OraNoua.ro
Publicat în 21 iunie 2017, 17:52 / 300 elite & idei

Radu Crăciun: Chiar și cei care consideră că prosperitatea a crescut au convingerea că România nu și-a atins potențialul de creștere

Radu Crăciun: Chiar și cei care consideră că prosperitatea a crescut au convingerea că România nu și-a atins potențialul de creștere

Prosperitatea economică a crescut, dar încrederea este scăzută, unul din motive fiind convingerea că România nu și-a atins potențialul adevărat de creștere, a declarat, joi, Radu Crăciun, CEO BCR Pensii, la conferința de prezentare a studiului „Prosperitatea în Europa Centrală și de Est”.

„Economic, PIB/capita în ultimii 20 de ani a crescut aproape constant. Procesul de convergență a PIB-ului pe cap de locuitor cu Uniunea Europeană s-a îngustat, inclusiv în România, chiar dacă ocazional vă mai întâlniți cu persoane care vă spun că era mai bine pe vremea lui Ceaușescu. Datele economic arată cu totul altceva. Și atunci întrebarea este: dacă prosperitatea economică a crescut, care este explicația faptului că în pofida acestui lucru încrederea elementul de bază al capitalului social se află atât de jos? Și aici eu cred că avem cel puțin două răspunsuri. O primă cauză e legată de faptul că inclusiv cei care consideră că prosperitatea economică a crescut au convingerea că România nu și-a atins potențialul adevărat de creștere. Cu alte cuvine, prosperitatea putea să fie mult mai sus decât este în momentul de față”, a spus Radu Crăciun.

Al doilea element care duce la capital social scăzut este lipsa unei unei răspândiri egale a creșterii prosperității pe teritoriul României și pe diferitele categorii sociale.

De asemenea, acesta a menționat că toate țările din Europa Centrală și de Est stau foarte prost la capitolul capital social.

„Chiar dacă România cu locul 97 pare rău, dacă vă veți uita veți vedea că mulți alți vecini ai noștri din regiune au locul 100, 117, 120 și ceva. Deci e o moștenire grea, știu că sună rău, pe care regiunea o are atunci când vine vorba de capital social. Cred că printre altele ține și de lipsa de tradiție democratică pe care țările din regiune o au”, a afirmat Radu Crăciun.

România ocupă locul 11 în Europa Centrală și de Est (ECE) și locul 50 la nivel global, în topul prosperității (Legatum Prosperity Index), a declarat, joi, Shanker Singham, directorul Politicilor Economice al Legatum Institute.

„România a crescut în top, este pe locul 50 în lume în termeni de top global. Austria este pe locul 1 între țările Central și Est Europene.Indexul de prosperitate măsoară prosperitatea din punctul de vedere a nouă stâlpi: mediul de afaceri, guvernarea, sistemul de sănătate, educația cetățenilor și așa mai departe. Ceea ce este important dacă vă uitați la topul românesc și în același timp vă uitați și la mișcările din ultimul timp veți vedea vă impactul social este acela care plasează România pe locul 97 în lume. S-a îmbunătățit situația foarte mult, dar mai există o cale lungă de străbătut și în comparație cu alte țări din Europa de Vest sau din Europa Centrală. Nivelul de capital social este o preocupare și ceva la ce România trebuie să fie mult mai atentă”, a spus Shanker Singham.

Potrivit acestuia, în cazul României încrederea între indivizi este mai puțin problematică decât nivelul de încredere al indivizilor în instituții.

„Oamenii nu au încredere în instituții aproape deloc în România. Când se întâmplă așa ceva atunci este foarte dificil să ai o guvernare bună și un sistem de guvernare bun pentru că instituțiile care trebuie să reglementeze mediul de afaceri sunt implicate în acest proces și vedem informațiile în scorul pe care îl obține guvernanța în România”, a afirmat Shanker Singham.

Din punct de vedere al capitalului social, România ocupă locul 97 la nivel global, în creștere cu 31 de poziții, iar în cel al sănătății, pe locul 85, fiind în scădere cu 3 poziții. Cea mai înaltă poziție este ocupată din punct de vedere al mediului de afaceri, 41, dar în scădere cu 6 poziții.

La nivelul ECE, România ocupă locul 11, fiind în urma Ungariei, aflată pe 10 și deasupra Macedoniei (12) sau a Bulgariei, care se află pe 13.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe