OraNoua.ro
Publicat în 8 februarie 2017, 16:28 / 236 elite & idei

Radu Carp: Guvernul Grindeanu folosește minciuna în relația cu Comisia Europeană

Radu Carp: Guvernul Grindeanu folosește minciuna în relația cu Comisia Europeană

PNL consideră că punctul de vedere al Guvernului Grindeanu care a fost înaintat Comisiei Europene cu privire la modificările legislației penale este o încercare de a ascunde adevărul, afirmă secretarul executiv al PNL Radu Carp.

„Referitor la punctul de vedere al Guvernului Grindeanu care a fost înaintat public Comisiei Europene despre modificările legislației penale care stau la baza protestelor pe deplin justificate din ultimele zile, PNL consideră că este vorba de o încercare de a ascunde adevărul și a pune în prim-plan minciuna. Prin acțiunile sale, actualul Guvern și-a pierdut orice legitimitate internă și orice credibilitate internațională. Situația din România este bine cunoscută pe plan extern. Poziția vicepreședintelui Comisiei Europene Timmermans, cea a purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat Mark Toner, poziția comună a ambasadelor SUA, Germaniei, Canadei, Finlandei, Olandei și Franței la București, pozițiile exprimate în cadrul Parlamentului European condamnă încercările actualului Guvern de a submina modul de funcționare al statului de drept. Situația din România, protestele împotriva acestor măsuri arbitrare, sunt relatate obiectiv de mass-media internațională. În loc să participe la un dialog deschis referitor la soluțiile de respectare a democrației și statului de drept, Guvernul Grindeanu folosește minciuna în relația cu Comisia Europeană”, spune Radu Carp.

El susține că afirmația premierului potrivit căreia grațierea este o măsură pe deplin justificată datorită faptului că „există deja o procedură în cadrul CEDO care se referă la o decizie pilot privind supraaglomerarea din închisorile române” este falsă.

„Președintele CEDO a afirmat în mod oficial că există o paletă largă de opțiuni pentru a rezolva această problemă, nu doar grațierea unor deținuți. De asemenea, primul-ministru minte atunci când afirmă că România va fi penalizată cu 80 de milioane de euro pe an dacă nu se aprobă grațierea. Cunoaște oare primul-ministru data și conținutul deciziei-pilot CEDO, înainte ca aceasta să fie redactată?!”, afirmă liberalul.

Potrivit lui Carp, argumentul premierului Grindeanu conform căruia măsurile luate de Guvern armonizează legislația penală cu deciziile Curții Constituționale este „o minciună”, adăugând că CCR a decis că o sintagmă din definirea abuzului în serviciu este neconstituțională.

„Armonizarea Codului penal cu Constituția constă în neaplicarea acestei prevederi, nu este nevoie de nicio altă modificare privind natura infracțiunii”, spune liberalul.

El susține că „minciuna cea mai mare” din scrisoarea prim-ministrului adresată Comisiei Europene este aceea că prin măsurile luate Guvernul vrea să transpună Directiva 343/2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale.

„Domnul Grindeanu se contrazice flagrant de două ori. Prima contradicție se referă la cum se împacă necesitatea de a transpune această Directivă până la 1 aprilie 2018 cu urgența ordonanței, invocată tot de Guvern? A doua contradicție se referă la normele adoptate de Guvern care nu folosesc nici măcar un cuvânt din conținutul acestei Directive”, afirmă Carp.

El precizează că PNL va informa instituțiile europene, statele cu care România are parteneriate solide, precum și mass-media internațională asupra „abuzurilor Guvernului Grindeanu, precum și asupra modului mincinos în care se încearcă prezentarea situației din România”.

„Totodată, solicităm demisia tuturor membrilor Guvernului responsabili de transmiterea de date false Comisiei Europene”, conchide liberalul.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe