OraNoua.ro
Publicat în 30 octombrie 2013, 19:52 / 177 elite & idei

Radu Carp vorbeste despre Acordul de liber-schimb UE — Canada

Radu Carp vorbeste despre Acordul de liber-schimb UE — Canada

‘Ministrul Corlățean a vorbit în numele Parlamentului României, fără a consulta grupurile parlamentare și nici măcar diplomații din ministerul pe care îl conduce atunci când a spus că legislativul de la București ar putea să voteze împotriva ratificării Acordului de liber-schimb dintre Uniunea Europeană și Canada. Printr-o asemenea declarație iresponsabilă, ministrul Corlățean a compromis munca de durată a unor diplomați de carieră din cadrul MAE care au participat la negocierile bilaterale privind renunțarea la obligativitatea vizelor pentru cetățenii români care călătoresc în Canada’, susține Radu Carp, secretar executiv al PDL și ministru de externe în Guvernul Alternativă. Potrivit lui Radu Carp, ministrul Corlățean a făcut o legătură forțată între cele două teme — ratificarea acordului și renunțarea la vize — iar această abordare aduce prejudicii României.

‘Comparația cu Republica Cehă este neinspirată și denotă o cunoaștere superficială a relațiilor dintre acest stat și Canada, motivul poziției Canadei de continuare a regimului de vize fiind numărul mare de cetățeni cehi de etnie romă care solicită azil în Canada și ale căror aplicații sunt refuzate’, arată Radu Carp. El subliniază că, prin declarațiile sale, ministrul Corlățean aduce prejudicii intereselor economice ale României deoarece, prin acest Acord, Canada elimină barierele în calea exporturilor de mașini produse în UE, printre care și Dacia. De asemenea, Canada și-a manifestat întreaga disponibilitate de a renunța la regimul de vize pentru cetățenii români, potrivit unui calendar comun stabilit, chiar și în contextul acestor condiționări forțate, arată secretarul executiv al PDL.

‘În ianuarie 2012 domnul Corlățean se declara împotriva corelării dosarului Schengen cu ratificarea aderării Croației la UE în Parlamentul României. Instalat în fruntea MAE, domnul Corlățean face exact ceea ce condamna categoric cu un an înainte. Un asemenea comportament politicianist exclude orice abordare cu mijloace diplomatice a unor teme care țin de interesul național. Solicităm public o poziție a primului-ministru Victor Ponta prin care să fie dezavuate declarațiile ministrului Corlățean referitoare la ratificarea Acordului de liber-schimb UE — Canada’, adaugă Radu Carp.

Ultima ora:

ObservatorHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmpla

PoliticLudovic Orban: La nivelul primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale

EconomieSilviu Cerna: Pericolele populismului macroeconomic

ExternClara Volintiru: Taking stock of ‘election season’ in the Eastern Partnership countries

SocialCiprian Negură: Micro-sesiune marca Skills Of The Future

EvenimenteIon M.Ioniţă, Iulian Fota: Dezbatere Historia Live – Rusia şi Turcia în Nagorno-Karabah, consecinţele războiului

CulturaCristina Popescu: Nuduri în pictura românească

EditorialHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmplaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe