Adriana
Publicat în 15 noiembrie 2017, 12:32 / 645 elite & idei

Radu Carp: Președintele Dodon a dovedit că nu privește România ca fiind un partener, un prieten

Radu Carp: Președintele Dodon a dovedit că nu privește România ca fiind un partener, un prieten
+ Moldova • + Observator

Despre actualele relații moldo-române, în dialog cu un analist politic de la București.

Pentru că există o colaborare pe linie de partid între Partidul Social Democrat din România și Partidul Democrat din R. Moldova, ar trebui să câștige cetățenii, dar multe din proiectele comune se implementează cu întârziere. Declarația a făcut-o doctorul în științe politice din România, Radu Carp, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Radu Carp: „E puțin paradoxal, pentru că, sincer, m-aș fi așteptat, dat fiind faptul că la putere la Chișinău este un partid care are o relație foarte bună cu Partidul Social Democrat, care este la putere în România, m-aș fi așteptat ca pe această linie strict politică cele două guverne să se apropie mai mult. Din păcate însă, în afară de vizita la Chișinău a domnului Tudose din acest an și dacă adaug, mă rog, elementele care s-au succedat din punctul de vedere al ajutorului constant pe care România îl acordă Republicii Moldova din punct de vedere financiar, alte probleme n-au putut fi finalizate, de exemplu, ședința comună de guvern între România și Republica Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași pe 28 noiembrie s-a amânat. Deși nu avem o poziție oficială a Guvernului României, probabil datorită ultimelor evoluții din România unde orice apariție a liderilor PSD și a primului ministru nu a fost una foarte fericită. Probabil s-au gândit că la Iași, unde primarul este oarecum disident față de linia partidului, are și el, la rândul său, anumite probleme. Președintele Consiliului județean acolo e din partea PSD și are anumite probleme în justiție și s-au gândit că probabil ar fi mai bine să amâne.”

Europa Liberă: Dar ce probleme ar trebui să se regăsească prioritar pe agenda celor două cabinete de miniștri de la Chișinău și București?

Radu Carp: „Agenda este foarte încărcată. În primul rând, ar trebui să fie foarte clar care sunt acele proiecte strategice pe care România le are în Republica Moldova și cum privesc cele două țări viitorul lor în Europa, potrivit ultimelor evoluții. Am văzut, de exemplu, intenția „Transgaz” de a cumpăra o parte din acțiunile operatorului din Republica Moldova și înțeleg că este nevoie de a crea o societate pe acțiuni în Republica Moldova…”

Europa Liberă: Pentru a fi pus în funcțiune gazoductul Iași-Chișinău…

Ar trebui să fie foarte clar care sunt acele proiecte strategice pe care România le are în Republica Moldova și cum privesc cele două țări viitorul lor în Europa

Radu Carp: „Pentru gazoductul respectiv, exact. Un proiect care stagnează de foarte multă vreme, din vina ambelor țări, nepermis de mult într-o perioadă în care vedem că pe plan global se construiesc autostrăzi de 100 km în șase luni, noi nu reușim să construim un gazoduct de câteva sute de kilometri din 2010, de când s-a luat decizia aceasta de comun acord de președinții celor două țări la acea perioadă. Deci, sunt multe probleme restante.”

Europa Liberă: S-a vorbit mult și despre proiecte energetice, pentru că în așa fel Republica Moldova ar putea să-și diversifice resursele energetice, să nu depindă doar de Federația Rusă.

Radu Carp: „Federația Rusă are acest instrument de a pune presiune pe Republica Moldova, ceea ce nu se întâmplă în România unde, să zicem, producția și folosirea energiei este mult mai diversificată. Deci, din acest punct de vedere, problemele Republicii Moldova sunt foarte bine înțelese la București, dar încă nu s-a ajuns la un punct de vedere comun cum ar putea să contribuie România la reducerea acestei dependențe. Am văzut că statele baltice, Polonia mizează pe acest gaz lichefiat din Statele Unite, dar și acolo sunt probleme. Vedem ce se întâmplă în zona Golfului, o zonă care devine din ce în ce mai tensionată. Acel gaz lichefiat ar fi urmat să vină pe acea rută, vedem conflictul între Iran și Liban și Arabia Saudită, Yemen. Deci, toate astea au o influență și asupra regiunii în care suntem. Ce cred eu că este important? Este ca Republica Moldova să ia o decizie strategică, să stabilească un plan pe termen lung, cât anume dorește să renunțe la această dependență, procentual în câți ani, fără să renunțe să mai, doar să enunțe un asemenea obiectiv. Cred că trebuie de mers mai concret. Din câte știu…”

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: David Popovici a reușit! A devenit campion mondial la 100 de metri liber și atinge la doar 17 ani o performanță neegalată timp de 49 de ani

PoliticMarco Badea: 119 de zile de când Vladimir Putin a început războiul în Ucraina

EconomieSergiu Manea: Gândirea digitală înseamnă inclusiv să recunoşti foarte repede când eşti pe o cale greşită şi să înveţi din asta | Conferinţa Microsoft Envision România

ExternCristian Unteanu: Care este statutul exact al „luptătorilor străini” din Ucraina? Sunt şi români printre ei?

SocialSorin Ioniţă: Misiunea statului în lumea civilizată e să se ocupe de mediocrităţi ca mine, nu de genii

EvenimenteCiprian Stanescu: Despre economie circulara pe termen lung

CulturaMireille Rădoi: Studii despre Imperiul Bizantin la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

EditorialAlexandru Grumaz: IAR Ghimbav a jucat la două capete în ceea ce privește elicopterele Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe