Adriana
Publicat în 12 iunie 2019, 08:08 / 42 elite & idei

Radu Carp: Noul condominiu. De la Meseberg la Minsk cu escală la Chişinău şi Moscova

Radu Carp: Noul condominiu. De la Meseberg la Minsk cu escală la Chişinău şi Moscova
+ Observator

Varşovia, primele zile ale lunii septembrie 1939. Aviaţia germană bombardează puternic oraşul, armata poloneză este în retragere. Locuitorii capitalei se consolează cu ideea că puterile aliate au declarat război Germaniei naziste, iar graniţa de est este sigură.

O consolare care nu a durat prea mult: la 17 septembrie Armata Roşie trece graniţele de est ale Poloniei. Apare desigur întrebarea: cum a fost posibil? De ce Polonia nu a fost apărată, lăsată să gestioneze doar situaţia din Vest? Nu se ştia la acea perioadă că cele două invazii, germană si sovietică, au fost minuţios corelate. Cele două state semnaseră Pactul Ribbentrop-Molotov prin care şi-au împărţit reciproc sferele de influenţă în Europa de Est.

Meseberg, iunie 2010. Cancelarul Angela Merkel şi Preşedintele rus Dimitri Medvedev semnează un Memorandum prin care UE şi Federaţia Rusă se angajează să coopereze pentru rezolvarea situaţiei din Transnistria.

Minsk, februarie 2015. Preşedinţii Federaţiei Ruse, Franţei, Ucrainei şi Cancelarul Germaniei semnează un acord de pace referitor la estul Ucrainei. Cel din urmă stat se angajează să legifereze în sensul auto-guvernării locale. Poroşenko nu îndeplineşte promisiunea pe care a asumat-o.

Viena, mai 2019. Partidele populiste prezintă un real pericol la adresa stabilităţii Uniunii Europene.Se apropie vertiginos alegerile europene. Brusc, vice-cancelarul Strache de la partidul populist FPÖ cade victimă unei afaceri de corupţie. Cine l-a urmărit, cine a filmat scenele din Ibiza? Nu pare a fi implicarea ruşilor… Federaţia Rusă avea, dimpotrivă, interesul raţional ca FPÖ să câştige cât mai multe voturi la alegerile europene şi să fie un pivot al forţelor politice populiste în noul Parlament European. Rezultatul s-a văzut: Strache a demisionat, guvernul Kurz a trebuit să demisioneze. Populiştii au suferit un recul la alegerile europene. Şi totuşi….metoda seamănă foarte mult cu binecunoscutele acţiuni de tip kompromat practicate de Federaţia Rusă. Să fi fost vorba oare de o înţelegere între Rusia şi UE, care avea interesul de a limita accesul partidelor populiste şi pentru a crea premisele unei colaborări între partidele europene mainstream? Ce a cerut în acest caz Federaţia Rusă la schimb?

Ucraina, mai 2019. Poroşenko pierde alegerile prezidenţiale, câştigate de un outsider în politică, actorul Zelenski. Principala problemă pe care o are de rezolvat este situaţia din Lugansk şi Doneţk. Federaţia Rusă insistă pe federalizare. Va începe Zelenski aplicarea acordului Minsk 2 legat de auto-guvernare? Deocamdată, nicio poziţie clară. Deocamdată.

Chişinău, februarie 2019. Alegerile parlamentare generează un Parlament compus în principal din 3 forţe politice total opuse: PSRM, controlat de la Moscova, alianţa ACUM, pro-europeană şi PDM, partidul oligarhului Plahotniuc. Orice alianţă între două din cele trei forţe politice pare exclusă. În acest context, încă de la sfârşitul lunii februarie, apar diferite analize, pe filieră germană, care insistă asupra necesităţii unei alianţe ACUM-PSRM. O alianţă imposibilă, infirmată categoric de socialişti şi pro-europeni deopotrivă.

Chişinău, iunie 2019. Termenul limită de formare a unei majorităţi parlamentare se apropie. Curtea Constituţională încă nu a decis care este acest termen. Pe data de 3 iunie, desant fără precedent la Chişinău: comisarul Hahn, emisarul Kremlinului, Kozak, reprezentantul Departamentului de Stat. S-ar spune că la Chişinău se face un remake după Teheran 1943. Toţi actorii importanţi în rezolvarea situaţiei din Republica Moldova au acelaşi mesaj: front comun anti-oligarhic, de la Est la Vest. Nu contează deosebirile de viziune geopolitică. Există un scop comun, trebuie realizată rapid o alianţă politică. Brusc, ACUM şi PSRM se activează, iau decizii, organizează o şedinţă a Parlamentului. Este ales speakerul Parlamentului de la PSRM, prim-ministrul de la ACUM. Se votează rapid noul guvern. Plahotniuc reacţionează prin intermediul Curţii Constituţionale, pe care o controlează. Toate actele noii majorităţi sunt declarate neconstituţionale. UE declară legitim noul Guvern, la fel şi Federaţia Rusă, o zi mai târziu.

 

https://m.adevarul.ro/international/europa/noul-condominiu-meseberg-laminsk-escala-chisinau-moscova-1_5cfe96f4892c0bb0c6389a29/index.html

Ultima ora:

ObservatorDragoș Preda: Invitație pentru Membrii Club Romania

PoliticTanase Stamule: O grămadă de guguștiuci comentează pe Facebook despre faptul că a picat moțiunea

EconomieBogdan Chiriţoiu, despre prevenţie şi amenzi: Biserica se chinuie de 2.000 de ani să ne îndrepte, dar fără să ai şi o bâtă nu îi corectezi pe oameni

ExternAlexandru Grumaz: Marea Neagră, de la „lac rusesc“ la spaţiu de securitate al Europei

EvenimenteDragoș Preda: Invitație pentru Membrii Club Romania

CulturaIoan-Aurel Pop: Eminescu – valoarea absolută a culturii româneşti

SocialSever Voinescu: Ghidul Andrei Șerban

MoldovaIulian Chifu: La Chişinău – majoritate de coaliţie, fără cheie de control şi fără frâneClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe