OraNoua.ro
Publicat în 3 iulie 2014, 19:10 / 151 elite & idei

Radu Crăciun: De cinci luni suntem în deflație, are sens o scădere de BNR a dobânzii cheie

Radu Crăciun: De cinci luni suntem în deflație, are sens o scădere de BNR a dobânzii cheie

Economistul șef al Băncii Comerciale Române (BCR), Radu Crăciun, consideră că începe să aibă din ce în ce mai mult sens o scădere a dobânzii de politică monetară, în condițiile în care „de cinci luni suntem în deflație, ceea ce ar necesita o reacție din partea Băncii Naționale”.

Crăciun a declarat, pentru AGERPRES, că în acest moment Banca Națională a României „are instrumente limitate la îndemână”, ca și Banca Centrală Europeană, pentru a mai acoperi piața și a evita adâncirea deflației.

„În cazul României este clar, așa cum cursul de schimb a avut de-a lungul timpului, să zicem, un impact de limitare a inflației, în cazul în care am avea în momentul de față o apreciere a cursului, nu ar face decât să accelereze procesul acesta dezinflaționist și chiar deflaționist. Acesta este și motivul pentru care Banca Națională, de câteva săptămâni încoace, are grijă să împiedice o apreciere excesivă a cursului. Problema este că atâta vreme cât fluxurile de capital vor continua să intre în țară, BNR nu va putea să rămână, la nesfârșit în piață, ca să acopere valuta. O scădere a dobânzii de politică monetară ar reduce atractivitatea leului și ar face ca investitorii pe piețe să intre în mai mică măsură în România”, a spus Crăciun.

Acesta consideră că este dificil să induci o reacție imediată la nivelul economiei, care să diminueze procesul deflaționist, însă atât BNR, cât și BCE ar trebui să țină cont de toate măsurile posibile.

„Nimeni nu are bagheta fermecată cu care să poată să inducă o reacție imediată la nivelul economiei, dar cel puțin este bine să știi că ți-ai bifat toate măsurile posibile pe care le ai la îndemână să previi un astfel de lucru”, a subliniat economistul-șef al BCR.

Pe 1 iulie are loc ședința periodică a Consiliului de Administrație al BNR pe probleme de politică monetară, iar analiștii se așteaptă la o reducere a dobânzii cheie, de la 3,50%, la 3,25% pe an.

La ședințele din 6 mai și 28 martie, CA al BNR a decis menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,5% pe an, după o reducere de la nivelul de 3,75%, decisă în 4 februarie. La ședința de politică monetară din 8 ianuarie, dobânda cheie a fost redusă de la nivelul de 4%, la 3,75%.

Potrivit datelor BNR, rata anuală a inflației a scăzut, în martie, la nivelul de 1,04%, față de 1,55%, în luna decembrie 2013. În același timp, rata medie anuală a inflației a coborât la nivelul de 2,8%, în martie, de la 3,2%, în februarie, iar rata medie anuală a inflației, determinată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum, a fost de 2,3%, în martie, față de 2,6%, în luna anterioara.

Ultima ora:

ObservatorCristina Popescu: Femei celebre din România

PoliticKlaus Iohannis, ședință pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență

EconomieAdrian Hatos: Proiectul bugetului de stat pe anul 2021 așază economia românească pe principii liberale: investiții, reforme, creștere economică.

ExternBogdan Aurescu: nominalizarea lui Andrei Muraru în funcţia de ambasador în SUA este „o alegere excelentă”

SocialIulian Crăciun: Despre scandalul exmatriculării studenților la Drept

EvenimenteNicole Moț: Invitație lansare de carte

CulturaCristina Popescu: Femei celebre din România

EditorialIuliana Stan: Femeia si puterea. Gender balance si succes personalClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe