OraNoua.ro
Publicat în 19 martie 2014, 16:02 / 237 elite & idei

Radu Carp: Referendumul privind statutul Crimeei este neconstituțional, Declarația de independență a Republicii Autonome Crimeea este nulă și ilegitimă

Radu Carp: Referendumul privind statutul Crimeei este neconstituțional, Declarația de independență a Republicii Autonome Crimeea este nulă și ilegitimă

PDL consideră că referendumul care va fi organizat pe teritoriul Regiunii Autonome Crimeea pe data de 16 martie nu are fundament în Constituția Ucrainei și, în consecință, rezultatul acestei consultări populare nu poate fi recunoscut ca fiind valid nici de către Ucraina și nici de către comunitatea internațională.

PDL consideră, de asemenea, nulă și ilegitimă decizia Parlamentului Regiunii Autonome Crimeea de a adopta Declarația de independență a Republicii Autonome Crimeea și a orașului Sevastopol.

Decizia de a organiza un referendum, precum si adoptarea acestei Declarații au fost luate în contextul unei agresiuni militare asupra Crimeei și în condițiile în care pe data de 27 februarie Parlamentul Regiunii Autonome Crimeea a fost ocupat de forțe para-militare. Nu poate exista exprimare a voinței libere a reprezentanților aleși ai acestei regiuni în aceste condiții, drept pentru care orice act adoptat ulterior datei de 27 februarie este lovit de nulitate și lipsit de orice legitimitate.

‘Comisia de la Veneția va constata încălcarea Constituției Ucrainei prin organizarea acestui referendum, fiind sesizată în acest sens de autoritățile ucrainene. Ucraina și Federația Rusă, ca state membre ale Consiliului Europei, trebuie să ia în considerare opinia Comisiei de la Veneția’, consideră Radu Carp, ministru al Afacerilor Externe în Guvernul Alternativă.

Radu Carp consideră, de asemenea, că ‘observatorii OSCE trebuie să aibă acces liber pe teritoriul Regiunii Autonome Crimeea pentru a stabili pretinsele încălcări ale legii de către forțele para-militare care au ocupat această regiune. Concluziile OSCE și ale Comisiei de la Veneția trebuie aplicate și respectate întocmai pentru a restabili încrederea între populația majoritară și cea minoritară și pentru a asigura deplina aplicare a legilor și Constituției Ucrainei, precum și a instrumentelor dreptului internațional’.

Departamentul de comunicare al PDL

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe