Ambasadei SUA din Ierusalim.

„Știind că este o chestiune sensibilă, de ce a vrut doamna Mogherini să forțeze din nou consensul? Deoarece este o problema ideologică vitală pentru stânga europeană care susține cauza palestiniană”, spune Radu Carp.

Cum trebuia procedat?

„În 2008, atunci când Kosovo și-a declarat independența, omologul doamnei Mogherini, Javier Solana, a decis să existe o consultare a miniștrilor de externe și, întrucât consensul nu era posibil, doar să se ia notă de declararea independenței. Carl Bildt a explicat atunci foarte bine de ce nu s-a luat o poziție, președinția slovenă a acționat în același sens.
Doamna Mogherini acționează însă în forță.
Săptămâna viitoare va avea întâlniri cu miniștrii de externe europeni (francez, britanic, german), apoi cu cel iranian. De ce nu vrea doamna Mogherini să se consulte și cu diplomații SUA? Deoarece vede dosarul iranian din perspectiva ideologică”, mai susține profesorul Radu Carp.

În opinia sa, România a greșit, „deoarece în momentul în care Franța a inițiat declarația comună, ar fi trebuit să aibă consultări bilaterale pentru a află motivele. În această consultare ar fi trebuit implicat și informat și Președintele Iohannis. Decizia trebuia luată abia după aceea. Se putea negocia o declarație care să nu angajeze vreun stat într-un fel sau altul”.

România, Austria, Ungaria şi Cehia au acceptat invitaţia Ministerului israelian de Externe de a participa la ceremonia de deschidere a Ambasadei SUA din Ierusalim, care va avea loc duminică, relatează site-ul cotidianului Haaretz, citat de News.ro.

În total, 30 de state din cele 86 care au misiuni diplomatice în Israel au acceptat invitaţia de a participa la inaugurarea Ambasadei SUA din Ierusalim.

Radu Carp, explicații cu privire la contextul declarației comune ratate despre mutarea ambasadelor la Ierusalim

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis: Nimeni nu trebuie să intre în fibrilații și în panică după votul din Parlamentul britanic. Românii din Marea Britanie să stea liniștiți

PoliticKlaus Iohannis: Nimeni nu trebuie să intre în fibrilații și în panică după votul din Parlamentul britanic. Românii din Marea Britanie să stea liniștiți

EconomieDaniel Dăianu: Principala problemă a României, dar şi a Europei Centrale şi de Est, ţine de riscul de depopulare şi faptul că cei mai buni oameni pleacă din ţările lor

ExternRadu Preda: Tehnologia minciunii

EvenimenteCristian Bușoi, organizator al evenimentului „UE 2019-2024: Cum putem sprijini eliminarea hepatitei virale, în conformitate cu strategia globală a OMS și SDGS ale ONU”

CulturaIonuţ Vulpescu: Domnul Goe la putere, de Ziua Culturii Naţionale

SocialMarian Staş: Dragă +PLUS,

MoldovaArmand Goșu: Victoria lui Andrei Năstase reînvie speranța unei schimbări în Republica MoldovaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe